Boekenarchief C-D

Aisha Dutrieux

Wees niet bang
Aisha Dutrieux


Dit boek vertelt het verhaal over drie vrouwen: Maria, de moeder van Laura en Felicia, die op de vierde verjaardag van Laura zelfmoord heeft gepleegd, Laura die zwanger is van haar eerste kind en Chiara, de moeder van Maria, die op haar vijftiende zwanger werd van Maria.


Het boek begint als Maria zelfmoord pleegt, door om 9 uur van een flat te springen. Ze kiest dit tijdstip bewust, omdat de kinderen dan allemaal op school zitten, zodat ze niet geconfronteerd zullen worden met haar lichaam. Als ze uit school komen, zal haar lichaam opgeruimd zijn en er geen sporen meer achter zijn gebleven. Voor ze springt neemt ze zich nog voor om niet te schreeuwen.


Nu Laura zwanger is, wil ze graag weten waarom haar moeder zelfmoord heeft gepleegd. Niemand wil daar echter met haar over praten. Als haar man Peter weer voor z’n werk op reis is, besluit ze naar het Italiaanse bergdorp Calceranica te gaan, waar haar grootmoeder Chiara zou moeten wonen. Na de dood van Maria is ze vertrokken en niemand heeft meer contact met haar gehad. Het is dus maar de vraag of Chiara daar nog woont en of Maria haar kan vinden, maar dat blijkt geen probleem te zijn.


Er zijn hoofdstukken die door Laura verteld worden en die worden afgewisseld met hoofdstukken waarin Chiara het verhaal overneemt. Chiara schrijft brieven aan haar overleden dochter, die ze adresseert aan: “Maria in Paradiso”. Ze plakt er een postzegel op en verzendt ze. Waar de brieven terechtkomen weet ze niet. Verder zijn er cursief gedrukte hoofdstukken over het verleden van Maria.


Maria is grotendeels opgegroeid bij haar grootouders, de ouders van Chiara. Als een vriendinnetje op negenjarige leeftijd om het leven komt, mag Maria hier niet om huilen. We leren Maria iets beter kennen in de cursieve hoofdstukken. Alles draait eigenlijk om dat ene woord, dat alles verwoest en dat nooit meer ongedaan gemaakt kan worden. Het woord dat er voor zorgt dat iedereen zich van haar afkeert en dat zelfs haar moeder zich afvraagt of ze dit kind wel op de wereld had moeten zetten.


Felicia, de oudere zus van Laura, die 9 jaar was toen haar moeder overleed, wil niet over Maria praten. Zij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Verder lezen we nog over Marcel, de vader van Laura en Felicia en Jill, hun stiefmoeder.
Het is een mooi en schrijnend boek geworden, dat niet alles uitlegt, maar ruimte voor de lezer laat. Aan het eind weet je eigenlijk nog steeds niet alles over Maria.
Het is een pijnlijk boek, dat bij mij vooral de vraag oproept waarom hulp voor sommige mensen te laat komt. Het woord is niet de daad.


ISBN 9789000377244 | Hardcover | 213 pagina’s | Het Spectrum | juni 2022

© Renate 16 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER