Boekenarchief C-D

Joanna Cannon

Drie dingen over Elsie
Joanna Cannon


Florence Claybourne is gevallen en ligt hulpeloos en moederziel alleen te wachten tot er iemand komt om haar te helpen. Ze woont in verzorgingshuis, ze is dan ook de tachtig al gepasseerd.


‘Het is in orde, Flo,’ zullen ze zeggen. ‘Alles komt goed.’


In de uren dat ze daar ligt overdenkt ze haar leven, waarbij haar vriendin Elsie een grote rol speelt. Van de drie dingen die je moet weten over Elsie is eerst en vooral duidelijk dat zij de beste vriendin is van Florence. Later lezen we dat het tweede ding is dat Elsie altijd precies het juiste weet te zeggen, en het derde, daar kan Florence even niet zo gauw opkomen. Want ze weet dat dat aan het gebeuren is: ze vergeet dingen. Maar ze wil absoluut niet naar een verpleeghuis! Maar ze heeft nu een maand proef, en dan valt de beslissing of ze wel of niet weg moet.


Een paar weken eerder kwam er een nieuwe bewoner in het verzorgingshuis. Florence meende hem op afstand al te herkennen. Maar dat kon helemaal niet! De man die zij herkende was immers al zestig jaar dood! Maar ze moet wel gelijk hebben. Gabriel Price heeft niet alleen hetzelfde postuur en dezelfde manier van bewegen, er is ook hetzelfde litteken bij zijn mond net als Ronnie Butler had.
En ineens gebeuren er allerlei dingen in haar woning, een kast ligt ineens vol met cake, er is een olifantsbeeldje verdwenen, nadat het eerst steeds van plaats veranderde - en Florence weet zeker dat zij er niets mee te maken heeft. Maar ja, ze begint te dementeren, en wie anders komt er in haar woning? En dus gelooft niemand haar. Ook Elsie twijfelt lang, terwijl zij Ronnie toch ook gekend heeft.


De komst van de heer Price roept het verleden weer naar boven. Alles herinnert Florence zich weer, stukjes bij beetjes komt haar geheugen terug. En zo moet ze al haar geheimen onder ogen zien. De laatste eindjes vallen op hun plaats terwijl ze ligt te wachten op hulp.


Eerder was ze samen met Elsie en hun gezamenlijke vriend Jack op onderzoek uit gegaan. Op een slimme manier weten ze er allerlei gegevens te achterhalen.
En terwijl meer mensen in het verzorgingshuis – de klusjesman, de manager - ontdekken wat het leven eigenlijk voor hen in petto heeft, ontwikkelt zich een heus detectiveverhaal. Zonder dat de lezer evenwel zal vergeten dat de hoofdrolspelers niet voor niets in dat tehuis zitten.


Het is een heel bijzonder verhaal dat Florence ons vertelt terwijl ze daar op de vloer van haar kamer ligt. En de vorm waarin het opgetekend is is eveneens bijzonder. Af en toe stukjes uit het nu, en dan weer terug in de tijd. Emoties wisselen elkaar af: een verhaal dat een lach en een traan oproept, ontroerend en humoristisch als het is. En we krijgen een vrij realistisch inkijkje in het leven van de oudere mens.


Prachtig verhaal met een verrassende ontknoping.


Joanna Cannon is behalve psychiater ook schrijver. Ze debuteerde met The Trouble with Goats and Sheep, gepubliceerd in 2016, die werd genomineerd voor de British Book Industry Awards.


ISBN 9789492086907 | Hardcover | 352 pagina's | Uitgeverij Orlando | januari 2019
Vertaald uit het Engels door Elvira Veenings

© Marjo, 27 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER