Boekenarchief C-D

Max Dendermonde

Kunstmin, liefde en dood in Dordrecht
Max Dendermonde


Toen de schouwburg van Dordrecht in 1864 gebouwd werd was men niet echt blij met de akoestiek. Voor muziek was die prima, maar bij toneel was het een ramp.
Men deed het er maar mee, maar toch raakte het theater in verval. Net voor de tweede wereldoorlog uitbrak besloot men het te verbouwen, en dan vooral iets aan het geluid te doen. Sybold van Ravesteyn werd ingehuurd.
Er kwam ook een nieuwe entree, die er nu nog is. Bij het 125-jarig bestaan werd aan Max Dendermonde gevraagd een roman te schrijven over Dordrecht en zijn theater. Dat werd dit boek.


Hoofdpersoon is Andrew Rennenberg, die vanuit Amerika uitgezonden wordt naar Dordrecht, dat de plaats is waar zijn wortels liggen. In tegenstelling tot zijn oudere broer heeft hij zelf nauwelijks meer herinneringen aan de stad, al blijken er af en toe in zijn dromen toch dingen op te duiken waar hij geen weet meer van had. In Dordrecht ontmoet hij diverse mensen: broer en zus Schreuder; Mona Rasker en haar zoontjes, die aan Andrew vraagt om een soort oom te zijn voor de jongens, omdat ze toch verre familie zijn; Cato Klein, die bekend schijnt te staan als de stadsmaagd. En tante Frédérique, ook aangetrouwd.
Met Aleid Schreuder krijgt Andrew een relatie, hetgeen tegen het zere been is. Weet hij niets van de oude vete die tussen de Rennenbergs en de Schreuders heerst? Die onmin was er al voor tijdens de verbouwing Andries Schreuder, op wie Andrew sprekend blijkt te lijken, van het balkon werd gegooid door waarschijnlijk Reinier Rennenberg.
Mona is vast van plan om alles uit te zoeken, en Andrew helpt er een beetje bij. Niet echt actief, maar mensen vertellen hem dingen over het verleden, dingen die hij nooit geweten kon hebben, maar ook dingen die dus diep in zijn geheugen verstopt blijken te zitten.
Dordrecht blijkt ook een kleine stad te zijn, met een dorpse mentaliteit: hij kan bij wijze van spreken zijn gat nog niet krabben of men weet er van! Toch moet hij geheimen proberen te bewaren. Of het hem lukt?


Dit boek biedt verhaallijnen over oorlogservaringen die te maken hebben met NSB-praktijken; er zijn verwikkelingen op het gebied van de liefde, maar vooral is het een kleine geschiedenis van Dordrecht, en dan vooral Kunstmin natuurlijk.
De manier van schrijven is erg prettig, vaak vol met humor. De achtergrond van het verhaal is gebaseerd op de echte geschiedenis, maar de moord en de spelers daar rondom heen zij neem ik aan fictief.
Je ziet de hoofdpersoon rondlopen door de oude stadskern. Erg leuk!


ISBN 9068012657 | paperback | 246 pagina's | De Prom | 1990
Tekeningen van Bas Damme

© Marjo, 5 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER