Boekenarchief C-D

Marion van de Coolwijk

Mama liegt
Marion van de Coolwijk


Twee families blijken met elkaar verbonden te zijn.


Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werden twee meisjes geboren, die samen opgroeiden in de familie Kralingen. Elizabeth werd in de hongerwinter naar Ommen gestuurd, en eenmaal terug komt ook haar verloofde Frans al snel weer thuis vanuit Duitsland waar hij in het kader van de Arbeidseinsatz naartoe was gegaan. Als Elizabeth zwanger blijkt te zijn – ze is pas vijftien! – trouwen de jongelui en al snel wordt ze naar Huize Moedergeluk op de Veluwe gestuurd om rustig te bevallen. Frans is nog bezig met een huis bouwen voor hun jonge gezin.


Daar op de Veluwe leert Elizabeth een andere jonge vrouw kennen. Annie praat niet veel, maar ze raken bevriend. En ze bevallen op dezelfde dag. Dat wordt de arme Annie fataal. De moeder van Elizabeth besluit om beide meisjes mee te nemen.
Maar Anna, het andere meisje, voelt zich niet geaccepteerd. Omdat ze zwart is? In ieder geval besluit ze als ze zestien is, het gezin Kralingen te verlaten. Vanaf dan is zij Anna Jansen en heeft ze geen enkel contact meer met het gezin waar ze opgegroeid is.


Jaren later bezoekt Aisa haar oma in het verzorgingshuis. Het gaat niet zo goed met oma, en ze wil graag dat haar kleindochter nog een laatste ding voor haar doet: haar zus, Emma, opsporen. Want ze wil vergiffenis vragen. Verder legt ze niets uit. Alleen zegt ze dat zij, Anna, en Emma zussen zijn.
Aisa is stomverbaasd: een zus? Waarom wist ze dat niet?
Maar ze doet haar best en vindt de bewuste zus. Emma bezoekt Anna, maar helaas, niet veel later overlijdt deze. Werd de spanning haar te veel?


Aisa’s contacten met de familie van Bemmelen brengen haar ook in contact met Zeb, de kleinzoon van Emma. Er gebeuren een paar vreemde dingen waar Aisa verder niet bij stil staat. Ze heeft te veel aan haar hoofd. Haar moeder, de enige die ze nog had, is alcoholiste en bepaald geen hulp.
Gelukkig is daar Emma, die haar verwelkomt als nieuw lid van de familie. Ze is immers de kleindochter van haar zus. Maar dan ontdekt Aisa dat de zussen geen echte bloedverwanten zijn. Hoe zit het allemaal in elkaar in deze familie?
Als Aisa op zoek gaat naar de persoon Annie Jansen, ontdekt ze allerlei geheimen.


Marion van de Coolwijk heeft zich voor haar vijfde roman voor volwassenen laten inspireren door haar eigen familiegeschiedenis. Dat geldt vooral voor de stukken die in het verleden spelen: de hongerwinter en het kindertransport.
Er zijn twee verhaallijnen: het verhaal van Elizabeth en Annie dat zich afspeelt in de jaren rondom 1945 en het heden, waarin het verhaal van Aisa en Zeb verteld wordt. Dat wordt duidelijk aangegeven boven de hoofdstukken. Er zijn af en toe subtiele hints, waardoor je geneigd bent door te lezen, want de vermoedens die in je hoofd komen: kloppen die? Of zit je op het verkeerde spoor? Om het overzichtelijk te houden staan er voor in het boek stambomen betreffende Elizabeth en Annie.
Het boek heeft zijn spannende momenten, maar wordt toch nergens een thriller. Er staat dan ook op de omslag dat het een spannende roman is.


Marion van de Coolwijk (1959, Amsterdam, ) is fulltime schrijfster, al meer dan 25 jaar, en ze heeft haar eigen instituut opgericht om kinderen met leesproblemen te begeleiden: Kind in Beeld. ‘Lezen moet leuk zijn,’ is haar motto. Met de MZZLmeiden-serie vestigde ze definitief haar naam als jeugdboekenauteur.


ISBN  9789461095985  | Paperback| 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | april 2022

© Marjo, 1 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER