Boekenarchief C-D

Boris Dittrich

altMoord en brand
Boris Dittrich


Redouan Fouali is ambtenaar bij het ministerie van Veiligheid.  De AIVD is bezig met het onderzoek naar de moord op Pieter Korff, dat maar niet uit de verf komt. Korff was een bekend politicus, bezig met een wet ten behoeve van kinderen van gescheiden ouders.
Zelf is hij ook gescheiden, en baalt hij ervan dat zijn ex hun kinderen voor hem afschermt.
Fouali praat met alle betrokkenen;  de ene na de andere verdachte komt voorbij. Moet de moordenaar gezocht worden in de hoek van de Boze Vaders? Rivaliteit op politiek gebied? Of misschien in persoonlijke sfeer? Of misschien zelfs onder het journaille, met wie Korff niet altijd op even goede voet stond?
Langzaam wordt duidelijk wie Korff was, wie de mensen om hem heen waren, en Fouali heeft een dader in het vizier. Maar er is geen bewijs.
Er wordt nog een moord gepleegd, en er wordt ook een verdachte opgepakt, van wie Fouali zeker weet dat hij onschuldig is. Het onderzoek lijkt opnieuw te stranden, dus als men hem benadert om aan een undercoveroperatie mee te doen, zegt hij ‘ja’. Daarvoor moet hij infiltreren in een politieke partij, die af wil van het koningshuis ten faveure van een republiek.


Soms raak je even de draad van het verhaal kwijt, als bijvoorbeeld Korff ineens zelf aan het woord komt in tegenwoordige tijd, terwijl je weet dat hij dood is, of als Fouali ineens de politieke kant opgaat en het onderzoek min of meer terzijde schuift.
Maar het inkijkje in de politieke wereld maakt het een boeiend geheel als ook de andere aspecten van de moderne samenleving die aan bod komen. Vooral de vooroordelen tegen gekleurde mensen, en dat niet alleen in de hoedanigheid van een Nederlands-Marokkaanse speurder worden aan de kaak gesteld. Er wordt gerefereerd aan de problemen rond Dutchbat, en dan lijkt het ook nog dat de schrijver evenals een van zijn personages een voorstander is van een republiek. Het vraagstuk hoe we straks Willem-Alexander gaan noemen als hij Beatrix opvolgt, en of Maxima koningin dan wel prinses zal zijn, het wordt al vast opgelost.
De journalistiek krijgt een veeg uit de pan, en enkele politieke personages zijn ook vast bedoeld om de manier van zieltjeswinnen aan de kaak te stellen. Er komt zelfs een helderziende voorbij.
Maar dat gebeurt als terloops binnen een meeslepend spannend verhaal. Want dat is het, zelfs al weet de lezer halverwege het verhaal al wie de dader is, alsmede het hoe en waarom van zijn daad.


ISBN 9789046809464 | Paperback | 415 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2011

© Marjo, 29 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER