Boekenarchief C-D

Lindsay Clarke

altEen vriend van de familie
Lindsay Clarke


Als Martin, jongen van eenvoudige komaf, in contact komt met de familie Brigshaw, is hij overweldigd: zo wil hij ook zijn. Martins vader is een arbeider, zijn moeder verdient bij als werkster. Ze wonen in een bedompt souterrain. Adam daarentegen woont op High Sugden, een eeuwenoud landhuis. Zijn vader is schrijver en politiek activist. Op het moment dat Martin de familie leert kennen, is Hal betrokken bij de herinrichting van een Afrikaanse staat, Equatoria, dat nu geen kolonie meer is.
De actualiteit, de hectiek rondom al die politieke verwikkelingen overvalt de dromerige Martin, die gedacht had zijn leven in te richten als dichter. En dan is er nog de zus van Adam: Marina. Tot over zijn oren verliefd is hij, maar zij ontwijkt hem. Ze heeft zo haar eigen problemen. Toch ontdekt ze dat Martin een goede luisteraar is. Hal die teleurgesteld is in zijn eigen zoon, ziet kans de naïeve Martin voor zich te winnen. Later zal Adam zeggen: ‘jij hebt mijn leven geleid.’ Of dat zo is, moet blijken.
En Grace, de vrouw des huizes? Ook met haar raakt Adam verwikkeld. Het beïnvloedt zijn latere keuzes.
Het verhaal begint als de bijna zeventigjarige Hal na enkele beroertes aan Martin vraagt of hij wil bemiddelen: nu hij niet lang meer te leven heeft wil hij graag zijn zoon en dochter nog een keer zien. Ze hebben al jaren geen contact meer, en wonen in Umbrië.
Martin is intussen een geslaagd oorlogscorrespondent, mede te danken aan Hal. Op het persoonlijke vlak is het niet zo best gesteld, zijn vriendin maakt een eind aan hun relatie als hij tegen zijn zin toch naar Italië reist. Ook hij heeft al heel lang geen contact meer gehad met zijn vriend en de vrouw van zijn dromen. Terwijl hij in Italië aankomt, en hij er langzaam achter komt waar Adam en Marina zich nu mee bezig houden, overdenkt hij het verleden. Hoe kan hij hen overhalen hun vader nog een keer te bezoeken? Hij zal dingen moeten vertellen die hij liever ongezegd liet…


Dit is een veelomvattend boek, een boek dat je geboeid weet te houden tot op het laatst, zelfs als de ontknoping misschien niet gaat zoals je na al de eerdere pagina’s verwacht. Waar eerder veel aandacht was voor politieke ideologieën, voor oorlogen en ellende, eindigt het boek als in een goddelijk visioen. Maar Lindsay Clarke blijkt een uitstekend verteller: je slikt het. Vooral omdat het niet zweverig wordt, Martin, de spil waar alles om draait, blijft immers met beide benen aan de grond.
Dit boek is vooral ‘veel’, behalve genoemde ideologieën ook klassieke legendes, de verschillende milieus die na de tweede wereldoorlog hun strikte scheiding zouden verliezen, liefde en verraad, en mystiek.
Dat maakt het de moeite waard om nog eens aandachtig te lezen. Lindsay Clarke blijkt in Engeland al lang bekend te zijn, dit is zijn achtste roman. De vraag is dan ook: wanneer worden de andere boeken van deze schrijver vertaald?


ISBN 9789046811917 | paperback | 490 pagina's | Nieuw Amsterdam | nov  2011
vertaald door Jan Fastenau

© Marjo, 16 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER