Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Liesbet Slegers

http://www.liesbetslegers.be

 

Het kerstverhaal
Liesbet Slegers


De betekenis van Kerstmis begint een beetje te verwateren. Veel mensen denken aan cadeautjes en een kerstboom als ze over Kerstmis praten.
Dat op 25 december de geboorte van Jezus gevierd wordt, raakt steeds meer op de achtergrond. Gelukkig helpt Liesbet Slegers ons daar weer aan te herinneren dankzij dit boekje dat bijna leest als een opgewekt sprookje.


Het verhaal begint niet met 'Er was eens' maar wel met 'Op een dag, heel lang geleden' waarna het verder gaat met het vertellen over de tocht van Jozef en de hoogzwangere Maria. We zien Maria met haar bolle buik op de rug van een ezel zitten en Jozef stapt vrolijk voor de ezel uit.
Ze zijn op weg naar Bethlehem omdat de koning alle mensen wilde tellen. De reis is lang en het wordt donker, ze moeten toch echt een slaapplek vinden.
Helaas wil niemand hen binnenlaten dus gaan ze maar in een stal bij de dieren slapen.
Die nacht wordt tot hun grote blijdschap Jezus geboren.


Een eind verderop zien we dat de herders door een gezellige, stralende engel wakker worden gemaakt. En ook drie koningen krijgen dankzij een grote ster doorgegeven dat Jezus is geboren. Allemaal gaan ze blij op stap. De koningen springen op hun kamelen en de herders lopen samen met hun schaapjes naar de stal. Het wordt een prachtige ontmoeting.
Iedereen vindt het fantastisch dat de kleine Jezus geboren is.


Nog nooit heb ik het kerstverhaal zo vrolijk en enthousiast weergegeven gezien. De blijdschap straalt je tegemoet. Iedereen loopt breed te glimlachen tot de os en de ezel aan toe.
De gekleurde afbeeldingen zijn eenvoudig maar erg doeltreffend. Het is een super opgewekt verhaal geworden. En voortaan weet elk kind waarom Kerstmis eigenlijk gevierd wordt.
Het is dan namelijk 'gewoon' de verjaardag van Jezus.


ISBN 9789044852950 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 31 juli 2023
Afmeting 21,7 x 29,7 cm | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 7 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De paashaas en de kuikentjes
Een dik boek over Pasen
Liesbet Slegers


Paashaas stelt zich in dit boek eerst netjes voor en daarna laat hij zien waar hij woont en vertelt wat over zichzelf. Daardoor komen we te weten dat hij heel lief is, hij helpt namelijk aldoor iedereen die even hulp nodig heeft. Mevrouw Vos vraagt bijvoorbeeld of Paashaas kan helpen met haar nieuwe plantjes in de tuin zetten. Vogel heeft een gat in haar nest en natuurlijk repareert Paashaas dat. En zo doet hier hij een klusje, maakt hij daar schoon en past ook op de leuke kuikentjes van mevrouw kip, waarmee hij heerlijk de paaseieren gaat versieren. Ze hebben een geweldige dag gehad dankzij Paashaas.


En dan is het Pasen. De eitjes zijn verstopt en iedereen is helemaal blij aan het zoeken, behalve Paashaas, die zit alleen in zijn huisje...
Gelukkig zijn de dieren niet vergeten hoe lief hij voor hun allemaal was...


Normaal gesproken zou het boek nu uit zijn, maar dit is een extra dik Paasboek. We mogen er nog langer van genieten. Er staan na het lieve verhaaltje nog allemaal leuke spelletjes en zoekplaatjes en speurtochtjes in het boek. En nòg een klein verhaaltje over Paashaas!


Natuurlijk is alles weer voorzien van vrolijke afbeeldingen van Liesbet Slegers, precies zoals we van haar gewend zijn.
Kortom, een superleuk Paasboek voor superleuke kinderen!


ISBN 9789044838541 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Afmeting 26,8 x 25,8 cm |  Leeftijd 3+

© Dettie, 9 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk eens. Hoe lief!
Deeltje 8 uit de 'Kijk eens' serie
Liesbet Slegers


Ja, dat zou je wel tegen mensen willen zeggen als je hen dit boekje laat zien... 'Kijk eens. Hoe lief!'
Het boekje is namelijk erg aantrekkelijk vormgegeven en de afbeeldingen zijn vrolijk en helder, maar het allerleukste is dat je de hardkartonnen pagina's kunt uitschuiven. De pagina én de afbeelding wordt daardoor een stuk breder!


Je ziet dus bijvoorbeeld eerst een lief beertje dat lekker in het gras ligt. Gevraagd wordt of hij helemaal alleen is.
'Nee hoor. Kijk eens' zegt daarop het beertje en als je de pagina uitschuift zie je dat het waar is wat beertje zegt, zijn vriendje ligt namelijk lekker warm tegen hem aan.

En zo wordt op elke pagina gevraagd of het dier op het plaatje alleen woont, of speelt, of zwemt. En steeds is het antwoord Nee hoor. Kijk eens!
Op het allerlaatste plaatje loopt een kindje. Opnieuw wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven:


Ben je alleen?
Nee hoor.
Kijk eens!


en dat klopt ook weer! Want als je de pagina uitschuift ze je een meisje dat het kindje (een jongetje) een mooie bloem geeft.


De herhaling van de vraag en het antwoord werkt natuurlijk aanstekelijk. Een kind kan zo meedoen en gaat vast van tevoren al roepen Nee hoor. Kijk eens!
Het is ook lekker spannend wat voor plaatje er tevoorschijn komt als je de pagina uittrekt.
Zelf vind ik het konijntje het allerleukste die allemaal kleine konijntjes bij zich blijkt te hebben. Maar de vissen die elkaar waterkusjes geven zijn ook wel héél lief om te zien.

Kortom, een lief boekje voor die lieve allerkleinsten.


ISBN 9789044830675 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2017
Voor peuters vanaf 18 maanden

© Dettie, 19 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Overal carnaval
Liesbet Slegers


Wat hoort er bij een carnavalsfeest voor de allerkleinsten? Kleur! Vrolijke kleurtjes, felle kleurtjes, sprekende kleurtjes...
Die zijn dan ook op iedere pagina van dit carnavalsboekje aanwezig.
De tekst staat steeds op de linkerpagina, zwarte letters tegen een gekleurde achtergrond. Terwijl de voorlezende ouder of juf  - met het kind bij voorkeur rechts naast zich – voorleest of vertelt, kan het kind zich verlustigen in de afbeeldingen op de rechterpagina. De tekeningen, ook door Liesbet Slegers gemaakt, passen bij de belevingswereld van een jong kind. Minimalistische vormen, ruim getekend en met dikke contouren.


De tekst is niet in verhaalvorm, en dus zie je op de rechterpagina ook niet een terugkomend personage. Als de tekst vertelt over de Prins en zijn gevolg, zie je die rechts getekend. Is er sprake van carnaval in het buitenland, dan zijn de getekende feestvierende figuren donker getint, en ze kunnen hopsen en springen met wat minder kleren aan omdat er sprake is van warme landen.
En zo wordt het verhaal van carnaval verteld. Duidelijk en begrijpelijk. Over verkleden, over slingers en confetti, over in een stoet verkleed door de straten lopen en nog meer. Het feest spat van de pagina.

Het omkleden en hupsen en springen, nou dat doen die kinderen meestal vanzelf al. Maar nu doet iedereen doet gek met carnaval, en het mag, sterker: het moet! Dat is de boodschap: het kan niet gek genoeg zijn!

Eigenlijk is het een informatief boek voor de opvoeders van jonge kinderen. Vertellen over het feest terwijl het kind op de plaatjes kan kijken: het werkt vast zo aanstekelijk dat kinderen meteen een masker willen maken waarvan je voorbeelden aantreft op de laatste pagina.


ISBN 9789044805710 | Hardcover | 25 pagina's | Uitgeverij Clavis |  juni 2010
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 1 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Babyboek
Joepie, ik ben een meisje
Liesbet Slegers


Dit stoere, fleurige, kleurige babyboek ziet er van de buitenkant al feestelijk uit. Je kunt het zacht aanvoelende boek namelijk dichtbinden met een vrolijk gekleurd, stevig lint. Op de eerste twee pagina's zie je een meisje van één jaar oud die je uitnodigt om met haar mee te kijken en lezen in dit boek zodat je kunt zien hoe haar eerste jaar verlopen is. Het is het kleine meisje zelf die alles vertelt, wat heel leuk en spontaan overkomt.

Eerst zie je een leeg bedje getekend want het meisje zit nog in mama's buik waar je haar vrolijk en gezellig in ziet ronddobberen. Ook al is ze nog niet te zien, toch kunnen papa en mama alvast in dit boek wat schrijven over haar zegt het meisje. Ze kunnen bijvoorbeeld vertellen wat ze zeiden tegen elkaar toen ze wisten dat mama in verwachting was. Ook kunnen ze opschrijven wat voor babykleertjes ze voor het eerst kochten en er is een plek in het boek vrijgehouden waar een foto van mama's dikke buik geplakt kan worden. Het meisje vertelt ook dat ze in mama's buik al wel veel kan horen, bijvoorbeeld dat papa praat of muziek gespeeld wordt.
Mama kan in het boek ook na alle bezoeken aan de gynaecoloog noteren hoe zwaar en hoe lang het meisje op dat moment is en een echofoto erbij plakken.

En dan is het zover. Het meisje is geboren. Natuurlijk is er ruimte voor de eerste foto van de baby en het geboortekaartje en is er plek vrijgehouden om het gewicht, lengte, geboorte-uur, sterrenbeeld, wat voor weer het was op de geboortedag en nog veel meer op te schrijven. In de rest van het boek kunnen papa of mama noteren hoeveel het meisje slaapt, hoeveel ze drinkt en wat ze fijn vindt. Later kan opgeschreven worden wat ze voor het eerst met de lepel at en of ze het lekker vond... Daarna volgen alle eerste keren zoals zelf omdraaien, kruipen, eerste tandje, eerste woordje, eerste stapje enz. En dan is het jaar alweer om en viert het meisje haar eerste verjaardag. Mama schrijft op wat ze kreeg en natuurlijk wordt er een foto van de jarige ingeplakt.


Liesbet Slegers heeft er een vrolijk eerste jaar van gemaakt. Op de felgekleurde pagina's heeft ze bij alle gebeurtenissen in heldere kleuren en in haar eigen kenmerkende stijl een tekening gemaakt. En zo trekt er een bonte stoet aan belangrijke momenten voorbij wat het kind later weer terug kan kijken, het kind heeft met dit boek een klein naslagwerkje van het o zo belangrijke eerste jaar in handen.
Erg leuk gedaan.

ISBN 9789044817614 | Softcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2012
Afmeting 26,4 x 25 cm

© Dettie, 1 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Karel en zijn nieuwe vriendje
Liesbet Slegers


Hallo, ik ben Karel.
Vandaag is er een nieuwe jongen in de klas.
Hij heet Mick en zit in een rolstoel.
Dat is een stoel op wielen.

Mick vertelt dat hij bijna altijd in die stoel zit, hij kan maar heel even lopen. Daarna worden zijn benen moe.


Karel en Mick trekken deze eerste schooldag van Mick de hele dag met elkaar op. Ze eten samen wat fruit, zitten naast elkaar op de wc - en moeten erg lachen - ze spelen lekker met de bal waar Mick heel goed in is. Hij heeft vast sterke armen denkt Karel, want Mick gooit de bal heel hoog en heel ver. Ze maken samen een mooie tekening en als Karel per ongeluk zijn tekening scheurt heeft Mick een superidee, even later is de hele scheur weg!
Daarna mogen ze lekker op de speelmat met de auto's spelen en dan is de dag alweer om!  Juf speelt het opruimliedje op de CD en als alles weer netjes opgeborgen is mogen ze naar huis. Karel is helemaal blij want hij heeft er een leuk nieuw vriendje bij.

Een boekje dat in samenwerking met NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) is gemaakt. In het boekje wordt niet veel ophef gemaakt van het feit dat Mick in een rolstoel zit. Juf komt even kijken of alles goed gaat als Mick en Karel op de wc zitten en Karel houdt de deur open voor Mick zodat deze makkelijk naar binnen kan rijden. Maar voor de rest, speelt, zingt, tekent Mick net zoals de andere kinderen en dat is ook het goede van dit boekje. Op een subtiele manier wordt aangetipt wat eventueel lastig voor Mick is, zoals de deur openhouden als hij naar een andere ruimte moet maar ook wordt prima getoond dat er eigenlijk geen verschil is tussen Karel en Mick. Het enige wat anders is, is dat Mick niet kan lopen, maar voor de rest is hij net zo als de andere kinderen, gewoon een gezellig, leuk joch.
Er is duidelijk goed over de inhoud nagedacht.

De tekst - in middelgrote letters - is steeds in mooie heldergekleurde vakken op de linkerpagina gedrukt en rechts zien we de eenvoudige, zonnige, vrolijke afbeeldingen waarop we Mick en Karel lekker bezig zien met alles wat ze die dag op school moeten doen. Ze hebben er veel plezier in zo te zien. 'Een mooi prentenboek over hoe vriendschap alles overbrugt', staat bij de beschrijving vermeld en zo is het!
Kortom, een boekje waar je blij van wordt.


Liesbet Slegers (1975, Geel) is grafisch vormgever en illustrator. Ze studeerde toegepaste grafiek en illustratie aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Ze maakt kinderboeken voor baby’s, peuters en kleuters. De eenvoudige verhalen en felgekleurde tekeningen spreken jonge kinderen erg aan. De boekjes over Karel en Kaatje weerspiegelen het leven van een nieuwsgierige, alles ontdekkende tweejarige. Deze boekjes zijn ondertussen wereldwijd bekend en worden vertaald in meer dan tien landen. In 2014 bestaat het figuurtje Karel vijftien jaar!


ISBN 9789044825602 | Hardcover met ronde hoeken | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2015
Afmeting 21 x 22 cm Leeftijd vanaf 2 jaar

© Dettie, 17 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Karel gaat naar de bibliotheek
tekst en illustraties: Liesbet Slegers


Liesbet Slegers schrijft al 10 jaar lang boekjes over Karel, later kwamen er er ook boekjes uit over zijn buurmeisje Kaatje. Het zijn afzonderlijk uitgegeven boekjes met telkens een eigen onderwerp. Bijvoorbeeld Karel gaat naar school, Karel en zijn opa of Kaatje bij de dokter enz.
Deze keer is het een boekje over Karel die voor de eerste keer naar de bibliotheek gaat.


Het is een erg leuk boekje dat prima de gang van zaken in een bibliotheek uitlegt.
Verteld wordt hoe Karel samen met papa gaat kijken welke boeken hij wel eventjes mee naar huis wil nemen. Dat vindt hij nog best moeilijk. Papa leest alvast een verhaaltje voor, en na een tijdje heeft Karel zijn keus kunnen maken.Thuis laat hij de boeken gelijk aan mama zien, zo blij is hij met zijn mooie boeken vol verhalen en vrolijke plaatjes. Het boek over het eendje vindt hij wel heel mooi.
Na een tijdje brengt hij de boeken weer terug en vindt het fijn dat hij weer andere mooie boeken mee naar huis mag nemen.

Het verhaal wordt verteld door Karel zelf. Hij leidt je rond door de bibliotheek, daardoor is het goed te begrijpen voor kinderen omdat in hun taal gesproken wordt. Toch is het niet kinderachtig verteld. Karel is gewoon een lekker enthousiast jongetje die de bibliotheek laat zien en vertelt hoe  alles moet daar.

Het is een mooi uitgevoerd hardcover boek. Links is in een fleurig kader de tekst gezet, rechts staan de vrolijke, duidelijke afbeeldingen. Er valt veel te zien op de illustraties, ze geven goed weer hoe het in een bibliotheek is.

Leuk voorleesboekje voor peuters vanaf 2 jaar.


ISBN 9789044811407 | Hardcover | 32 pagina's | Clavis Uitgeverij | oktober 2009
Formaat: 23 x 22 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en /of reageer, klik HIER

 

Karel viert Sinterklaas
Liesbeth Slegers


Juf vertelt over een heel oude man met een lange witte baard die altijd een rode mantel aan heeft. Hij heeft ook een rode hoed met een kruis erop en die hoed heet een mijter. De oude man woont in Spanje. 'Die man heet Sinterklaas' zegt de juf 'elk jaar komt hij met de boot cadeautjes en lekkers brengen voor alle kinderen.' Dan laat juf een tekening van Zwarte Piet zien, hij is het hulpje van Sinterklaas. Hij ziet er heel anders uit dan Sinterklaas en heeft gekke kleren aan.
Daarna mogen de kinderen in de klas een mijter maken en zingen ze Sinterklaasliedjes.
Karel vertelt aan papa dat Sinterklaas er is en papa neem Karel mee naar een winkel en daar ziet Karel Sinterklaas! Hij mag eventjes bij Sint op schoot zitten en krijgt van Zwarte Piet een zakje met lekkere koekjes en een mandarijntje.
Thuis mag Karel zijn schoen zetten en de volgende dag weet Karel niet wat hij ziet! Allemaal cadeautjes en chocola!


Liesbeth Slegers legt via tekst en heel vrolijk gekleurde afbeeldingen uit wie Sinterklaas en Zwarte Piet zijn en wat ze doen. Leuk is dat Karel naast de wortel en het klontje suiker voor het paard ook een glaasje water voor de Sint neerzet. Ook zet Karel de schoen van Beer, zijn knuffel, want die lieve Beer verdient ook een cadeautje. En als alles is uitgepakt, wordt de Sint netjes bedankt door Karel.
Links staat in middelgrote letters de tekst en rechts de afbeeldingen die eenvoudig maar wel heel duidelijk zijn.
Lief en leuk boekje dat helpt om een kind goed voor te bereiden op de komst van Sinterklaas.


ISBN 9789044816204 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | november 2011
Leeftijd vanaf 2 jaar

Dettie, 19 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kaatje viert Pasen
Liesbet Slegers


Het is lente, de tuin staat vol rode en gele bloemen en de kip heeft haar eieren uitgebroed. Er lopen zachte donzige kuikentjes rond. Kaatje mag een kuikentje voorzichtig aaien van papa.
Op school staat een mooie tak met veel krullen in een pot en daaraan hangen allemaal paasversieringen, dat is de paasboom weet de juf.
Ze vertelt ook over de paashaas. Hij verstopt met Pasen chocolade-eitjes in de tuin verstopt en die mogen de kinderen dan gaan zoeken. Op school maken de kinderen een paasmandje om de gevonden eitjes in te leggen. Vol trots neemt Kaatje haar mandje mee naar huis om aan papa en mama te laten zien.
Kaatje kan haast niet wachten tot het Pasen is, zo graag wil ze eitjes zoeken. Eindelijk is het zo ver en in haar pyjama zoekt Kaatje in de tuin naar de eieren, op het laatste zit haar mandje helemaal vol. Haar buurjongetje Karel heeft ook eieren gevonden en ze ruilen een eitje met elkaar.
Papa en mama krijgen ook een eitje en Kaatje bewaart er ook een paar voor opa en oma want daar gaan ze het paasontbijt eten. En daar eet Kaatje een gekookt kippeneitje én een chocolade-eitje... Hmmm, dat is lekker, het is echt feest.

Deze keer is er door Liesbet Slegers vrij veel tekst gebruikt, maar die is wel duidelijk en kindgericht. De woorden zijn veelal kort en in vrij grote letters 'geschreven'. De tekst staat links in een steeds wisselend gekleurd vak en rechts staan de eenvoudige, helder gekleurde afbeeldingen.
Liesbet Slegers weet altijd precies de kern van het onderwerp te treffen in woord en beeld, zo ook nu.
Het boekje is voor kinderen vanaf twee jaar, dus er is geen moeilijke te begrijpen uitleg over wat er precies gevierd wordt met Pasen maar hoe het gevierd wordt. Opnieuw een erg prettig boekje van deze schrijfster.


ISBN 9789044819052 Hardcover met ronde hoeken, 32 pagina's Uitgeverij Clavis, maart 2013
Vanaf 2 jaar

© Dettie, 16 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk eens
In de speeltuin!
Liesbet Slegers


Een nieuw boekje uit de Kijk eens serie en opnieuw is het genieten van de door Liesbet Slegers gecreëerde eenvoudige, fleurige, zwart omkaderde figuurtjes. Ze kan als geen ander met een paar lijnen een hele kinderwereld tevoorschijn toveren.
Na de boekjes over de natuur, de dagelijkse gewoontes, en diverse vervoermiddelen is nu de speeltuin aan de beurt.

In het hardkartonnen boekje zie je mooie, heldergekleurde tekstpagina's waarop iemand tegen een konijntje praat, zoals:
Hé, konijntje,
Je zit op de schommel.
Zit je daar alleen?
Deze vraag wordt elke keer gesteld en steeds opnieuw is het antwoord.
Nee hoor. Kijk eens!

Wat valt er dan te zien? Nou iets leuks dat verstopt zit en wat je kunt vinden door de tegenoverliggende pagina met de afbeelding erop, uit te schuiven. Dan zie je ineens dat er een meisje naast het konijntje op de andere schommel zit. 'Ik schommel ook,' zegt ze 'Ik ga zo hoog als ik kan!'
En zo kunnen kinderen steeds zien dat het konijntje niet alleen is, maar dat het meisje ook in de ballenbak speelt of van de glijbaan glijdt of lekker trampoline springt. Maar op de laatste uitschuifbare tekening zie je wat anders...


Het boekje zit lekker stevig in elkaar dus kinderen kunnen rustig proberen de uitschuifpagina's open te trekken zonder dat ze deze gelijk kapot scheuren. Alle pagina's zijn ook mooi glad afgewerkt zodat makkelijk met een vochtig doekje de afdrukken, van bijv. plakkerige snoepvingertjes, weggewerkt kunnen worden.
Het steeds terugkeren van dezelfde vraag en het zelfde antwoord zal zeker aanslaan bij de peuters, maar het aller, aller, allerleukste zijn natuurlijk de uitschuifbare tekeningen!
Opnieuw een klasseboekje.


ISBN 9789044819946 Hardcover 12 pagina's  met ronde hoeken uitgeverij Clavis oktober 2013
Leeftijd vanaf 18 maanden

© Dettie, 18 oktober 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk eens
Hoi!
Liesbet Slegers

Een hardkartonnen boekje voor peuters. Maar niet zomaar een boekje.
Als je de eerste pagina openslaat dan zie je op de rechterpagina een knuffelbeertje in zijn eigen stoeltje aan tafel zitten.
Op de tafel staat een beker en een bakje met pap.
Links staat in duidelijk leesbare letters de tekst:


Dag lieve beer.
Dat ziet er lekker uit.
Is dat allemaal voor jou?


Nee hoor. Kijk eens!


Hier zit ik.
En ik eet alle pap op.


Het leuke is namelijk dat de pagina met de tekening uitgeschoven kan worden en dan zie je dat de knuffelbeer niet alleen aan tafel zit maar ook een jongetje die lekker de pap opeet. Zo lijkt het in eerste instantie aldoor dat alleen de beer met iets bezig is maar schuif je de tekening open dan zie je het jongetje lekker meedoen.


ISBN 9789044817669 Hardcover met 12 uitschuifbare hardkartonnen pagina's Clavis B.V.B.A. januari 2013
Vanaf ca. 18 maanden


Kijk eens
Zoem!
Liesbet Slegers

In dezelfde stijl als Kijk eens Hoi! is Kijk eens Zoem! gemaakt. Deze keer spelen niet een knuffelbeer en een jongetje de hoofdrol maar allemaal dieren.
Je ziet bijvoorbeeld een mooie boom vol met appels maar schuif je de tekening uit dan zie je een vogel die lekker van de appel snoept. En in het groene gras zie je nadat je de tekening uitschuift een vrolijke worm kruipen. Een bij snoept van het stuifmeel in een tulp, en achter de wolk zit een stralende zon. 
Persoonlijk vind ik dit boekje leuker dan Kijk eens Hoi! omdat er meer variatie in zit.
In het eerste boekje zie je steeds alleen het jongetje, die allerlei verschillende dingen doet, zoals slapen, eten, spelen, in bad gaan maar het is geen verrassing meer wat er te voorschijn komt als je de tekening uitschuift. Dat is wel het geval bij Kijk eens zoem! Erg leuk gedaan.

Zoals altijd bij boekjes van Liesbet Slegers zijn de afgebeelde figuurtjes en voorwerpen eenvoudig maar heel duidelijk en vrolijk en warm van kleur.
Kinderen zullen deze uitschuifboekjes het geweldig vinden.


ISBN 9789044817676 Hardcover met 12 uitschuifbare hardkartonnen pagina's Clavis B.V.B.A. januari 2013
Vanaf ca. 18 maanden

© Dettie, 7 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hup!
Liesbet Slegers


Een hardkartonnen boekje voor de allerkleinsten, geschreven en getekend door Liesbet Slegers die al heel veel leuke prentenboeken op haar naam heeft staan. Mijn neefje is helemaal weg van haar boekje over de Boer. Voor dit boekje, Hup!, is hij natuurlijk al véél te oud. Hij is al tweeeneenhalf! Maar gelukkig heeft hij nog een klein zusje dan kan hij het mooi 'voorlezen' aan haar.


Dit keer gaat het boekje over allerlei dieren die allemaal heel stil zitten. Zoals de kikker die je op de voorkant van het boekje op een lelieblad ziet zitten.
Maar... grote verrassing, als je aan een flapje trekt dan zie je dat de kikker ook kan springen! En zo zie je o.a. ook een vogel eerst lekker in het zonnetje op een tak zitten en als je het flapje omhoog doet, zie je dat hij, hup, gaat vliegen. Zelfs de schildpad komt in beweging!


De afbeeldingen zijn in mooie heldere kleuren weergegeven. Dankzij de omkadering middels zwarte lijnen worden ze ook heel sprekend.  De zo bedrieglijk eenvoudige stijl van Liesbet Slegers blijft een genoegen om naar te kijken. Met een paar elementen weet ze een heel eigen sfeer te maken waarbij de dieren en de omgeving heel herkenbaar zijn.
De flapjes maken het boekje extra aantrekkelijk voor kinderen.
Opnieuw een uitstekend boekje van deze veelzijdige schrijfster en illustratice.


ISBN 9789044816754 hardcover met ronde hoeken en 12 hardkartonnen pagina's Uitgeverij Clavis augustus 2012
Leeftijd vanaf 12 maanden

© Dettie, 7 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De boer
Liesbet Slegers


De schrijfster heeft al een groot aantal kinderboeken op haar naam staan. Ze is het meest bekend om haar Karel en Kaatje boeken.
Daarnaast heeft ze o.a. voor kleuters een beroepenserie geschreven en getekend. Dit is alweer het vijftiende boekje uit die serie en gaat dit keer over de boer.

In duidelijke korte zinnen en heldere taal wordt van alles verteld over de boer en zijn werk.
Hij draagt een overall  omdat die lekker zit en vies mag worden én rubber laarzen. Op de tekening is heel goed te zien wat een overall is.
Hij gebruikt een tractor voor het zware werk maar hij heeft ook een schep en een hark én een computer zodat hij bijvoorbeeld kan zien hoevel melk een koe gegeven heeft. Ook wordt van alles verteld over de koeien, wat ze eten, en hoe er voor ze gezorg wordt. Maar ook wordt precies verteld wat melken is en hoe dat moet en wat er daarna met de melk gebeurt. Zelf de koeienpoep kan de boer goed gebruiken voor het land.
Naast zorgen voor de koeien of andere dieren zaait de boer namelijk van alles zodat wij straks weer lekker te eten hebben. Ook hoe dit in zijn werk gaat wordt heell goed uitgelegd.
Achterin het boek staan nog weetjes over melk en boerderijen zonder dieren.
De afbeeldingen zijn eenvoudig en duidelijk en hebben een toevoegende functie bij het verhaal.


Het is opnieuw een uitstekend boekje van Liesbet Slegers. Kinderen zullen daarna heel goed weten wat een boer is en wat zijn werk inhoudt.


ISBN 9789044817164 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis maart 2012
Leeftijd Vanaf 3 jaar

© Dettie, 1 april 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wintersneeuw
Liesbeth Slegers


Een hardkartonnen boekje met ronde hoeken voor de allerkleinsten (ca. 1 jaar)

Op de achterkant van het boekje staat:

Joepie, het is winter!
De kale bomen zien er
prachtig uit en het is gezellig koud.
Ik speel in de sneeuw en geef de vogeltjes eten.


Op de gekleurde afbeeldingen zie je een jongetje met warme muts, sjaal en wanten want het is koud buiten.
Hij maakt een sneeuwbal en een sneeuwpop en gaat sleeën. Ook zie je een vogelhuisje waar voer in ligt en een vogel die lekker zit te eten.
De afbeeldingen zijn eenvoudig maar duidelijk in heldere kleuren.
Prettig boekje om samen met je kind te bekijken en te vertellen wat er zoal te zien is op de plaatjes. Een kind zal veel van wat op de afbeeldingen staat, herkennen. 


ISBN 9789044816372 Hardcover 12 pagina's | Clavis B.V.B.A. | december 2011
Afmeting 11x162x162 mm

© Dettie, 15 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

De zomer van de familie Muis
Liesbet Slegers


Een hardkartonnen zoekboek met afgeronde hoeken waarin we de zomer met de familie Muis mee kunnen beleven.
Op de eerste afbeelding, verspreid over twee pagina's zie je het muizenhuis. De familie bestaat uit papa, mama, broer, zus en baby Muis die je allemaal iets ziet doen. Ook zie je tuinman Egel werken en mevrouw Bever is op bezoek. Twee vogels zitten lekker te kletsen op het dak.
Bij de afbeelding staan vragen zoals:
Kun jij baby-muis vinden?
Wat doet het vogeltje dat aan het werk is?
Er zijn twee dieren die genieten van een wasbeurt. Welke?
In totaal staan er bij elke afbeelding zes vragen.
Het leuke is dat er flapjes in de tekening zitten waar dieren achter verstopt kunnen zitten, zoals  bijvoorbeeld de walnoot waarin, als je de flap opendoet, een muis blijkt te slapen.


Bij alle afbeeldingen staan dus opdrachtjes en soms is het nog best flink zoeken. Bijvoorbeeld naar alle bloemen zoeken bij de afbeelding waarop je de muizen in de bergen ziet wandelen.
De muizen gaan ook nog een dagje naar de vijver en een dagje naar zee en gaan ter afsluiting een avond heel lekker eten en genieten tijdens het zomerfeest. Je ziet op de afbeelding achter een flapje dat konijn stiekem natgespoten wordt door zijn kleine broertje die staat te giechelen om zijn grap.
Niet alleen de muizen hebben een leuke zomer, maar ook hun vrienden de vogels en konijnen en eekhoorn, rupsje, miertje, de kevertjes- en de beverfamilie. Zij gaan bijna altijd mee op stap met de gezellige muizenfamilie.


Al met al een heel vrolijk kijk-, doe- en zoekboek. De illustraties zijn eenvoudig, de pagina's van stevig karton. Je kunt daardoor goed samen met hele kleine kindjes (al dan niet met kleverige handjes) dingen aanwijzen, het boek zal er niet snel van stuk gaan en is makkelijk schoon te maken. De flapjes zijn iets minder stevig maar geven het boek wel iets extra's.
Erg leuk zoekboek voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.


ISBN 9789044816167 Hardcover, 10 pagina's Uitgeverij Clavis 23 september 2011
Leeftijd: vanaf 3 jaar

© Dettie, 9 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER