Boekenarchief C-D

Tuur Devens

literatuurVarda

Op de omslag staat dat het 'IJslandse frictie' is.
Wat is frictie? Is het zuiver geografisch bedoeld? Het woordenboek levert een uitleg die bij dit boek helemaal niet ter zake doet, namelijk dit: 'Frictie is weerstand die optreedt wanneer een voorwerp bewogen wordt ten opzichte van een ander voorwerp of andere stof waarmee het in aanraking is.'
Kan een synoniemenwoordenboek uitleg geven? Daar krijg ik keuze uit drie, waarbij ik maar voor de eerste ga.


trefwoord: frictie
synoniemen: inwrijving
trefwoord: frictie
synoniemen: onenigheid, ruzie, tweedracht
trefwoord: frictie
synoniemen: schuring, wrijving


De hoofdpersoon gaat met zijn vrouw en twee buurechtparen naar IJsland voor een vakantie. Maar hij neemt ook de as van zijn overleden vader mee, die ze eerder op de St Pieter bij Maastricht wilden uitstrooien. Daar lukte het niet, dus misschien is IJsland dan wel een goede plek?
Door allerlei omstandigheden komt het er niet van. Maar intussen lezen we behalve over de mooie natuur van het eiland ook over het verleden van de ouders, vooral de vader, van de hoofdpersoon. Het is een rouwproces. Is dat wrijving?? Of is het misschien de tegenstelling tussen de prachtige natuur en de culturele oprispingen die boven komen? Geen idee.
Achterin vind ik na het lezen de opmerking van de schrijver die het een 'mijmernovelle' noemt. Daar kan ik me wel in vinden. Een roman zou ik het in ieder geval niet willen noemen. Het boek staat vol met huis- en tuinfilosofietjes, gedachtenflarden, herinneringen, en ja, mijmeringen, zoals iemand dat in zijn dagboek zou schrijven. Vooral over de overleden vader. Daarnaast is het een reisverhaal over IJsland, en dat is leuk als je daar geweest bent of er binnenkort heen gaat, maar ik had er niets mee eigenlijk.
Een varda (de titel) is een grafmonument. Dat komt overeen met de inhoud van het boek: een manier om de dood van de vader te verwerken. Maar ja, of wij lezers dat nu allemaal willen weten hoe de schrijver dat doet?


Isbn 97898240422 Paperback158 pagina's | Uitgeverij Houtekiet | maart 2009

© Marjo, juni 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER