Boekenarchief C-D

Tamar van den Dop & Thomas Verbogt

Blind


Mag je dit boek, deze novelle, wel een debuut noemen vroeg ik mij af. Tamar van den Dop is scenarioschrijfster en Tomas Verbogt is schrijver. Wie heeft wat geschreven?
"Tamar van den Dop en Thomas Verbogt schreven met Blind een sprookjesachtige vertelling, waarin het thema van "De sneeuwkoningin" van Hans Christian Andersen een prominente rol speelt: maak echte liefde blind? Het verhaal is gebaseerd op het scenario dat Tamar van den Dop schreef voor de gelijknamige speelfilm."
Dit alles maakt mij aarzelend om het daadwerkelijk een debuut te noemen.


Het verhaal van Hans Christian Andersen kende ik niet maar gelukkig bestaat de Volksverhalen Almanak waar het hele verhaal te lezen is. Het is het verhaal van Kay en Gerda. Kay krijgt een glassplinter van de spiegel van de ijskoningin in zijn hart en dat hart verandert in een klomp ijs. De eens zo vriendelijke Kay wordt een vervelende jongen die nergens meer iets moois in kan zien. Gelukkig komt uiteindelijk alles goed.


In Blind gaat het verhaal over Ruben die vanaf zijn kinderjaren blind is. Zijn vader is er niet meer en Ruben zelf is onhandelbaar, heeft enorme woedeaanvallen en sluit zich op, hij is voor niemand toegankelijk. Zijn moeder probeert van alles maar niets lukt. In haar wanhoop plaats ze een advertentie waarin ze om een voorlezer vraagt. Er zijn diverse gegadigden geweest maar Ruben weet ze binnen de kortste keren weg te krijgen, totdat Marie komt...
Marie is een albino en erg mensenschuw. Zij is het die Ruben aan kan. Ze pikt niets van hem, is net zo bot tegen hem als hij tegen haar. Marie heeft een prachtige stem en brengt verhalen tot leven. Voor Marie is het erg prettig dat Ruben haar niet kan zien, gewend als ze is aan het staren van mensen. Langzamerhand, met vallen en opstaan gaan ze elkaar vertrouwen. Ruben wordt rustiger dankzij Marie, langzamerhand ziet hij het leven weer zitten. Ook voor Marie werkt alles positief.
En dan... blijkt dat er iets aan de blindheid van Ruben te doen is...
Marie is bang voor de gevolgen, wat als Ruben haar ziet?


Maakt echte liefde blind? is het thema volgens de flaptekst. Ruben wordt door zijn blindheid niet afgeleid door het uiterlijk van iemand. Hij gaat af op de stem en op de handelingen en zijn ervaringen met een persoon.
Maakt blind zijn iemand beter 'ziend'? zou ook de vraag kunnen zijn.


Het verhaal is kernachtigachtig geschreven.
"Een novelle bezit een eenvoudige structuur en een klein aantal personages. Meestal omvat een novelle een bijzondere gebeurtenis en toont ze de hoofdpersonages op een beslissend moment in hun leven"
staat bij wikipedia.
Dat is ook exact zoals ik het zou willen omschrijven. De hoofstukken zijn kort, alles draait om Ruben en Marie, de moeder speelt nauwelijks een rol. Hun ontmoeting met elkaar is inderdaad beslissend voor hun verdere leven. En net als in een sprookje komt alles uiteindelijk goed... of niet?


Paperback | Uitgeverij Podium B.V. ISBN10: 9057593378 | ISBN13: 9789057593376

© Dettie, augustus 2007

Reageren? Klik hier!

 

Blind


De foto's op de voor- en achterkant van het boek zijn heel mooi. Misschien de film ook. Maar het boek, tja...
Het wordt aangeprezen als een sprookjesachtige vertelling, en dan speelt het sprookje van de Sneeuwkoningin van Andersen een grote rol. Het thema zou dan zijn: maakt echte liefde blind?
Het gaat over een jongen van zestien, Ruben, die blind is, en in zijn puberteit tamelijk onhandelbaar is. Zijn moeder kan hem niet aan, een vader is er niet, en vreemd genoeg ook geen school, geen leraren. Zijn moeder die ziekelijk is, zet voor ze zoveelste keer een advertentie waarin ze iemand vraagt die haar blinde zoon wil voorlezen. Eerdere voorlezers hielden het niet lang vol, maar nu verschijnt Marie...
En Marie heeft problemen van zichzelf, die te maken hebben met een traumatisch verleden. Na een moeizaam begin klikt het enorm goed tussen de jongen en de vrouw (ze is bijna twintig jaar ouder), het klikt zo goed dat de moeder jaloers wordt.
Er is een dokter, die behalve beroepshalve ook amoureuze banden heeft met de moeder. Hij oppert dat een operatie de jongen weer kan laten zien en dan zal het vanzelf zo afgelopen zijn met die onmogelijke liefde.
Maar Ruben neemt het lot in eigen hand...


Ik vind het helemaal geen sprookje, het is nogal realistisch verteld. Misschien klinkt het verhaal ongeloofwaardig, maar dan is het thema helemaal juist: liefde maakt blind.


Paperback | Uitgeverij Podium B.V. ISBN10: 9057593378 | ISBN13: 9789057593376

© Marjo, augustus 2007

Reageren? Klik hier!