Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Jasper Polane

Dip & Dap


Inmiddels bij velen bekend van televisie (AVRO, KETNET), het speelhuis in Safaripark De Beekse Bergen, het Stripmuseum in Groningen en zelfs eigen theatershows in Nederland en Vlaanderen.
Dip
en Dap zijn twee jonge, goedlachse giraffen. Samen met hun vriendjes Max de Muis, Nel de Zebra, Jimmy Konijn en Beer beleven broer en zus vrolijke avonturen.


Dip & Dap spelen verstoppertje


Op een mooie lentedag spelen Dip en Dap verstoppertje, samen met Nel de Zebra, Max de Muis en Beer.
Dap moet zoeken. Ze doet haar ogen dicht en telt tot tien. Dip, Nel, Max en Beer vinden allemaal een heel goede verstopplek maar arme Beer moet niezen en daardoor vindt Dap hem. Al snel vindt Dap ook de anderen behalve Dip. Dap kijkt in de regenton en achter de bomen maar geen Dip te vinden. De andere dieren gaan zelfs mee helpen zoeken maar niets hoor, Dip is niet te vinden... totdat... allemaal moeten ze heel hard lachen!


Dip & Dap zijn jarig


Als Dip op de kalender kijkt dan ziet hij een heleboel kruisjes staan, die laten zien hoeveel nachtjes Dip en Dap nog moeten slapen voor ze jarig zijn. Dap kijkt ook op de kalender en zet een kruisje in het vakje met het balonnetje! Dan zegt ze heel blij "Kijk eens Dip, we zijn vandaag jarig!'
Ze geven elkaar een cadeautje en bij het uitpakken moeten ze vreselijk lachen, ze hebben hetzelfde voor elkaar gekocht! Daarna gaan ze de kamer versieren en maken taart. Hun vriendjes staan buiten door het raam te gluren en snappen er niets van... wat zijn Dip en Dap toch aan het doen?
En Dip en Dap snappen er ook niets van... waar blijven hun vriendjes nou? Ze weten toch dat het feest is?Dip & Dap in het verkeer


Dip en Dap gaan een eindje wandelen en zien Beer op de fiets naar hun toe komen. Beer wiebelt een beetje want hij kan nog niet zo goed fietsen en ja hoor hij fietst zo de struiken in. Gelukkig loopt het goed af.
Een stukje verderop zien ze commissaris Nijlpaard en Burgemeester Leeuw. Ze hebben een verkeerslicht neergezet en leggen uit aan Dip en Dap dat ze overal verkeerslichten en verkeersborden gaan plaatsen, dat is veel veiliger. Dip en Dap mogen helpen en vinden dat heel erg leuk. Maar daar komt Beer aan en hij kan nog steeds niet goed fietsen... als dat maar goed gaat...


Dip & Dap eten pannenkoeken


Dip en Dap gaan lekker pannenkoeken eten in het pannenkoekenhuis van Juffrouw Rinkel. Commissaris Nijlpaard zit er ook. Voor hem staat een grote stapel pannenkoeken. Dip en Dap zoeken een plekje en bestellen ook pannenkoeken. Dap tekent van stroop een gezichtje op haar pannenkoek. Dip doet dat natuurlijk ook maar het wordt wel een kledderboel, en daar moeten ze heel hard om lachen. De commissaris wordt steeds bozer op Dip en Dap, al dat lawaai en die vieze bende, hij staat op en loopt naar het tafeltje van Dip en Dap en dan glijdt hij uit... Dip en Dap moeten er heel hard om lachen, maar Commissaris Nijpaard? Moet hij ook lachen of wordt hij nóg bozer...


-------------------------------------------------


De boekjes zijn uitgevoerd in heldere kleuren en uitstekend verzorgd. Voorin is een 'etiket' waarin je je naam kan zetten. Verder zijn de illustraties en de tekst (beiden verzorgd door Jasper Polane) speels en humoristisch. Ik moest erg lachen om het misverstand rond het zebrapad of het enorme plezier dat Dip en Dap uitstralen bij het pannenkoeken eten. Als de giraffen lachen dan hebben ze echt  100% prethoofden en moet je vanzelf wel meedoen.
Kinderen zullen deze boekjes geweldig leuk vinden omdat het allemaal heel herkenbaar is maar toch net even anders dan ze gewend zijn. Kinderen vinden alles wat nieuw is ook spannend, ze willen alles aanraken en uitproberen, dat is nou net wat Dip & Dap ook doen. En zo leren ze gelijk ook een heleboel.
Ik zie het al helemaal voor me, kind op schoot of een stel kinderen om je heen, deze boekjes voorlezen en dan vooral lachen! Ik las ergens, 'deze verhaaltjes zijn briljant in hun eenvoud' en daarmee is precies weergegeven wat de boekjes zo aantrekkelijk maakt.


Alle deeltjes: Hardcover 32 pagina's | ISBN: 9789089751089 - 9789089751072 - 9789089751058 - 9789059641129 | Uitgeverij justpublishers, augustus 2009
Vanaf ca 2 -3 jaar

© Dettie, augustus 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER