Boekenarchief C-D

Hemmo Drexhage

Spelen met vandaag
Hemmo Drexhage


Richard Lardon (48), wethouder Ruimtelijke Ordening en Stadsvernieuwing, is behoorlijk met zichzelf ingenomen. Hij weet precies hoe hij mensen voor zich in moet nemen. Hij weet dat hij mensen kan overtuigen, hij weet dat hij veel kennis van zaken heeft en hij weet dat de hele raad dat weet. Kortom gebrek aan zelfvertrouwen heeft hij zeker niet.
Zijn huwelijk met Laura (45) is redelijk, ze ziet er uit als iemand van 35 en is een mooie, slanke, goedgeklede vrouw. De hartstocht is verdwenen uit hun relatie maar hij kan haar aanwezigheid en handelingen nog wel waarderen. Hun woning is elegant ingericht en Richard is trots op hun goede smaak. Zijn werk is zijn passie, toch zal daarin snel van alles veranderen.


Tijdens een saaie raadsvergadering wordt namelijk de rust verstoord door een groepje actievoerders. De groep wordt al snel de zaal uitgewerkt maar een mooie, jonge vrouw die bij het groepje hoorde, blijft wachten op Richard en stelt zich na de vergadering voor als Nienke Winter. Richard vindt haar prachtig, ze maakt diepe indruk op hem, hij voelt later nog de plek waar ze zijn arm aangeraakt heeft.
Op een feest komt hij Nienke weer tegen en opnieuw voelt hij zich erg tot haar aangetrokken. Op aandringen van Laura, die vindt dat vrouwen niet alleen over straat moeten lopen, brengt hij haar thuis, de sfeer tussen hen is zinderend maar er gebeurt verder niets, hij zet haar af aan de rand van  Het Jacobijnenhofje, gebouwd in 1650, waar ze een woning gekocht heeft.
Uitgerekend dat hofje staat op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor kantoorgebouwen. Vandaar ook de aanwezigheid van de actievoerders tijdens de vergadering.
De aantrekkelijke Nienke staat de maandag na het feest plotseling in zijn kantoor vanwege die sloopplannen en de verbouwereerde Richard belooft diezelfde dag contact met haar op te nemen. Dat doet hij, persoonlijk, 's avonds, bij haar thuis... en daarmee is het hek van de dam.


Richard is als een blok voor sprankelende, daadkrachtige, intelligente Nienke gevallen en na die avond belanden ze regelmatig in bed voor een fikse vrijpartij. Richard besluit zich in te zetten voor het behoud van het hofje terwijl hij eigenlijk wel weet dat de beslissing tot sloop allang gevallen is. De strijd rond het hofje wordt steeds feller en Richard ontdekt tot zijn verbijstering hoe bij de bestuurders, woningbouwcorporaties en politieke partijen alles aan elkaar hangt van hebzucht, macht en eigenbelang. Ondertussen zijn er in zijn privéleven ook stormachtige ontwikkelingen gaande.


Om met de deur in huis te vallen, ik had een beter boek verwacht. Aanvankelijk wilde ik het zelfs al snel dichtslaan. Zinnen die niet helemaal kloppen, woorden die verkeerd afgebroken worden en de inhoud van het verhaal zijn daar de oorzaak van. Borsten die twee lieve meisjes genoemd worden. Haar mooie bruine borsten keken hem aan. Haar bruine ogen, die harmonieerden met de bruine tegeltjes... tja, dat getuigt niet van een groot literair werk en dit bovenstaande stoorde me flink.
Maar wat me meer ergerde, waren de onzorgvuldigheden in het verhaal. Nienke geeft Richard 's ochtends haar visitekaartje met adresgegevens, maar bij zijn eerste bezoek 's avonds in het hofje loopt hij naar het naambordje te zoeken en wil ergens aanbellen om te vragen waar ze woont. Dit soort onzorgvuldigheden komen vaker in het verhaal voor.


Toch gaf ik het boek nog even het voordeel van de twijfel en uiteindelijk werd het verhaal wel wat beter verteerbaar qua inhoud. De belofte van de flaptekst 'een geëngageerde roman dat het verhaal beschrijft van een wethouder die op het toppunt van zijn macht moet kiezen tussen zijn carrière en zijn geweten' wordt echter niet waargemaakt. Richard kiest niet tussen carrière en geweten, hij kiest voor een knappe vrouw en gebruikt daar zijn invloedrijke baan voor. Het pakt alleen anders uit dan hij verwacht.
Kortom, het is geen groots verhaal, daarvoor blijft het te oppervlakkig en zijn de karakters te dun maar het leest uiteindelijk beter weg dan ik aanvankelijk vermoedde.
Het is al een heruitgave maar mocht het tot een volgende druk komen dan raad ik wel aan om de tekst eerst door een goede corrector na te laten kijken.


ISBN 9789051798692 Paperback 237 pagina's Uitgeverij Gopher juni 2014

© Dettie, 17 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER