Boekenarchief C-D

Hugo Claus

Biografie Hugo Claus

 

Het verdriet van België
Hugo Claus

Ik heb lang zitten broeden over een verslag over “Het verdriet van België” van Hugo Claus.
Hoe kon ik het best uitleggen waar het boek over ging en wat ik er van vond? Wat vond ik eigenlijk van het boek? Ik heb er een eind mee lopen worstelen en ben tot de conclusie gekomen dat ik dat moeilijk kan uitleggen.
Het verhaal op zich is makkelijk in een zin te vertellen.  Het gaat over de kind- en jeugdjaren van Louis Seynaeve voor, tijdens en net na de oorlogsjaren. Maar het onderliggende verhaal is moeilijker samen te vatten. Het onderliggende verhaal gaat over religie, politiek, levensopvattingen en hoe die in elkaar verstrengeld zitten maar ook elkaar in de weg staan.


Om te beginnen bestaat het boek uit 2 delen:


Deel I: Het verdriet:  bestaat uit 27 hoofdstukken en gaat het voornamelijk over de tijd voor de oorlog, hoe Louis opgroeit in een  “katholieke” familie, hoe hij naar school gaat in “het gesticht” (een nonnenschool), hoe de relatie tussen de familie onderling is (tantes/ooms/oma/opa)


Deel II: Van Belgie: is 1 lang hoofdstuk en gaat vooral over de oorlog, hoe Louis zich lid maakt van de Nationaal Socialistische Jeugd Vlaanderen om zijn vader te ergeren, zijn moeder die werkt voor de Duitsers, enz


Het moment dat ik het boek las stond ik er niet echt bij stil, het was gewoon leuk om over plaatsen te lezen die bekend zijn. Achteraf begon ik te bedenken dat Louis in deel 2 echt wel een “rebel” was. Ook al lijkt hij op het eerste gezicht een brave jongen die een beetje ondeugend is, als je het bekijkt in die tijdsgeest daagt hij echt wel uit. En dan denk ik vooral aan de verhalen van mijn ouders. Mijn ma die vertelde van haar schooltijd bij de nonnen en hoe streng die wel waren, als straf een tik op de vingers met een “regel”, of op je knieën zitten in klompen. Maar ook hoe “klein/dom” ze gehouden werden door de “religieuzen”.
Het stuk over de Drukkerij van Louis’ pa deed me denken aan de verhalen over hoe iemand die niet naar een katholieke school geweest was geen werk kreeg bij een katholieke werkgever. Je was katholiek of je was het niet en daar had je je aan te houden. De pa van Louis mocht van zijn vader niet werken voor andere politieke partijen dan de katholieke en daaraan ging de drukkerij ten onder.


Ik kan wel meer dingen linken aan verhalen die ik gehoord heb van mijn ouders en grootouders maar dan nog blijft het een boek waar ik niet van kan zeggen wat ik ervan vind want eigenlijk moet je goed op de hoogte zijn van de politiek, religie enz in die tijd om het boek echt te kunnen snappen.


ISBN 9789023428732 Hardcover 715 pagina's Bezige Bij februari 2008

© Inge, 5 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER