Boekenarchief C-D

Martin Michael Driessen

http://www.martinmichaeldriessen.com

 

Het heilige water
Martin Michael Driessen


'Zoveel geluk is haast teveel voor een mens,' zei hij. 'Ik kan nog steeds niet geloven dat jij de mijne bent...'
'Na zoveel jaren moet je het toch weten? Dat we voor elkaar bestemd waren?'
'Ik weet het ook. Maar geloven is wat anders dan weten. Denk maar aan Thomas uit de Bijbel.'
'Die pas geloofde toen hij het zag? Maar wij hebben elkaar gezien! Ik zal die rekrutenparade nooit vergeten: jij in je uniform, met die helmbos.


Wie denkt dat dit het begin van een romannetje is, heeft het mis...  Aan het woord zijn Thomas en Maria, woonachtig in de Oekraïne van weleer, beiden zijn blind geworden, beiden zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Ondanks hun blindheid zijn ze intens gelukkig met elkaar en genieten ze van elke dag die ze met elkaar door kunnen brengen. Ze leven ze in hun eigen sprookjeswereld.


De dorpsbewoners accepteren het stel dat 's winters slaapt in de schuur van de molenaar en 's zomers gewoon buiten, onder een zeildoek. Jaroslav de olieboer voorziet hen van eten - tot ergernis van zijn vrouw -.
Maar nu het dorp tot Polen behoort, is er een nieuwe Poolse burgemeester aangesteld. 'Twintig jaar leven ze al op onze kosten.' moppert deze. Ze moeten maar eens in hun eigen levensonderhoud gaan voorzien, is zijn mening. Enkele dorpelingen zijn voor, anderen zijn tegen. Uiteindelijk wordt beslist dat ze nog twee jaar kunnen blijven...


Maria en Thomas weten nergens van, zij leven in hun droomwereldje. Toch is Maria's grootste droom de sterren weer te kunnen zien, na al die jaren, wat zou dát fantastisch zijn. En dan komt een jonge man op hun pad, hij komt uit Santiago de Compostella en kan wonderen verrichten, hij heeft het heilige water bij zich.
In al hun gelukzaligheid vragen Maria en Thomas of hij hen hun zicht weer terug kan geven... Maar is dat wel verstandig? Nu zijn ze gelukkig met elkaar, wat zal er gebeuren als ze elkaar weer kunnen zien?


Martin Michael Driessen heeft een mooie stijl van schrijven. De taal die hij gebruikt is zeer aangenaam, passend bij de tijd van het verhaal. Bovendien weet hij de spanning goed op te voeren. Het is verder een verhaal zonder opsmuk maar wel heel menselijk en vol mededogen.


Op de achtergrond spelen de situatie en de nieuwe wetten van destijds in Galicië mee. Het gemoedelijke verdwijnt, de te vormen nieuwe Staat staat op nummer een. Maar de oude garde van het dorp, handhaaft hun eigen gedrag, mét begrip voor het bijzondere koppel.
De gevolgen van het wonder zijn om over na te denken. Is tevreden zijn met wat je hebt in sommige situaties niet beter?


Opnieuw een uitstekend boekje uit de Literaire Juweeltjes reeks, opgezet in 2006 om mensen en vooral jonge mensen duidelijk te maken dat het lezen van literatuur heel aangenaam kan zijn en tegelijkertijd onze kijk op de wereld een beetje kan veranderen.
Elke maand verschijnt een nieuw Literair Juweeltje, met achterin een kortingsbon waarmee voor minder geld meer werk van de schrijvers kan worden gekocht in de boekhandel, of een verlootbon voor een gratis boek.
'Zelden was mooi lezen zo goedkoop', voor 1,99 kun je een Literair Juweeltje aanschaffen.


Martin Michael Driessen (Bloemendaal, 19 april 1954) is een Nederlands acteur, regisseur, vertaler en schrijver. In 2016 won hij de ECI Literatuurprijs en in 2018 De Inktaap voor Rivieren.


ISBN 9789085166542 | Hardcover | 62 pagina's | B for Books | 2 december 2019
Het verhaal is afkomstig uit de verhalenbundel Mijn eerste moord en andere verhalen - Van Oorschot 2018

© Dettie, 4 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen ware held
Martin Michael Driessen


Waarom zou je een roman van dik tweehonderd pagina’s maken als het ook klein kan, zal de schrijver gedacht hebben. Hij had de levens van zijn hoofdpersonen kunnen uitvergroten, hij had het relaas van hun jeugd uitgebreid kunnen vertellen, hij had de andere personages kunnen uitvergroten, maar dat alles heeft Martin Michael Driessen niet gedaan en het is goed.
Het is meer dan goed, het is indrukwekkend.


Italië had in 1915 de oorlog verklaard aan Oostenrijk, louter en alleen om Tirol te veroveren. De strijd leidde net als in het Westen tot een loopgravenoorlog. 600 Kilometer lang strekten die zich uit langs de hele Italiaans-Oostenrijkse grens met de hoogste bergen van Europa. 900.000 Doden en gewonden waren het resultaat van een voor de Italianen uitzichtloze oorlog. De Oostenrijkers zaten hoog op de hellingen, in het voordeel ten opzichte van de Italianen die zich onder hen verschansten. Een lawine veroorzaken was een doeltreffend wapen...


Het verhaal gaat indirect over Generaal Cadorna, een tirannieke militair die diende in de Eerste Wereldoorlog. Voor hem telde het leven van de gewone soldaat niet (waar hebben we dat meer gehoord?) de generaal hield er barbaarse ideeën op na. Als zijn soldaten een slag verloren hadden ging hij over tot het decimeren van zijn troepen. Iedere tiende man werd geëxecuteerd.
Over Cadorna zijn nog meer feiten bekend: hij vergeleek zichzelf graag met Napoleon - een vergelijking die volgens mij totaal mank gaat - . Hij schreef alle mislukkingen toe aan het falen van zijn ondergeschikten. En strafte hen daarvoor. Hij liet ook Italiaanse krijgsgevangenen aan hun lot over, met als resultaat dat 100.000 landgenoten in gevangenschap omkwamen.
Vreemd genoeg stelde Mussolini hem later aan als veldmaarschalk in zijn leger.
Deze bruut vormt met zijn wrede manier van handelen de achtergrond van dit verhaal.


Twee broers, Beppo en zijn jongere broer Luigi bevinden zich onder de mannen die gestraft zullen gaan worden. De slag is verloren, deze keer zal iedere viérde man de dood vinden. Terwijl ze zitten te koukleumen en het harder gaat sneeuwen zitten ze te wachten op het vliegtuig van de Generaal.
Beppo probeert wanhopig hun kansen te berekenen, zodat hij weet waar ze moeten gaan staan om executie te voorkomen. Ten minste één van hen moet overleven!
Het loopt anders dan ze beiden hadden verwacht.


Martin Michael Driessen beschrijft de gelatenheid onder de soldaten. Het gekibbel om het laatste blikje sardines, de gehoorzaamheid van de mannen met de dood voor ogen, en dan het opstellen.
Een ware held is de titel van dit boek. Wie is die held dan? Luigi die panikeert in het oog van de dood? Beppo die zoveel moeite doet om zijn broer en zichzelf zo gunstig mogelijk op te stellen?
Of wordt misschien in ironische zin die generaal bedoeld, die nietsontziend zijn wrede nutteloze ideeën doorzet?
Een klein verhaal dat zoveel vertelt. Indringend en filmisch wordt die ene scène uit de oorlogsgeschiedenis belicht die je niet meer zult vergeten.


ISBN 9789028425354 |hardcover|63 pagina's|Uitgeverij Wereldbibliotheek|november 2013

© Marjo, 22 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER