Boekenarchief C-D

François Cauliez

literatuurNu niet


Volgens de achterflap
Wat doe je als je elke dag de lof der luiheid zingt en als je toch plannen hebt om uit je dagelijkse sleur te breken? Wat als je verliefd wordt op elke vrouw die niet te lelijk is, maar als je toch te lui bent om 'ik hou van jou' te zeggen? Hoe neem je je leven opnieuw in handen als je al moedeloos wordt bij alleen al de gedachte aan enig initiatief? Wat is het stalinisme van de liefde? Waarom bestaat er geen woord voor mensen die hun kind verloren hebben? En wat is er zo bijzonder aan werklui? Het antwoord op deze en andere vragen tref je aan in 'Nu Niet'.
In 'Nu Niet' is William Dinsdale lui, gelukkig getrouwd en een provinciaal. Dat zijn drie eigenschappen die de rest van zijn leven niet zullen bepalen. Want de rest van zijn leven begint vandaag: een leven als politicus en echtbreker.


'Nu Niet' is een meeslepend vehaal over nietsdoen, ambitie, liefde en verraad. Het is het relaas van een man die over bijna alles een mening heeft en die met luiheid de kost wil winnen. 'Nu Niet' is politieke fictie die je kunt lezen als een boy-meets-girl popsong: een leven zoals het zou kunnen zijn.


Mijn mening
Dit is de debuutroman van Cauliez. En ik mag zeggen heel geslaagd. Bijna heel de tijd heb ik met een glimlach zitten lezen. Het verhaal gaat over hoe iemand, die voor alles te lui is en daardoor erg punctueel is (zelfs leesschema’s opstelt van hoeveel hoofdstukken hij op een bepaalde dag wil lezen en als dat niet kan er “ambetant” door wordt) zich ontpopt tot een overspelige politicus.
Hij wil enkel de politiek in omdat hij dan niet moet werken. Een vier jaar durende sabbatical. Maar tegen dat hij zover is moet hij veel luiheidprincipes aan de kant schuiven….
Over hoe hij een relatie begint met zijn schoonzus, de identieke tweelingzus van zijn vrouw. En weeral moet hij heel wat luiheidprincipes aan de kant schuiven….
Gewoon prachtig beschreven. Je kunt het je gewoon voorstellen. Het is zo alledaags beschreven dat je het niet in je hoofd zou halen een relatie te beginnen want als je leest welke moeite je daarvoor moet doen, gewoon veel te lastig. Ook in de politiek gaan vraagt teveel energie. Je zou bijna zelf lui worden en geen energie hebben om veel te doen. Ik vond het gewoon een goed boek. Niet hoogdravend, realistisch, leuk. Ik zou zeggen op jullie lijstje zetten, als dat natuurlijk niet al te veel moeite en energie vraagt natuurlijk.


Wat ik ook leuk/vreemd vond was het herkennen van plaatsen, gebouwen, straatnamen enz. in het boek. Het boek speelt zich af in Kortrijk. Dat is hier zo’n 5 km vandaan. Straks moeten ze in navolging van “Publieke werken” van Rosenboom hier ook een “Cauliez-route” maken. Langs het Plein naar de Leie richting Kuurne, daar dan eens halt houden in “de leiemeersen” terug naar Kortrijk naar de winkelstraten en zo via het “overbekeplein” naar de “grote markt”. Alhoewel dat al een “meer dan stevige wandeling” zou zijn en zijn we daar nou net niet te lui voor?


ISBN: 9054665467, 275 blz, uitgeverij Globe 2004, paperback

© Inge, maart 2006

Lees de reacties op het forum, klik hier!