Boekenarchief C-D

Mary Chamberlain

https://marychamberlainbooks.com

 

height="167"De kleermaakster van Dachau
Mary Chamberlain

Modiste wil ze worden. In Modehuis Vaughan zal Ada de meest verfijnde kledij voor haar chique clientèle vervaardigen. Haar op maat gemaakte kleding zal het figuur van de draagster complimenteren. Haar in een elegante, betoverende verschijning veranderen. Al is Ada Vaughan pas achttien jaar oud, ze heeft talent en beschikt over een flinke portie doorzettingsvermogen.

Ada heeft niets aan het toeval overgelaten. Haar sollicitatie bij madame Duchamps verloopt vlekkeloos. Ze wordt aangenomen en klimt op tot het lievelingetje van de societydames. Vrijwel moeiteloos palmt ze de rijke dames in en verkoopt hen prachtige gewaden. Ada heeft er kijk op. Ze wordt steeds beter in haar werk. Haar droom komt steeds dichterbij. Eens zal ze haar eigen modehuis hebben. Ze zal haar eenvoudige komaf achter zich laten en een weelderig bestaan leiden. De piepjonge Ada droomt van een bestaan vol glitter en glamour. Welk jong meisje droomt daar nu niet van?

De man die haar te hulp schiet als haar paraplu haar tijdens een hoosbui in de steek laat, is een echte heer. Hij biedt haar een kop thee in het Ritz aan. Stanislaus von Lieben, heet hij. Hij komt uit Hongarije. Ada geniet van de onverwachte ontmoeting. Stanislaus is een heuse graaf. Een man met aanzien.  Wanneer hij haar uitnodigt voor een cocktail in het Café Royal, hapt ze gretig toe. Er volgen meer afspraakjes. Ada droomt over een toekomst met de charmante Stanislaus maar is niet van plan hem aan haar ouders voor te stellen. Ze schaamt zich voor hun schamele onderkomen.

Drie onvergetelijke maanden verstrijken. Stanislaus vindt dat ze hun bescheiden jubileum moeten vieren. Niet in Londen maar in Parijs. De stad van de mode. Ada is verrukt en vermoedt dat Stanislaus haar in Parijs ten huwelijk zal vragen. Haar leven is een sprookje veranderd. Ada vertelt haar ouders een smoesje en belooft haar werkgeefster om prachtige stoffen mee terug te nemen. Geuite zorgen wuift ze nonchalant weg. Oorlog? Als er al een oorlog komt, dan duurt dat nog wel even. Ada’s tijd in Parijs zal zorgeloos en vol romantiek zijn. Het is 1939 en Ada is jong en verliefd.

De oorlog breekt wel uit. Stanislaus en Ada kunnen Parijs niet meer verlaten en leven als man en vrouw. Wanneer het in Parijs niet langer veilig voor Stanislaus is, slaan ze samen op de vlucht. Stanislaus heeft geen paspoort meer maar Ada weet hem veilig België in te loodsen. Na een lange reis komen ze uitgeput in de stad Namen aan. De volgende ochtend is Stanislaus weg. Hij komt niet meer terug. Ada is moederziel alleen in een stad die met bommen bestookt wordt.

Ada dwaalt uitgeput en bang door de straten van Namen. Waar kan ze heen? Ze heeft geen geld. Ze heeft niets. Er vallen steeds meer bommen en Ada raakt in paniek. Wanneer ze op een paar nonnen stuit, stort ze zich radeloos in hun armen. Haar smeekbede om hulp wordt schoorvoetend ingewilligd. Ada mag blijven mits ze zich voordoet als non. Ze krijgt een lelijk en veel te groot gewaad aan en haar prachtige haren worden slordig afgeknipt. Ada’s jeugd en onbevangenheid zijn voorgoed verdwenen. Al snel vallen de Duitsers het klooster binnen. Alle Engelse nonnen worden gevangengenomen. Ook Ada.

Hoe Ada uiteindelijk de kleermaakster voor de commandant van kamp Dachau wordt, verklap ik niet. Wel verklap ik dat het allesbehalve het glamoureuze bestaan is dat Ada voor ogen had. Ada maakt vreselijke dingen mee. De oorlog zal ook haar voorgoed tekenen. Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal en dat geldt ook voor Ada. Alles draait om overleven. Een allesoverheersende honger vecht met een toenemend gevoel van wanhoop om aandacht. Ada heeft alleen haar talent nog. Een talent waar de vrouwen van de nazi’s schaamteloos van profiteren.

In De kleermaakster van Dachau verandert een sprookje in een nachtmerrie. Het is een hard, ontluisterend verhaal dat op boeiende wijze uit de doeken wordt gedaan. Kunnen doorzettingsmorgen en veerkracht alles overwinnen? Dit boek moet in één keer uit!

ISBN 9789400506145 | paperback | 349 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2016
Vertaald door Elisabeth van Borselen

© Annemarie, 7 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER