Boekenarchief C-D

Jim Crace

OogstOogst
Jim Crace


Achterflap: Het is de laatste dag van de oogst en de lucht is vol verwachting over het naderende oogstfeest als drie vreemdelingen zich aandienen in een kleine boerengemeenschap. Diezelfde nacht breekt er een brand uit in een van de opslagschuren. Buitenstaander Walter Thorsk ziet gedurende de week die daarop volgt het leven in het eens zo vredige dorp ingrijpend en onomkeerbaar veranderen.


Erg mooi geschreven verhaal dat zich afspeelt in een afgelegen Engels dorpje in de 17e eeuw. Dat is niet wat je verwacht als je de cover ziet. Daar staat een foto van een man op, waarschijnlijk genomen eind 19e eeuw, die er bovendien heel erg Amerikaans uitziet. Je waant je dan ook op het Amerikaanse platteland en komt er geleidelijk achter dat je op het verkeerde been bent gezet. Niet dat het écht iets uitmaakt.
Gedetailleerde beschrijvingen van het land, het dorp, het werk en de gebruiken. Er heerst rust en zekerheid onder bescherming van de meester van het herenhuis.


Wanneer er opeens een paar vreemdelingen aan de rand van het dorp verschijnen en er diezelfde nacht brand uitbreekt zijn de rapen gaar. De vreemde mannen staan nauwelijks in het schandblok als de volgende vreemdeling zich aankondigt en die persoon zal ervoor zorgen dat er binnen een week een totaal ander dorp zal zijn ontstaan.


Ondanks de vele beschrijvingen houdt het boek je in spanning. Crace deelt hier en daar een klap uit, goed gedoseerd, en werkt dan langzaam naar de verklaring toe. Prachtig boek!


ISBN 9789044528367 | Hardcover | 350 pagina's | De Geus | januari 2015
Vertaald door Regina Willemse

Berdine, 24 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER