Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Anke Dorpmanns & Maikel Verkoelen

Mama is soldaat
tekst: Anke Dorpmanns
illustraties: Maikel Verkoelen


De Nederlandse luchtmacht heeft vanaf 1 november 1951 vrouwelijke militairen in dienst in de Luva, de Luchtmacht Vrouwenafdeling. Ook andere krijgsmachtdelen hadden soortgelijke vrouwenafdelingen Milva, de Militaire Vrouwenafdeling en Marva, de Marine Vrouwenafdeling. Deze afdelingen werden op 1 januari 1982 formeel opgeheven en volledig geïntegreerd in de betreffende krijgsmachtonderdelen.
Bron: wikipedia


Dit bovenstaande betekent dat vrouwen nu ook uitgezonden worden als dat nodig is. Er wordt weinig bij stilgestaan dat deze vrouwen ook moeders kunnen zijn. Het is voor een klein kind dan ook lastig om te begrijpen waarom mama weg is. Dit boek helpt een kind daarbij.
Het verhaal begint als volgt:


Mijn mama is
als een blad aan een boom.
Vaak is ze er,
maar soms moet ze weg.


Wat vooraf gaat aan het vertrek van mama zie je op prachtig gekleurde tekeningen.
Een blij meisje speelt met haar moeder. Ze lachen en rollebollen samen door het gras en het meisje krijgt dikke knuffels. Ze voelt zich blij en veilig bij mama. Maar af en toe moet mama weg om andere mensen te helpen want mama is soldaat. Je ziet op de afbeelding mama, bij een vliegtuig en allemaal kisten van het rode kruis, haar kleine meid nog even een dikke kusknuffel geven.
Op de prenten daarna zie je een verdrietig meisje die vertelt wat ze mist, zoals mama's geur, het stoeien, het troosten  etc.
Gelukkig is papa er nog en die leest mama's brieven voor en het meisje maakt mooie tekeningen voor mama die ze dan opsturen naar haar. Ook bellen ze soms met mama. Vriendjes snappen het allemaal niet zo goed, hun mama gaat nooit weg.
Maar gelukkig komt mama altijd terug met... een grote tas vol kusjes!


De afbeeldingen vormen een belangrijke toevoeging aan het verhaal en zijn vanaf het gezichtspunt van het meisje gemaakt. Alsof je net zo groot bent als haar. Samen met de tekst kweken ze goed begrip voor de situatie van het meisje. Erg mooi zijn de wisselende stemmingen van het meisje weergegeven. Ze is stralend blij en vrolijk als mama thuis is of aan de telefoon. Ze is heel verdrietig als mama weg is maar toch is alles niet loodzwaar gebracht, daar zijn de afbeelidngen en de tekst te vriendelijk voor.
Bijzonder boek over een bijzonder onderwerp.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162868  Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken oktober 2012
Voor kinderen van soldaten en veteranen Thema’s: soldaten, veteranen, missen Leeftijd vanaf 3 jaar

© Dettie, 2 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!