Boekenarchief C-D

Justin Cronin

http://enterthepassage.com

 
De zomergast


De zomergast is Harrison P. Wainright (Harry). Al 30 jaar komt hij naar het afgelegen vakantiekamp in het plaatsje Waterville bij Portland, Canada om daar te vissen. Harry is erg rijk, hij bezat een keten drogisterijen, is alle luxe gewend, maar het kamp zelf bestaat uit karig ingerichte hutten met een wankele veranda boven het water van het meer. In die 30 jaar genoot hij van de omgeving, vond er troost én zijn grote liefde.
Dit jaar (1994) wordt het laatste jaar voor Harry, hij is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Het is zijn grote wens nog éénmaal te vissen met Jordan Patterson, vissergids van het kamp.
Op een middag in augustus arriveert hij met zijn tweede vrouw Frances, zoon Hal en zijn nog erge jonge kleindochter January. Harry is nog maar een fractie van wat hij was, het is een uitgemergelde, heel zieke man. Maar zijn geest is nog helder. "Ik ben, zoals jullie zien, aanzienlijk afgeslankt, en ik dank je hartelijk." Zijn zijn eerste woorden tegen Jordan die hem de auto uit helpt.
Joe, de eigenaar van het kamp, ziet alles aan. Zijn vrouw Lucy laat zich niet zien, zij is druk in de keuken, en dochter Kate ontfermt zich over January.
Het doet Joe zeer deze man zo te zien, hij heeft veel aan hem te danken, zijn hele bestaan misschien wel.


De rode draad van het verhaal is hetgeen Harry voor hen betekend heeft. Lucy, Joe, Jordan, Kate, allemaal zijn ze op een of andere manier verbonden met Harry. Elk van hen vertelt in aparte hoofdstukken, afwisselend in het heden en verleden, over Harry.
Wat aan het begin van het boek een gewone zomergast leek blijkt aan het eind van het verhaal een bijzonder mens te zijn.
Het verhaal is indringend geschreven, je leert elk personage goed kennen, er wordt prachtig over de natuur verteld en de laatste vistocht van Harry is ontroerend mooi beschreven.
Het is nauwelijks na te vertellen. Het is een verhaal dat gelezen moet worden om de sfeer te voelen en te proeven. Mooi!


Paperback, 414 pagina's, ISBN 9046800113, uitgeverij Nieuw Amsterdam

© Dettie, augustus 2006

Reageren? Klik hier!