Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Cicely Mary Barker

- Bloemenkinderen -
De geheime tovertuin


In 1923 kwam het eerste boekje over de bloemenkinderen uit. Cicely Mary Barker kreeg toen 25 Engelse ponden voor 24 van haar tekeningen. Ze kon niet weten dat een dikke tachtig jaar later haar boekjes en vooral haar tekeningen nog zo geliefd zouden zijn.
Het opvallende is dat ze de bloemen en planten heel natuurgetrouw weergeeft.  Zij riep zelfs de hulp in van de hoveniers van de Kew Gardens, de botanische tuin van Londen, als ze niet wist hoe een bloem of plant er exact uitzag.
De zus van Cicely had een crèche waardoor Cicely altijd kinderen kon vinden die model konden staan voor haar elfjes en feeën.
In dit boek De geheime tovertuin belanden we opnieuw in de sprookjeswereld die Cicely zo bijzonder kon oproepen. Alleen zitten er deze keer nog allerlei extra's bij...

Het begint al met de buitenkant van het boek  dat prachtig om te zien is. Het boek is vrij groot en is dichtgebonden met lintjes. Op de voorkant zie je diverse elfjes die in een boom zitten of aan takken zweven.
Als je het boek openslaat zie je een erg mooie afbeelding van een Lelie-elfje. Ook de volgende pagina's waarop de titel e.d. is weergegeven laat het elfje Lelie zien omgeven door lelies en andere prachtige planten. En dan begint het verhaal.


Lelie is net aangekomen in het land van de bloemenkinderen, ze komt uit een bloem tevoorschijn. Ze is nog erg verlegen en hoopt dat ze vrienden zal maken. Op de grond ziet ze een opgerold blad liggen, daarop staat een gedicht vol met aanwijzingen zodat ze de geheime tovertuin kan vinden. Ze komt onderweg allemaal heel aardige bloemenkinderen tegen die haar vrienden worden. Zij helpen Lelie verder tot ze uiteindelijk de geheime tovertuin bereikt.


Het is, zoals we gewend zijn bij de verhalen van Cicely Mary Barker, een lief verhaaltje. De afbeeldingen zijn ongelofelijk knap gemaakt. Kastanje is bijvoorbeeld een kind met een stekelige muts op zoals de bast van een kastanje. De jurk van Boterbloem is van prachtige gele blaadjes. Klaproos heeft een schitterende rode klaprozenjurk aan. Maar het bijzonder van dit boek is dat er een stel uitklappagina's in zitten. Je ziet Lelie uit de bloem komen. Je kunt het blad met het gedicht losmaken zodat het mee kan reizen en je onderweg de aanwijzingen nog eens kunt lezen. De vlinders slaan echt hun vleugels uit maar het allerleukste is als Lelie aankomt bij de geheime tovertuin... die heeft échte lichtjes! Je ziet dat ook Lelie heel erg blij verrast daarover is.


ISBN 978 90 511 6148 9 Hardcover 26 pagina's | De Vier Windstreken | september 2010 (inclusief verwisselbare batterijtjes)
Vanaf 3 jaar Vertaald door Ineke Ris
(Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar vanwege kleine onderdelen staat achterop het boek)

Dettie, 30 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER