Boekenarchief C-D

Gaby Crince Le Roy

De vrouw die niemand zag
Gaby Crince Le Roy


'Ik kan niet op mijn rug zwemmen. Als ik dat moet doen, dan verdrink ik. De badmeester zal zijn haak te laag houden, zodat mijn hoofd onder water komt. Of hij ziet niet dat ik zink. Ik schreeuw: 'Nee, nee. Mama! Mama, help mij!
Ik wil niet. Laat mij los.'
De badmeester zet mij neer aan de rand.
'En nu ga je het diepe in! Je kan allang zwemmen. Spring!' Dit kan niet waar zijn. Ik heb gelezen dat je in je arm moet knijpen. Dan weet ik of het echt is. Ik knijp in mijn arm. Dat voel ik. Ik droom het niet. Het is echt.
Nu ga ik dood. De badmeester heeft de haak in zijn hand; hij wijst ermee naar het water.
'Springen!'
Ik spring en weet dat niemand mij zal redden.


'De vrouw die niemand zag'. In eerste instantie dacht ik dat de vrouw niemand zag, maar de andere betekenis blijkt de juiste. Ze is als het ware onzichtbaar, en dat komt doordat ze erg inschikkelijk is en het liefst in een hoekje weg zou kruipen. Ze conformeert zich. Maar onder de oppervlakte borrelt het. Het wordt kiezen: zal ze onzichtbaar blijven of laat ze haar eigen ik toch te voorschijn komen?


Gaby Crince Le Roy vertelt het verhaal van Charlotte, - zeg maar Charly - die zich meer een jongen voelt dan een meisje, en alleen al daardoor problemen heeft. De schrijver schetst een bekrompen, saai Amstelveen in de jaren zestig. Thuis heerst een sfeer van sprookjes en verhalen, iets wat wel past bij een gevoelig kind als Charly. Haar vader reist veel en vertelt graag verhalen. Haar ouders zijn van Indische afkomst en tamelijk progressief, maar de buitenwereld is dat niet.
En dan valt het gezin uit elkaar. Vader gaat samenwonen met Tracy, een no-nonsense type. Charly woont wel bij haar moeder, maar de kracht van de stiefmoeder is groot. Haar leven lang blijft ze sinaasappels schillen zoals ze dat moest van Tracy!


Als Charly ouder wordt, ontdekt ze dat jongens haar wel zien zitten. Ze wordt zichtbaar! Of ze daar blij mee moet zijn, dat weet ze niet. Timon bijvoorbeeld, haar stiefbroer, wil dingen van haar die ze niet wil geven. Als ze ontdekt dat hij het goed met haar voorhad is het te laat. Haar onvrede brengt haar naar Italië. Daar zal ze thuis zijn, daar zal ze iemand worden. Of dan misschien met Floris.
Zal ze altijd het kind blijven dat wel kan zwemmen maar niet durft te springen?


Gaby Crince Le Roy vertelt het verhaal niet chronologisch. Het is een fragmentarisch boek met herinneringen, dromen en schetsjes. De lezer moet zelf aanvullen wat er niet staat. Haar manier van vertellen is snel: korte zinnen, rake typeringen. Een boek dat je moet herlezen om het ten volle te kunnen waarderen.

'Ik ben Amstelveen. Zo aangeharkt als Amstelveen is, zo'n aangeharkt leven leid ik.'

'Een verborgen liefde is geen liefde'

'Je kan je danig vergissen in het aantal centimeters dat je ontsloten bent'


ISBN 978 90 446 1393 3 Paperback 175 pagina's | Uitgeverij Prometheus | september 2009

Marjo, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER