Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Eline van Lindenhuizen

Beertje Probeertje gaat naar de dokter
Eline van Lindenhuizen


Beertje Probeertje gaat samen met het kind en zijn mama mee naar de dokter. Zijn kind zal vertellen hoe het bij de dokter eraan toegaat, van het begin tot het eind.
Beertje hoeft niet bang te zijn want hij is niet ziek. De dokter wil alleen maar kijken hoe het met hem is.


Dit vertelperspectief is natuurlijk slim bedacht. Het kind laat alles aan Beertje Probeertje zien en daardoor leren de kleine voorleesluisteraartjes ook wat ze mee kunnen maken bij de dokter. We zien en horen daardoor hoe het in de wachtkamer is en dat de dokter je roept als je aan de beurt bent. Beertje en zijn kind worden ook gemeten en gewogen en ook luistert de dokter met een apparaatje naar je hart, dat apparaatje is best koud.


Beertje moet ook aaah zeggen als zijn kind net als de dokter in zijn keel kijkt en dan doen ze spelletjes zodat de dokter weet of Beertje en zijn kind alles goed horen en zien. Ook een prikje kan erbij horen maar als Beertje en zijn kind alles dapper doorstaan hebben dan geeft de dokter soms zelfs een cadeautje!


Een heldere en klip en klare tekst met even zo duidelijke afbeeldingen. Niets wordt overgeslagen. Het is natuurlijk wel een situatie waarin niets met het kind aan de hand is want het is een gewone controle.
Wel een beetje jammer dat de tekst aangeeft dat je als je dapper bent geweest een cadeautje krijgt. Voor een heel bang en huilend kind is het misschien nog 'dapperder' dat ze toch alles doorstaan. Nu wordt er toch een soort prestatie verlangd van het kind wat het misschien nog niet kan leveren. Maar misschien kan de voorlezer daar een draai aan geven.
Verder is het een bijzonder prettig boek waardoor een kind leert dat een bezoekje aan de dokter niet eng hoeft te zijn.


ISBN 9789044851991 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | 30 juni 2023
Afmeting 25,7 x 26,7 cm | Leeftijd 3+

Dettie, 9 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER