Boekenarchief C-D

Diney Costeloe

https://www.dineycosteloe.co.uk

 

Het gestolen kind
Diney Costeloe


De achttienjarige Vera Shawbrook woont samen met haar negen maanden oude zoontje Freddie bij haar ouders in de Engelse stad Plymouth. Elke dag werkt ze als serveerster in een pub. Haar moeder neemt dan de zorg voor Freddie over.
Als Vera op een avond uitgaat met de knappe Charles en dit niet aan haar ouders heeft laten weten, gaat het luchtalarm af. Met grote haast rennen Vera en Charles naar de schuilkelder aan Parham Road om daar te schuilen. In de schuilkelder ziet Vera haar moeder Nancy, haar broertjes en zusjes, maar Freddie ziet ze echter niet. Met grote schrik bedenkt Vera dat het haar verantwoordelijkheid was om Freddie mee te nemen naar de schuilkelder. Omdat zij niet aan haar moeder verteld heeft dat zij die avond niet thuis zou komen, heeft haar moeder natuurlijk niet gecheckt of Freddie al weg was. Zij heeft het al druk genoeg gehad met de 4 andere kinderen. Met een gil van paniek stormt Vera de schuilkelder uit en rent op blote voeten naar huis. Terwijl de bommen om haar heen ontploffen, denkt ze alleen maar aan Freddie.


De auteur Diney Costeloe weet in Het gestolen kind de spanning van het verhaal goed op te bouwen als Vera niet het huis waarin Freddie nog is, weet te bereiken.
Freddie wordt door een agent Colin uit het half ingestorte huis gered en door zijn vrouw Maggie opgevangen. Als na enkele dagen Colin overlijdt, neemt Maggie een radicale beslissing. Vera heeft de luchtaanval gelukkig overleeft en als zij na enkele dagen weer bijkomt in het ziekenhuis, komt ze tot de ontdekking dat Freddie verdwenen is. De rest van het verhaal draait om de zoektocht naar Freddie.


Diney Costeloe schenkt veel aandacht aan de omschrijving van de karakters van de hoofdpersonen. Persoonlijk vind ik een aantal van deze karakters onrealistisch. Tijdens het lezen raakte ik daarom al snel afgeleid door de denkwijze en onlogische handelingen van bepaalde personen, waardoor voor mij de vaart uit het verhaal ging.
Het gedeelte van het boek dat er voor mij positief uitspringt, is dat van Patrick, de aanstaande zwager van Vera. De gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog die hij meemaakt als luitenant ter zee worden boeiend beschreven.


ISBN 978 90 261 5844 5| NUR 302 | Paperback | 365 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | januari 2022
Het gestolen kind is vertaald door Lia Belt.

© Els ten Voorde, 12 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER