Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Jenni Desmond

http://www.jennidesmond.com

 

Zoevende Zebra
Jenni Desmond


In dit vrolijke boek maken we kennis met Olifant, Vogel en Zebra. Ze zijn Drie Beste Vrienden voor altijd.
Op de afbeelding zie je dat ze op een grote zandvlakte wonen, waar een meertje is en een paar bomen waar ze kunnen schuilen voor de hete zonneschijn.
Olifant kan de raarste dingen vertellen en Vogel is heel erg grappig. Zo grappig dat Olifant en Zebra soms de hik van het lachen krijgen.
En Zebra? Zebra kan de leukste spelletjes bedenken en is altijd vrolijk en springerig. Hij kan ook het snelste zoeven van iedereen.


Maar op een dag is er storm op komst en is Zebra zo zoeverig dat zijn vriendjes er draaierig van worden. Ze worden zelfs zo duizelig dat ze niet meer met Zebra willen spelen. Zebra weet daarna niet zo goed wat hij moet doen. Zonder Olifant en Vogel is zoeven helemaal niet leuk.
De volgende begint het 's avonds heel hard te stormen en Olifant en Vogel schuilen in het donker onder een boom, ze zijn een beetje bang, ze missen het vrolijke gezoef van Zebra! Ze gaan hem zoeken maar Zebra heeft ondertussen een nieuw vriendje gevonden om mee te zoeven...
Gelukkig is Zebra heel blij zijn vrienden weer te zien, kom maar gezellig meezoeven dan worden jullie minder bang, zegt hij, dan voelen jullie je vanzelf een stuk beter. En dat deden ze!
Vanaf die dag zijn ze Vier Beste Vrienden!


Een fijn, vlot verhaal over vriendschap waarbij kinderen ontdekken dat zelfs Beste Vrienden af en toe geen zin in elkaar hebben. En bij Beste Vrienden kan dat ook. Dan ga je even wat anders doen of met iemand anders spelen en dan komt het vanzelf weer goed. Het leuke van die 'pauze' is dat de Drie Beste Vrienden er nu nog een heel fijne Beste Vriend bij hebben gekregen!


De afbeeldingen zijn eenvoudig maar zo enorm leuk. De Drie Beste Vrienden hebben vreselijke pret, je lacht vanzelf mee. De zoevende zebra zoeft ook echt over de pagina's. Het is best voor te stellen dat zijn twee Beste Vrienden er soms heel moe van worden en even dat vrolijke gezoef niet om zich heen willen hebben. Maar toch missen ze de vrolijkheid van Zebra ook. Doordat er even afstand was, weten ze gelijk weer hoeveel ze aan de vrolijkheid en het gezoef van hun vriend Zebra gehecht zijn.


Het boek nodigt uit om met kinderen over het thema vriendschap te praten. Door dit boek in een klas voor te lezen heb je al heel veel aanknopingspunten rond dit thema waarmee je uit de voeten kunt.  Maar bij het boek is ook een Zoevende Zebra lespakket met tien lessuggesties over vriendschap beschikbaar. Dit lespakket is samen met de kleuteruniversiteit ontwikkeld. - De kleuteruniversiteit is een nieuwe website voor het basisonderwijs met thematische lessuggesties en projecten rondom boeken. - Juffen en meesters kunnen daar het pakket bij aanschaf van het boek gratis downloaden.
Maar het boek is ook heel erg leuk om zomaar voor te lezen. Kinderen zullen genieten van die leuke Beste Vrienden en de grappige afbeeldingen erbij. Heel leuk boek, ook voor papa's en mama's, opa's en oma's, juffen en meesters...


Zie ook het inkijkexemplaar (Engels)


ISBN 9789047700005 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Lemniscaat september 2014
Formaat 27,7 x 23,8 cm Vertaald door Jesse Goossens Leeftijd 3+

© Dettie, 23 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER