Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Monica Maas

http://www.monicamaas.nl

Zie ook de recensie op Leestafel het boek van Monica Maas voor jongeren vanaf 4 jaar

 

Joupy gaat jutten
Monica Maas


Als je de naam Monica Maas hoort dan zie je automatisch zon, strand en een vrolijke zeehond voor je. Dat zijn de drie ingrediënten die je in veel van haar boeken terugvindt. Dat is overigens niet zo verwonderlijk want ze is geboren en getogen op het waddeneiland Texel en woont daar nog steeds, de zee hoort gewoon bij haar leven. Ook in dit derde boekje over Joupy het zeehondje mogen we de heerlijke zeelucht en aangename strandsfeer weer opsnuiven en voelen.

In dit deeltje komen we een 'oude bekende' tegen. Het is Ella, het meisje aan wie Joupy bij een eerdere ontmoeting een veer heeft gegeven. 
Ze zijn heel blij elkaar weer te zien. Ella zit op zwemles en Joupy wil haar helpen, want zwemmen dat is toch niet moeilijk? Maar Ella is geen zeehondje, zo vlot duiken en draaien als Joupy kan ze voorlopig nog niet en na samen flink geoefend te hebben gaan ze schelpen en andere mooie dingen op het strand zoeken. Joupy gaat voorop en wijst de mooiste schelpen aan. Ella's emmertje raakt al lekker gevuld. Ze hebben het fijn zo samen.


Maar dan zien ze iets groots en groens in het water... wat is dat? Het lijkt een krokodil! Voorzichtig sluipen ze er naartoe want krokodillen zijn gevaarlijk... 
En dan komt hun vriend de kokmeeuw aanvliegen, hij vliegt recht op de krokodil af en landt op zijn kop! O jee... als dat maar goed gaat.


Het is opnieuw een gezellig kinderboekje vol 'zeelucht' geworden. Je hoort bijna de zee en de meeuwen als je de illustraties ziet. Deze worden niet met pen maar met potlood getekend, daardoor worden de lijnen wat losser, vertelt Monica Maas in een interview.


De kinderfantasie is net als in de andere Joupyboekjes weer volop aanwezig. Kinderen zien aan het strand gewoon heel andere dingen dan volwassenen en vermaken zich ook op hun eigen manier. Die kinderblik heeft Monica Maas goed kunnen weergeven en dat maakt dit soort verhaaltjes zo aantrekkelijk. Hopelijk blijft Joupy ons nog lang vermaken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163643 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2016
formaat: 18,0 x 21,0 cm |Leeftijd 3+

© Dettie, 25 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Joupy en Kokmeeuw
Monica Maas


Joupy de zeehond is lekker aan het spelen. Opeens hoort hij een raar geluid. Kok-kok-kok. Het komt van een meeuw die vertelt dat hij een kokmeeuw is. Nou dat had Joupy al begrepen! Kun je ook kik-kik-kik zeggen of kak-kak-kak dan ben je een kakmeeuw, lacht Joupy.
Joupy vindt zijn eigen grapjes wel heel leuk. De meeuw vliegt beledigd weg en ineens flats! een kledder op de kop van Joupy! En nu lacht de meeuw! Joupy's kop zit vol meeuwenkak!
Het is 1-1 en vanaf die tijd zijn Joupy en de meeuw vriendjes. Joupy geeft een veer aan de kak-, pardon, kokmeeuw maar die de meeuw heeft hem niet nodig, hij heeft genoeg veren.
Samen gaan ze op zoek naar een dier in zee die ze met de veer wèl blij kunnen maken.


In het prachtige boek Souwtje van Monica Maas, speelde naast Souwtje eveens een zeehondje de hoofdrol. Maar dat boek was voor iets oudere kinderen. Dit boekje is echt voor de kleintjes vanaf 3 jaar. De gekleurde illustraties zijn eenvoudiger en minder gedetailleerd dan Souwtje wat niet wegneemt dat het opnieuw een erg aantrekkelijk boekje is geworden.  De vriendelijkheid en vrolijkheid spatten van de pagina's af en het verhaaltje zelf is qua taal en afbeeldingen ook nog eens lekker humoristisch. Ik zie de kinderen al lachen.
Opnieuw een erg leuk boekje van Monica Maas.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169836 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken februari 2014
formaat: 18,0 x 21,0 cm Leeftijd 3+

Dettie, 20 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER