Naderende storm
Rosie Dub
Net voor de vernietigende kracht van Hitler de hand sloeg aan het Romavolk vertrekt Millie (Milada) naar Engeland, met haar Engelse man Pop, en baby Nan (Irene). Millie was zestien toen ze beviel van haar dochter. Omdat ze ongehuwd zwanger was van een niet-Romaman werd ze door haar volk vervloekt.
Dochter Nan op haar beurt is pas negentien als Kita geboren wordt. Kita, die nooit geweten heeft wie haar vader was, heeft op dezelfde leeftijd, ongehuwd, een dochter gekregen. Is het de vloek, die van moeder op dochter doorgegeven wordt? Kan Storm aan eenzelfde lot ontsnappen? Zij is nu achtentwintig, maar heeft ook nog geen richting aan haar leven kunnen geven. Ze is schilderes, nog niet erg succesvol. Ze heeft haar moeder nooit gekend, en is opgevoed door haar grootmoeder.
Als Nan sterft en Storm alleen achter blijft, vindt ze een foto van haar moeder, waarop zij zelf staat! Haar moeder is dus niet zoals Nan altijd vertelde in het kraambed gestorven. Als ze ook nog brieven vindt en een dagboek neemt Storm een besluit: Ze gaat naar Australië, om haar wortels te vinden. Om te weten te komen waarom haar moeder weg is gegaan, om uit te zoeken wat die vloek is die op de familie rust, maar vooral ontdekt ze, om zichzelf te vinden. Haar vriend Max is het er niet mee eens, maar hij wil ook niet mee, dus ze vertrekt.
Het wordt een avontuurlijke reis, waarop ze het spoor van haar moeder en vermoedelijke vader volgt door het onherbergzame en gevaarlijke Australië. De lezer leest mee in het dagboek, maar deelt vooral de stemmingen en overpeinzingen van Storm. Ze ontdekt schokkende feiten over haar moeder, en begrijpt ook steeds meer van de keuzes haar oma en haar overgrootmoeder, al is ze er niet altijd even blij mee. Ze moet besluiten nemen over wat ze precies met haar leven wil. Zal Max daar deel van uit blijven maken, of is David een betere keuze? Kan ze ontkomen aan de vloek, en een eigen weg volgen, of is het Romabloed in haar te sterk?
En zelfs al heeft de lezer een vermoeden wat het familiegeheim is, dan nog wordt hij/zij meegezogen in de ontknoping er van. En passant krijgen we wat informatie mee over het Romavolk en over Australie, maar dat overheerst zeker niet. Het is vooral een boeiend, goed geschreven verhaal waarin menig detail belangrijk blijkt te zijn. Je blijft lezen!
ISBN 978 90 325 1160 9 351 pagina's | De Kern juli 2009
vertaald door Els Franci-Ekeler
© Marjo, augustus 2009
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER