Boekenarchief C-D

Jérôme Colin

Het slagveld
Jérôme Colin


In de Franstalige Gemeenschap van België heeft maar liefst 50% van de leerlingen aan het einde van de middelbare school een jaar moeten overdoen, en elk jaar worden er tussen de 3.500 en 4.000 kinderen van school gestuurd.


Dit thema vormt de kern van de roman van de Waal Jérôme Colin. Het probleem zit hem in het verouderde en stigmatiserende onderwijssysteem, het systeem waar zowel de vader als de kinderen van de hoofdpersoon in dit boek tegen aan lopen.
Het gezin, vader, moeder, zoon en dochter, woont in Brussel. Moeder runt een apotheek op de benedenverdieping. Wat de vader, de verteller van het verhaal, precies doet voor de kost is niet duidelijk. Hij lijkt niet zo trots op zijn bezigheden! Wel vertelt hij over de psychologe die hij al lang bezoekt, zonder dat zijn vrouw het weet.


Paul, de zoon is vijftien, en het gaat niet goed op school. Herhaaldelijk heeft zijn vader een brief van de directeur moeten ondertekenen, waarin staat dat het geduld van de school langzaam op raakt. Er was al een plan van aanpak, dat evenwel vooral eisen stelde aan Paul, en waarbij de school nauwelijks clementie of medewerking toonde. Dat heeft dus niet geholpen, en nu zit de jongen tegen een schorsing aan te hikken.
Dat wil geen enkele ouder. Je wenst je kinderen een fijne schooltijd toe die afgesloten wordt met een diploma.


Maar nu het niet goed gaat met Paul, spijbelt hij steeds meer en gaat het van kwaad tot erger. En ja, hij is vijftien. Een puber die zich niet alles laat zeggen, en die dichtklapt als zijn vader het steeds weer probeert en druk uitoefent. Steeds maar weer die ruzies in huis, de jongen die zich terugtrekt in een eigen wereld, en een vader die wel ziet dat zijn manier van benaderen niet helpt, maar niet anders kan. Hij denkt terug aan zijn eigen schooltijd, zijn eigen puberteit, en ziet hoe zijn zoon hetzelfde doet als hij. Maar de tijd waarin de vader opgroeide was maatschappelijk gezien niet zo lastig als deze tijd is.
Het verhaal speelt ten tijde van de aanslagen in Parijs, later in Brussel. Dat vergroot de zorgen alleen maar meer!
Zijn vrouw zegt hem dat hij de jongen los moet laten, maar het lukt hem niet. En zo ziet hij zijn leventje uit elkaar vallen, ieder houvast verdwijnt.


Wat de lezer betreft, die geeft de vrouw groot gelijk: die man zit er veel te veel boven op. En hoe begrijpelijk het ook is, het werkt alleen maar averechts. Bovendien weet hij heel goed van zichzelf dat hij niet goed in zijn vel zit, en dus niet in een positie is om zijn kinderen zo te bekritiseren.
De schrijver laat zien hoe moeilijk opvoeden is in deze tijd. Er is zoveel te beleven en je kan als volwassenen nauwelijks bijhouden waar je kinderen mee bezig zijn.


Jérôme Colin (1974) is journalist bij de RTBF in België en presenteert onder meer het populaire programma Hep Taxi! Colin woont en werkt in Brussel.


ISBN 9789403132204 | Paperback | 192 pagina's | Uitgeverij Bezige Bij | oktober 2018
Vertaald uit het Frans door Martine Woudt

© Marjo, 11 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER