Boekenarchief C-D

Carel Donck

De nachtmoeder


Het idee dat het leven met de dood zomaar over is, is voor veel mensen een onprettig idee. Zo ook voor Carel Donck. Hij verzint tenminste in zijn debuutroman 'de nachtmoeder' een bestaan na de dood.


Het verhaal begint op oudejaarsavond. Laura, de ik-figuur, doet haar best de gespannen sfeer in huis te doorbreken. De sfeer tussen haar en echtgenoot Gerard, is niet goed, en zoon Mark, elf jaar oud en puberend, voelt dat aan en reageert er op met dwarse buien. De avond escaleert, en eindigt ermee dat Mark in het ziekenhuis ligt, en Gerard en Laura ruziënd in de auto zitten op weg naar huis. Een ongeluk maakt een einde aan haar leven.


In het volgende hoofdstuk en een jaar later wordt ze wakker in een vreemde omgeving: een plek met veel gangen en vertrekken, en een kamer voor haar alleen, waar ze naar wens videobanden kan bekijken. Op die banden staat wat er gebeurd is met haar nabestaanden vanaf het moment dat ze stierf. Met een ander apparaat kan ze in het heden kijken, alsof ze een film bekijkt. In de vertrekken lopen mensen rond. Mensen die niets zien en geen contact hebben met elkaar. Ze praten over onbenulligheden, steeds weer over hetzelfde, of ze praten niet en dwalen maar wat rond. Zalen vol met mensen, er komt geen einde aan. Slechts een persoon is er, die haar aankijkt en contact lijkt te maken: een meisje met donker haar. Zij praat niet, maar ze worden toch vriendinnen.
Op een gegeven moment ontdekt ze dat ze via de dromen van de kinderen contact met hen kan maken. Hen kan beïnvloeden zelfs. En daar maakt ze gebruik van... Ze wil een rol blijven spelen in hun leven, zorgen dat ze haar niet vergeten, dat ze niet gaan houden van de nieuwe 'moeder'...
Dat zoiets niet kan werken, dat is geen verrassing. Maar ze moet eerst bijna te ver gaan, voor ze dat beseft.


Wat wel lijkt te kunnen, is dit verhaal. Je zou bijna willen dat het zo zal gaan. Dat de dood niet definitief is, dat je nog invloed hebt, en dat het afscheid tenslotte welkom zal zijn. De overledene maakt een eigen rouwproces mee. 
Dit boek is origineel en dramatisch en het leidt de lezer naar een onvermijdelijke climax. Ik heb het met plezier gelezen!


ISBN13: 9789029566223 | Paperback | 188 Pagina's | Arbeiderspers

© Marjo, mei 2008

Reageren? Klik hier!