Boekenarchief C-D

Tanya Commandeur

Wallada's gasten

de hemelse ontmoeting tussen een opstandige filmmaker, een Somalische politica, een extremistisch nichtje en een liberale moslimprinses


Wordt hier 'de ontdekking van de hemel' dunnetjes overgedaan?
De hoofdpersonen zijn behalve de fictieve Ayda, die een nichtje van Ayaan moet zijn, Ayaan zelf, de Somalische politica en Theo, de opstandige filmmaker.


Het boek begint met een gesprek tussen prinses Wallada en Israfil. In het nawoord, maar gelukkig ook wel mondjesmaat tussen de regels door, vinden we informatie over deze personen. Prinses Wallada was een spirituele en vrijgevochten moslima in Cordoba in de elfde eeuw. Israfil is ons beter bekend als Rafael, de engel.
Af en toe lezen we cursiefgedrukte gesprekjes, waaruit blijkt dat ze bepaalde plannen hebben met hun nieuwe onderdanen. Een daarvan is Ayaan, op wie zojuist een aanslag is gepleegd. Ze bevindt zich in een soort hiernamaals. Dat moet tenminste wel, want de eerste die ze ontmoet is Theo, van wie ze zeker weet dat die doodgeschoten is. In deze omgeving is het de gewoonte dat een nieuweling eerst naar een film kijkt van haar of zijn leven, in het geval van Ayaan is de film gemaakt door Theo. Een handige manier om de lezer een blik te gunnen op Ayaans leven, zodat we kunnen begrijpen waarom ze is wie ze is. Even later wordt de tweede nieuweling binnengeleid, die het nichtje van Ayaan blijkt te zijn. Ook zij moet haar film bekijken, Theo en Ayaan kijken mee.
Bij Ayda zien we niet alleen episodes uit haar eigen leven, waaruit blijkt hoe het komt dat ze extremistisch is geworden, maar ook beelden van mensen die haar daarbij ge/misleid hebben. Als we het nog niet wisten dan is het nu wel zeer duidelijk aan welke kant de schrijfster staat. Zeker, ze geeft argumenten die meer kanten van de zaak belichten, maar de conclusie die de lezer zal trekken, kan er maar een zijn.
Hoe je dat anders moet doen, als westerse schrijfster, dat weet ik niet, maar of dit een echt duidelijk inzicht geeft in de manier van denken van een extremist?
Ook de eindfase, waarbij de drie gasten een gesprek aangaan met prinses Wallada, is een farce. Leuk om te weten dat er ooit een liberale moslima was, maar haar rol als wereldverbeteraar vind ik niet erg overtuigend.
Is dit boek dan een afrader? Nou dat eigenlijk niet. Het is wel een open deur, maar alle standpunten even op een rijtje, dat kan best even verhelderend werken. Dat de vorm van het boek een kloon is van 'de ontdekking van de hemel' vind ik evenwel jammer.


Paperback | 191 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 905831488X | ISBN13: 9789058314888 met verklarende woordenlijst en nawoord

© Marjo, april 2008

Reageren? Klik hier!