Boekenarchief C-D

Claire Castillon

lieteratuurInsect


Verleden jaar, tijdens mijn vakantie in La Douce France, werd ik geattendeerd op deze auteur.
Onlangs kwam ik deze vertaling tegen. Toegegeven: ik ben geen echte lezeres van korte verhalen, maar deze bundel smaakt naar meer...


Een beetje abominabel, bedroevend, cynisch, deemoedig, etc. etc. enz. enz. zijn alle 19 verhalen die in dit boek beschreven worden. In eerste instantie wist ik bij het lezen niet wat me overkwam. Is dit serieus bedoeld? Is dit een duivelin die zoiets beschrijft? Is dit het leven anno 2007/8?
Ja en nee. In deze bundel schetst Castillon een meedogenloos mooi beeld van relaties die nooit goed lijken te gaan en beschrijft ze enorm aangrijpende moeder en dochterconflicten en/of relaties. Stuk voor stuk zijn de verhalen droevig, treurig, maar bovenal intens beschreven.


In deze verhalenbundel vertelt Claire Castillon diverse situaties. Het eerste verhaal: één, had ik gezegddeed mij, als lezeres “op leeftijd”, de tenen doen krullen. Is dit chicklit... of hoe heet zoiets tegenwoordig, dat was even de vraag die bij me opkwam... Maar gelukkig, met ijzeren wilskracht heb ik de overige 18 verhalen, niet ”met plezier en genot”, maar wel met een enorme grote bewondering en interesse gelezen. Het titelverhaal: insect is beestachtig mooi en spannend beschreven; adembenemend is het verhaal: ze hebben champagne gedronken in een restaurant; münchhausen by proxy zal een ieder beslist niet koud laten; en van het verhaal: er is een middeltje tegen, rijzen je haren te bergen. En dan heb ik het nog niets eens over alle anderen. Stuk voor stuk krachtige en oersterke verhalen.
Want schrijven kan ze! Dat heeft ze wel bewezen in deze bundel. Onverbiddelijk, vol spanning en wrok vertelt ze het ene verhaal na het andere. Soms triest, soms, grappig: maar stuk voor stuk getuigen de verhalen van een scherpe waarneming en visie over het hedendaagse leven.


Uit het laatste verhaal: tien operaties in tien jaar:
“Ze zei dat ze zou wachten met sterven tot ik er was, zo zei ze het, de woorden in die volgorde, kalm, stellig, en ze houdt zich altijd aan haar woord. Het zit in haar, het is voor mij.”


Deze bundel verhalen is voor jou Claire Castillon. Misschien dat menigeen aan jouw verhaaltrend zal moeten wennen, maar mijn hart heb je, met je literair talent, gestolen!


Ambo/Amsterdam, 2007 Ingenaaid: 152 bladzijden, ISBN 9789026319853 Vertaald uit het Frans door: Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Irene, maart 2008

Lees de reacties op het forum, klik HIER!