Boekenarchief C-D

Albert Camus

http://nl.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus

 
literatuurDe pest


Een klassieker, uit 1947.


In de Algerijnse stad Oran breekt de pest uit. De stad wordt geïsoleerd. Hoofdpersoon, tevens de kroniekschrijver is de dokter, Rieux. Hij heeft net voor de stad dicht ging zijn vrouw naar een sanatorium gebracht en zijn moeder is tijdelijk bij hem ingetrokken.
Hij doet zijn werk naar eer en geweten van dokter, daarbij geholpen door Tarrou, die zich uit alle macht tegen de dood van wie ook verzet; door de journalist Rambert, die alle mogelijke moeite doet om de stad op illegale wijze uit te komen, maar als hij dan eindelijk die kans krijgt, toch blijft; door Grand, een ambtenaar, die een roman wil schrijven maar nooit verder komt dan de eerste zin en door de priester, die heen en weer geslingerd wordt in zijn geloof.
Ook is er de misdadiger Cottard, die profiteert van de toestand en illegale handel drijft.


Het boek wordt een aanklacht tegen de oorlog genoemd, maar is vooral een uiting van het existentialisme, waar Camus in geloofde: Je wordt geboren, je begrijpt er niets van en je gaat weer dood.


Het is een mooi boek, tijdloos, en vol met zinnen die je zou willen aanhalen. Om op je nachtkastje te leggen.


ISBN 9023470559 Paperback 277 blz. De Bezige Bij Verschijningsdatum 12/2000

© Marjo, oktober 2006

Voor meer informatie over de schrijver, klik op de afbeelding.

Lees de reacties op het forum, klik hier


 

De Pest


Albert Camus schreef De pest in 1947, het is bijzonder indrukwekkend en doet nog niet verouderd aan.


De pest speelt zich af in het plaatsje Oran, in 194..? Onverklaarbaar sterven er ratten, steeds meer en later ook mensen, steeds meer. De pest is uitgebroken (toch een ziekte die middeleeuwse associaties heeft) en de stad gaat, als dat eenmaal duidelijk is, in quarantaine.
De verteller van het verhaal, dokter Rieux, beschrijft hoe de stad volledig is afgesloten van de buitenwereld. Welke maatregelen zijn genomen als de pest wordt geconstateerd. Dat hij, die vroeger als genezer verwelkomt werd, nu onder politiebegeleiding de huizen ingaat. Kerkhoven worden te klein, mannnen en vrouwen verdwijnen in massagraven.
Naarmate de pest grotere vormen aanneemt, veranderen de mensen van opstandig naar gelaten en van beheerst naar uitzinnig.
Naast Rieux, zijn er hoofdpersonen als een priester die de pest eerst als een straf van God ziet, een klerk, die een boek schrijft maar de eerste zin steeds blijft herschrijven en nooit verder komt, een mislukte zelfmoordenaar, die goede zaken doet op de zwarte markt, een bezoekende journalist die de stad probeert te ontvluchten ...
Ik heb het boek net uit en het gevoel dat ik ze allemaal heb leren kennen. Als de pest uiteindelijk verdwijnt, blijkt er geen sprake van een overwinning omdat de strijd teveel sporen heeft nagelaten bij de overlevenden.


De laatste zin uit het boek: "Luisterend naar de vreugdekreten bedacht Rieux dat deze blijdschap nog steeds bedreigd werd. Want hij wist wat de menigte onbekend was, en wat men kon leren uit de boeken: dat de bacil van de pest nooit sterft of geheel verdwijnt. Dat zij tientallen jaren kan blijven sluimeren in de meubels en het linnengoed; dat zij geduldig wacht in de kamer, de kelder, de koffers, de zakdoeken en paperassen, en dat wellicht de dag zou komen waarop, tot onheil en lering van mensen, de pest haar ratten opnieuw zou wekken en uitzenden om te sterven in een gelukkige stad".


Uitgever De Bezige Bij ISBN 9023470559 Verschijningsdatum 12/2000 Bindwijze Paperback Aantal pagina's 277 blz.

© Desiree, oktober 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier

 
literatuurDe vreemdeling


In 1942 schreef Camus zijn romandebuut: L'étranger

Meursault, de ik-figuur uit dit boekje is een vreemde vogel: het leven lijkt langs hem af te glijden als doet het hem niets. Zijn moeder die hij in jaren niet bezocht heeft in de inrichting waar ze woont, sterft. Hij voelt zich wel verplicht om naar de begrafenis te gaan, maar hij wil haar niet meer zien, en laat geen traan. De volgende dag ontmoet hij Marie, hij krijgt met haar een relatie. Maar ook die is eenzijdig. Op haar vraag of hij van haar houdt, zegt hij ronduit 'nee'.

De bovenbuurman vraagt zijn hulp om een vrouw een lesje te leren. Het is de lezer duidelijk dat dit een pooier is, wiens hoer niet gehoorzaam genoeg is naar zijn zin, maar Meursault doorziet dat niet, en helpt, hetgeen er toe leidt dat hij een Arabier, de broer van de vrouw doodschiet. Ook hierbij lijkt hij onaangedaan te blijven,. Hij weet wel dat het verkeerd was, maar 'het kwam door de zon'. Alsof dat een afdoende verklaring zou zijn. Hij wordt dan ook veroordeeld tot de doodstraf.

Meursault is met recht "de vreemdeling", hij is afstandelijk tot alles wat er gebeurt, niets doet hem iets. Hij is de rebel die zich niet aanpast aan de normen van de samenleving. En wordt dus veroordeeld: iemand die niet huilt bij de dood van zijn moeder verdient niet te leven.

Zoals in "la peste" is Camus' thema ook hier dat het leven weinig zin heeft. Waarom zou je dan moeite doen?

ISBN 9023414772 Ingenaaid, 127 pagina's Verschenen: december 2004  De Bezige Bij
Vertaler: Adraan Morrien

© Marjo, maart 2005

Reageren? Klik hier!