Er was eens een kleerkast
Een roman over de wereld achter Narnia
Patti Callahan
De 17-jarige Megs studeert doordeweeks aan de universiteit van Oxford wiskunde en natuurkunde, maar gaat elk weekend terug naar huis om bij haar zieke, 7-jarige broertje George te zijn. George heeft een hartkwaal en de doctoren hebben aangegeven dat hij zijn volgende verjaardag niet zal halen. Megs is daar intens verdrietig over en probeert de tijd die hen nog rest bijzonder te maken.
Als George van zijn tante het boek Het betoverde land achter de kleerkast krijgt, raakt hij zo geïntrigeerd door het verhaal dat hij graag wil dat Megs gaat praten met de schrijver van dat boek. C.S. Lewis is namelijk ook professor op de universiteit van Oxford. Megs heeft zo haar twijfels, maar voor haar broertje heeft ze heel veel over. Op een bijzondere manier lukt het haar om in contact te komen met deze C.S. Lewis en zijn broer. Er ontstaat een vriendschap met hen, waardoor Megs wekelijks bij hen te vinden is. Op de vraag waar Narnia vandaan komt, geeft Jack, zoals ze hem ondertussen mag noemen, geen rechtstreeks antwoord. In plaats daarvan vertelt hij haar allerlei verhalen.
En terwijl Megs de verhalen aanhoort, gebeurt er iets met haar. Megs probeert dit aan haar moeder uit te leggen:
‘Meneer Lewis vertelt me verhalen om op te schrijven voor mijn broertje, maar misschien, nu ik erover nadenk, zijn het ook verhalen voor mij. Hij legt niet uit wat hij ermee bedoelt. Het enige wat hij doet, is korte verhalen vertellen over het leven, en wanneer ik vertrek weet ik op de een of andere manier meer over de wereld en mijn eigen leven.’
Jack geeft haar de opdracht om die verhalen aan haar broertje te vertellen. En zo komt Megs elk weekend thuis met nieuwe verhalen. Elk verhaal begint met: ‘Er was eens een kleerkast. Niet zo lang geleden en niet zo ver hiervandaan…’
Van Jack leert Megs dat het werkelijke kenmerk van intelligentie niet kennis, maar verbeeldingskracht is. Hij leert haar dat fantasie en verbeelding geen escapisme zijn, zoals ze eerst dacht, maar dat goede verhalen juist het plezier in het leven versterken en het bewustzijn van de wereld vergroten.
De wereld van Megs die eerst om cijfers en formules draaide, verandert:
‘En dan gebeurt het, iets wat me nog nooit eerder is overkomen tijdens het lezen van een verhaal: de tijd valt weg alsof hij niet bestaat, alsof de kosmos bevriest terwijl ik lees. Alsof hij wacht tot ik dit verhaal gelezen heb.’
Schrijfster Patti Callahan weet de emoties van alle betrokken personen in het boek heel raak te omschrijven. Ook het groeiproces dat elk van deze karakters meemaakt, is haarfijn weergegeven.
Er was eens een kleerkast is een echte aanrader en onderstreept de spreuk van C.S. Lewis waarmee het boek begint: Soms zegt een sprookje het best wat je te zeggen hebt.
ISBN 978 90 297 3184 3| NUR 302 | Paperback | 271 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | november 2021
Er was eens een kleerkast is vertaald door Marije Kok
© Els ten Voorde, 17 januari 2022
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER