Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Alice Schertle & Jill McElmurry

Kleine blauwe truck
illustraties: Jill McElmurry
tekst: Alice Schertle


Soms zijn boeken zo leuk, dan weet je niet goed hoe je dat moet overbrengen want waarom vind je het zo leuk, waarom spreekt het je zo aan? Het liefst zou je willen schrijven, het is gewoon leuk, koop het boek nou maar. Punt.  Maar zo werkt het niet natuurlijk, dus onderstaand een poging...


Het verhaal draait rond Kleine blauwe truck die een eindje gaat rijden. Onderweg ontmoet hij al zijn dierenvrienden die hij heel vrolijk gedag toetert. Toet-toet!  De dieren groeten hem allemaal in hun eigen taal terug. 'Knor!' doet Varken, 'Boe-hoe!' loeit Klaartje Koe, 'Tok!' doet Kip, 'Kwaa-kwaak!'  zegt Pad. 'Toet-toet!' roept de vriendelijke Kleine blauwe truck opnieuw. 


Maar daar komt Grote gele truck aangeracet. Opzij, opzij, opzij roept Grote gele truc, hij duwt Kleine blauwe truck bijna van de weg af, zoveel haast heeft hij. Omdat hij zo hard rijdt, ziet hij de enorme modderpoel niet en dan gebeurt het. Hij rijdt door de blubber en dan... zit Grote gele truck muurvast, in de modder...
Hij roept naar de dieren om hulp maar ze willen niets te maken hebben met die akelige Grote gele truck. Daar komt de lieve Kleine blauwe truck vrolijk aangetoert, Toet-toet! 'Ik duw je er wel uit,' zegt hij. Maar dat valt nog tegen. 'Help!' roept Kleine blauwe truck naar de dieren. En voor hem willen de dieren alles doen, zelfs die brombeer van een Grote gele truck helpen.
Naderhand schaamt Grote gele truck zich wel om zijn akelige gedrag. Hij heeft zijn lesje geleerd, vrienden zijn belangrijk weet hij nu, en bedankt iedereen heel hartelijk. 
En Kleine blauwe truck? Die brengt iedereen weer naar huis! Toet-toet!


In al zijn simpelheid, of misschien juist wel daardoor, pakt het verhaaltje je helemaal in. Kleine blauwe truck is een echte auto om te zien en alleen zijn koplampen hebben een menselijke uitdrukking maar toch vind je het een lieve truck. De afbeeldingen in gemengde techniek zijn verder relatief eenvoudig maar ze hebben iets ontwapenends.
De tekst op rijm is door woordkunstenares Bette Westera vertaald. Zij kan dat als geen ander, de tekst vloeit en zingt.
Het leuke is natuurlijk ook dat alle dieren die Kleine blauwe truck tegenkomt hem gedag knorren, piepen en hinniken etc. Dat zal veel voorleespret geven en elke keer de vrolijke toeter van Kleine blauwe truck erbij verhoogt de pret alleen maar. Kinderen zullen al snel meeroepen.
Ik heb enorm genoten van dit grappige boekje.


ISBN 9789025760823 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | 3 juni 2015
Afmeting 22,1 x 27,3 cm Leeftijd tot ca. 4 jaar

© Dettie, 26 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER