Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ciara Flood

http://www.ciaraflood.co.uk

 

Buurman Brombeer
Ciara Flood

Beer woont lekker in zijn eentje in het bos. Hij vindt het fijn zo ver van alles en iedereen vandaan te wonen. Bij zijn brievenbus heeft hij zelfs borden geplaatst met de teksten Wegwezen! en daaronder een klein bordje met Ik meen het!.
Hij vindt het, op zijn zachts gezegd, dan ook helemaal niet leuk dat een konijnenfamilie een huis naast het zijne gaat bouwen.


En ja hoor, niet lang nadat ze er zijn komen wonen wordt er aan de deur geklopt. Er staan een stel vriendelijke konijntjes voor de deur. Of ze wat honing mogen lenen want ze willen een cake bakken. Ik heb geen honing bromt Beer chagrijnig.
Natuurlijk heeft hij wel honing, heel veel zelfs, in allerlei soorten, maar dat geeft jij mooi niet aan die stomme stoorkonijnen.
Wat later wordt er weer geklopt en Beer doet heel boos open. Op zijn mat staat Ga weg bij de bel hangt een briefje met, Niet aanbellen! Maar daar storen de konijnen zich niet aan...


Of meneer Beer hun wil helpen met houthakken? Nee! gromt hij. Maar het kloppen stopt niet...
Of meneer Beer boeken wil ruilen? NEE!
Of meneer Beer...
Of meneer Beer...
Meneer Beer wordt steeds chagrijniger, hij brult het op het laatst uit. De konijnen moeten hem met RUST laten!!
En dat doen ze. Totdat de konijnen toch weer aankloppen, dit keer willen ze niets maar doen ze iets heel liefs...
Dat maakt dat Buurman Brombeer heel anders naar zijn buren gaat kijken. Misschien is het toch niet zo akelig, zo'n konijnenfamilie naast je...


Dit prentenboekdebuut van Ciara Flood is gelijk een schot in de roos. De tekst en gekleurde afbeeldingen passen uitstekende bij elkaar. Buurman Brombeer is écht een chagrijnige Brombeer. De vrolijke, lieve, kleine konijntjes vormen een mooi contrast met die grote, boze, bruine beer. Hun verschrikte snoetjes bij al dat gebrul is onbeschrijfelijk raak getekend, toch wordt de sfeer nergens akelig of griezelig.
Zoals bijna altijd in een prentenboek is er een constant figuurtje doorheen het boek aanwezig. In dit geval is het een klein muisje dat bij meneer Beer woont. Hij snoept van de koek, laat zien dat er wèl honing is, pikt een flesje melk, drinkt het laatste beetje thee uit het kopje enz. Erg leuk om te zien.
Kortom, het is een fantasierijk, fleurig en kleurig prentenboek. Hopelijk volgen er nog veel meer boeken van deze getalenteerde schrijfster en illustratrice.

Zie ook haar website waar allemaal spelletjes en kleurplaten te vinden zijn rond meneer Beer en de konijntjes

ISBN 9789026137396 Hardcover 40 pagina's Uitgeverij De Fontein 2 februari 2015
Afmeting 28,2 x 22,5 cm vertaald door Tjibbe Veldkamp Leeftijd 3+

© Dettie, 8 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER