Boekenarchief C-D

Thea van Dijk

Loslaten in liefde
Thea van Dijk


Marijke zit vast in een verstikkend huwelijk, als Pieter, haar man, naar zijn werk is heeft ze rust, maar zo gauw het tegen de tijd loopt dat hij thuis zal komen, controleert ze of alles in orde is en slaat de angst en verkramping toe. Als hij thuis is, is ze zo stil mogelijk want hij heeft een hekel aan 'ongewenst' geluid.


"Ze voelt een grote, niet te overbruggen afstand. Ze leefden in twee verschillende werelden en ze kon hem niet meer bereiken, hoe ze haar best ook deed. Het leek of alles hem irriteerde. Ze begreep er niets van, niet van hem, en de laatste jaren ook weinig meer van zichzelf.
Boosheid, woede-uitbarstingen en verwijten, dat was alles wat ze van hem hoorde. Hij had haar van zich afgestoten, maar ook veel mensen om hen heen, er kwam bijna niemand meer over de vloer."


We lezen hoe dit huwelijk begon, de charmante en welbespraakte Pieter (34) maakte er haast mee. Al bij de eerste afspraak vertelt hij haar wat zijn bedoelingen zijn. Hij wil weten of Marijke 'zijn toekomstige levenspartner' bereid is zijn twee zonen te accepteren. De totaal verblufte Marijke (27) weet niet wat haar overkomt. Ze kennen elkaar net! Ze wil het liever langzaam opbouwen. Maar Pieter wil zijn tijd niet verspillen aan iemand die geen serieuze bedoelingen heeft. Ze geeft een diplomatiek antwoord wat Pieter aanvaardt. Vervolgens vertelt hij over zijn leven en dat er al zo lang geen rustpunt is in zijn leven. Dát raakt Marijke, zou zij dat rustpunt voor hem kunnen worden?

Al snel trekt Pieter bij Marijke in, opnieuw walst hij in feite over haar tegenstribbelingen heen. Ze wil toch zeker geen latrelatie? Het gaat toch goed tussen hun? Dus waarom niet? Maar echt blij is Marijke niet, het gaat te snel. Toch hebben ze het leuk samen. Pieter is zichtbaar blij met haar goede zorgen en daar geniet Marijke weer van. Hij vertelt Marijke over zijn ellendige jeugd, een vader die onverwacht vertrok, een moeder met rare vriendjes... Marijkes hart loopt over, hij was een eenzame ziel geweest...  Maar Marijkes moeder vraagt of Pieter iets mankeert en of ze wel gelukkig is met hem. Natuurlijk is ze dat! roept ze verontwaardigd.


Toch komen er langzamerhand barstjes in Marijkes onvoorwaardelijke liefde voor Pieter. Het schokt haar hoe liefdeloos hij over zijn eerste vrouw praat, ze zag helemaal niet hoe goed en geweldig hij was, ze had zelfs het lef gehad te vragen of hij weer zo lief en aardig kon zijn zoals in het begin! Ze begon commentaar op hem te krijgen! Dat kon natuurlijk niet.


Pieter drukt ondertussen steeds meer zijn stempel op Marijkes leven, vrienden heeft hij niet, zij wel, maar ook die blijven steeds vaker weg, het botert niet tussen Pieter en haar vriendinnen, hij vindt ze ook niet leuk. In feite vindt Pieter heel veel niet leuk, mensen niet, dingen niet en vooral niet als er commentaar op zijn doen en laten is. Dan wordt hij woedend en draait het zo dat Marijke zich steeds opnieuw schuldig voelt over het feit dat ze die dingen gezegd had.
Als Marijke zwanger lijkt, wordt er tussen neus en lippen gezegd dat ze dan zullen trouwen, hij wil geen onecht kind. Enige romantiek is ver te zoeken...  Ook als er geen kind blijkt te komen, wordt er toch getrouwd, natuurlijk in alle stilte, al die poeha hoeft voor hem niet.


Pieter begint zich steeds dominanter te gedragen, zijn visie is de juiste en niet anders. Hij kleineert en controleert Marijke en zij vindt het steeds lastiger om mee om te gaan. Maar het moeilijke is dat hij ineens ongelofelijk lief en attent tegen haar kan zijn en dan is hij weer precies de man waar zij aanvankelijk op viel en dan laait de hoop dat alles goed komt toch weer op.


We lezen over de 25 huwelijksjaren van Marijke en Pieter, jaren die steeds moeilijker worden voor Marijke maar toch blijft ze in Pieter steeds de kleine jongen zien die zo vreselijk een warm ouderlijk nest miste. Nog steeds verdedigt ze hem en nog steeds wil ze zijn rustpunt zijn, hoewel de rust inmiddels ver te zoeken is. Ze hebben inmiddels twee kinderen en ook zij zien hoe hun ouders worstelen met de omgang met elkaar. Marijke weet dat, ze probeert het gezellig te houden maar dat lukt niet altijd.


Uiteindelijk breekt de dag aan dat ze beseft dat het zo niet verder kan, ze móet weg, ondanks dat ze ondanks alles toch nog om hem geeft. Maar op welke manier moet ze dat aanpakken, zal het uberhaupt wel lukken om uit de dominante omgeving van deze veeleisende, controlerende man te komen?


Dit bovenstaande lijkt op één lange klaagzang, maar het knappe van de schrijfster is dat ze er juist geen emotioneel drama van heeft gemaakt. Het is nu bijna een registratie van een huwelijk waarin één partner de ander totaal overheerst. Soms verstrijken de jaren wel heel snel, maar dat maakt wel dat het geen eindeloos herhalen van gebeurtenissen rond Pieters gedrag wordt.


Gelukkig loopt het boek ook niet af met een nieuwe vriend voor Marijke met de eindregel 'en ze leefden nog lang en gelukkig'. Dat zou het hele verhaal teniet doen. Dat zou te makkelijk zijn na alles wat er is gebeurd in dat huwelijk waar Marijke uiteindelijk toch innerlijk beschadigd uit is gekomen.
Nee, het is een verslag van de innerlijke zoektocht van Marijke, o.a. wat haar eigen aandeel in dit mis gaan van het huwelijk was en wat er voor andere invloeden meespeelden. Marijke doet diverse over haar zelf verbijsterende ontdekkingen en de confrontatie met zichzelf is regelmatig behoorlijk pittig. We lezen, eveneens zonder drama en sentimentaliteit, hoe ze met vallen en opstaan haar eigen leven weer in de hand probeert te krijgen en hoe het haar uiteindelijk lukt tevreden met zichzelf en haar leven te zijn.
Kortom, een indringend verhaal dat je bijblijft!


ISBN 9789463651219 | Paperback | 199 pagina's | Uitgeverij Elikser | februari 2019

© Dettie, 28 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER