Boekenarchief C-D

Jantien van Driel

http://www.jantien010.nl

 

Bickle
Jantien van Driel


Het boek is in feite opgedeeld in twee verhalen - het heden en verleden - die uiteindelijk wel bij elkaar komen.


In het heden lezen we hoe het Sabine vergaat nadat ze ontdekt heeft dat haar man vreemd gaat en door hem  op straat is gezet. Nadat het vanzelfsprekende ongeloof, de kwaadheid en ontreddering door haar heen zijn geraasd, vindt ze zichzelf uiteindelijk terug in een appartement in haar geliefde Rotterdam.  Ze  kan de huur nauwelijks betalen van haar salaris. Ze heeft de 'mazzel' dat ze dankzij haar luxe leven met ex-man Simon een kast vol merkkleding en -schoenen heeft die ze via Marktplaats steeds voor een goede prijs kan verkopen. Maar het blijft evenwel zeuren om de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig heeft ze twee goede vriendinnen die haar met raad en daad bijstaan.


Natuurlijk denkt Sabine na over wat er allemaal gebeurd is en beseft ze dat er in haar huwelijk van de oude, vrolijke Sabine die nergens voor terugdeinsde weinig overgebleven is.


Doorheen het verhaal in de huidige tijd worden we op de hoogte gebracht van Sabines leven in haar jeugdjaren in het kleine dorpje Berglust vlakbij Rotterdam. Daar had ze een vriendin Robin, die haar mateloos fascineerde. Robins ouders hadden een café, waar Sabine als kind niet mocht komen van haar ouders maar rebels als ze was, had ze daar maling aan. Robins ouders, tante Trudy en ome Hans Bickle waren net zo bijzonder als Robin. Ome Hans was af en toe een tijd weg (gevangenis) en tante Trudy was de vrolijke liefheid zelf. De twee vriendinnen zijn bijna voor elkaar geschapen, wat de een niet durft, durft de ander wel en ze zijn geweldig in het bedenken van allerlei ondernemingen die Sabines streng gelovige ouders zeker zouden afkeuren.


Uitgerekend deze Robin komt Sabine na haar scheiding tegen en dat vormt ook de omslag in het verhaal. Robins ouders wonen tegenwoordig op Curaçao en Sabine wordt uitgenodigd om daar een weekje te bivakkeren om bij te komen van alle scheidingsperikelen en dan kan ze gelijk Ome Hans helpen... Deze houdt zich namelijk nog steeds bezig met louche zaken.  Hij zoekt iemand die zijn geld voor hem kan witwassen. Diegene moet iemand zijn die een vreemde is voor de politie. Sabine kan er flink mee verdienen...


En daar komt de oude Sabine weer naar boven. Ze neemt het aanbod aan en stort zich in de wereld van de koele, onverschillige ome Hans. En daarmee verandert het verhaal van karakter. We worden van een relaas vol vervelende liefdesperikelen met het alle, daarbij horende, geknok om overeind te blijven naar een thrillerachtig verhaal geloosd waarin we een heel andere Sabine leren kennen. Haar twee hartsvriendinnen van de ongelukkige begintijd staan haar opnieuw met raad en daad bij...


De "Stoere hommage aan de hedendaagse vrouw. Die valt en krachtiger weer opstaat dan ooit." zoals de flaptekst mij meldt, zie ik er niet in. Daarvoor is de actie van Sabine te weinig doordacht en handelt ze wel een beetje dom. 
Toch is het een boek dat je in één ruk uitleest. Alle ingrediënten voor een soepel, vlot, modern verhaal zijn aanwezig. Sabines vriendinnen zijn vrouwen die midden in de maatschappij staan en zowel maatschappelijk als in financiële sfeer flink van wanten weten. Er zijn de diverse uitstapjes al dan niet met veel drank (en de letterlijk en figuurlijke flinke katers na afloop), er is een soms vervelend en gênant en soms een spetterend liefdesleven, er is angst en uitdaging, verdriet en de slappe lach, en een saai, veilig leven versus een uitdagend risicovol leven.
Kortom, in zijn geheel is het een lekker sprankelend vakantieboek!


Jantien van Driel
(1971) is schrijfcoach en tekstschrijver. Al honderden mensen leerde ze schrijven vanuit het hart. De ontwikkelingsroman Bickle draagt bij aan haar grote missie: leven vanuit je zijn. En zoveel mogelijk lol maken.


ISBN 9789492619013 | Paperback | 220 pagina's | The Love Train Publishers | juli 2017

© Dettie, 26 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER