Boekenarchief C-D

Matt Cain

https://www.mattcainwriter.com

 

Het geheime leven van Albert Entwissle
Matt Cain


Albert Entwissle was zijn hele leven al postbode. Dag in dag uit sorteerde en bezorgde hij de post met de bestelbus. Zijn 'wijk' bestond uit 667 adressen.
Contacten had hij niet. Elke dag zag hij op tegen het moment dat hij het sorteercentrum binnenstapte. Dan moest hij wat zeggen, dan moest hij praten. Hij had inmiddels standaardzinnetjes bedacht waardoor hij snel het gesprek kon afkappen of afstand kon houden.
Hij voelde zich alleen in zijn eigen huis op zijn gemak, samen met zijn kat Gracie.


Maar op een ochtend krijgt hij een brief, hij is bijna 65 en dat betekent dat zijn dienstverband afloopt. Natuurlijk wist Albert het wel maar hij had het weggeduwd. En als hij de kat moet laten inslapen beseft hij dat hij nu écht helemaal alleen is. Gek genoeg zorgen deze beide zaken voor de grote ommekeer.


Albert gaat meer om zich heen kijken, hij maakt zowaar contact met mensen waar hij de post bij bezorgd, zoals Edith, de vrouw die altijd uitkijkt naar hem, in de hoop dat hij post heeft voor haar, wat nooit het geval is. Hij knoopt zowaar een praatje met haar aan en blijft dat doen.
Ook met zijn buurmeisje Nicole, een ongehuwde moeder met haar dochtertje Reenie, krijgt hij contact. Heel goed contact zelfs.


In de maanden voor zijn pensioen ondergaat hij als het ware een metamorfose. Maar de allergrootste verandering is dat hij eindelijk uit de kast durft te komen. Tot zijn verrassing reageert iedereen heel erg positief op zijn coming-out. In zijn jonge jaren werd homoseksualiteit namelijk verguisd, je kon ervoor opgepakt worden. Zo'n relatie hebben als je nog geen 21 jaar was, was een misdaad.
In die tijd, bijna 50 jaar geleden, had Albert wel een grote liefde, George, maar zij moesten hun relatie geheim houden. Dankzij allerlei omstandigheden waardoor Albert niet anders kon doen dan hij deed, verloor hij George. Sindsdien had hij nooit meer een relatie gehad en was hij een beetje dood van binnen. Dat over homoseksuele mensen veel milder gedacht wordt had hij niet beseft.


En nu gaat hij met pensioen. Tijd om orde op zaken te stellen. Hij besluit op zoek te gaan naar George. Nicole helpt hem met het installeren van facebook en andere social media.
De zoektocht kan beginnen...


Het is een hartverwarmend verhaal waarin Albert ontdekt dat hij door zich open te stellen, ineens ontdekt dat mensen leuk kunnen zijn, dat ze hem veel gunnen. Hij krijgt plezier in de omgang met mensen en doet onbewust veel goeds. Albert wordt in zijn zoektocht flink geconfronteerd met zichzelf. Alles wat hij onderdrukt had, komt naar boven. Alle herinneringen aan de tijd met George, maar ook de houding van zijn vader. Al met al is het een heerlijk, meeslepend boek en het eind bezorgde me een brok in mijn keel.
Kortom, een mooie, vrolijke, prettige liefdesgeschiedenis.

ISBN 978 90 261 5661 8| NUR 302 | Paperback| 364 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | maart 2022
Vertaald door Vanja Walsmit

© Dettie, 8 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het geheime leven van Albert Entwistle
Matt Cain

Albert Entwistle is postbode. Het is één van de weinige dingen die mensen van hem weten. Het is ook één van de weinige dingen die hij wil dat mensen van hem weten, maar dit verandert totaal als hij een brief van HR krijgt waarin staat dat hij verplicht met pensioen moet als hij 65 wordt. Dat is al over drie maanden! Een donkere, lege en eenzame toekomst ligt voor hem. Albert gaat hierdoor met een andere blik naar zijn leven kijken en begint de aanwezigheid van zijn collega’s te waarderen. Eén van zijn collega’s is Marjorie. Zij is enorm nieuwsgierig en weet Albert zo te prikkelen dat hij nog verder tot nadenken gezet wordt.


‘Er is dus geen speciaal persoon in je leven?’ vroeg ze.
‘Nee,’ zei hij zo nadrukkelijk mogelijk.
‘En dat vriendinnetje dan, uit je jeugd, over wie ik heb gehoord? Een meisje uit Chorley?’
‘Ehm… ik heb ooit een vriendinnetje gehad, ja,’ zei hij uiteindelijk. ‘Maar dat is al heel lang geleden.’
‘Wat is er dan gebeurd… waarom werd het niks? Was je niet verliefd op haar?’ vroeg ze.
Nee, ik ben nooit verliefd geweest op Susan, wilde Albert zeggen. Maar het liefst wilde hij iets heel anders zeggen. Ik was ooit verliefd op iemand, maar dat was geen meisje. De liefde van mijn leven was een man, geen vrouw.
Albert vroeg zich af wat Marjorie zou zeggen als hij daar openlijk voor uit zou komen.


Deze vraag speelt de rest van het boek een grote rol. Gaat Albert ervoor uit komen dat hij verliefd is geweest op George en dat hij nu 50 jaar later nog steeds van hem houdt? Ondanks alles wat er gebeurd is en hij hem al 50 jaar niet gezien heeft?


Matt Cain weet op een heel fijne manier de worstelingen van Albert en de mensen om hem heen weer te geven. Je wordt als lezer het verhaal ingezogen en je wilt het boek in één keer uitlezen om te ontdekken of Albert daadwerkelijk ervoor uit gaat komen dat hij verliefd is op George, hoe de reacties van de mensen om hem heen zullen zijn en of Albert de stoute schoenen aantrekt om op zoek te gaan naar George.


ISBN 978 90 261 5661 8| NUR 302 | Paperback| 364 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | maart 2022

© Els ten Voorde, 11 maart 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER