Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Bette Westera

http://www.bettewestera.nl

https://ruthhengeveld.nl

http://ageethdehaan.nl

http://www.noellesmit.nl

 

Ben je ziek Teckel Tom?
Illustraties: Noëlle Smit
Tekst: Bette Westera


Het eerste boek over Teckel Tom - getiteld Hallo Teckel Tom - was een schot in de roos. Het ging over een aandoenlijk klein teckeltje dat een tijdje na zijn geboorte nieuwe baasjes kreeg. Hij vond het maar eng, maar uiteindelijk kwam het toch goed. Het boek kreeg een Vlag en Wimpel (een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken)
Helaas is deel 2 Pak die bal, Teckel Tom aan mijn aandacht ontsnapt maar gelukkig kan ik de avonturen van de jonge teckel in deel 3 weer meebeleven.


Dit keer is zijn baasje Papa Pablo ziek. En Saar ook! Ze hebben pijn in hun buik. Zelfs Teckel Tom heeft geen trek in zijn brokjes, en ineens moet hij heel nodig naar buiten.


"Hij rent naar de deur en blaft zo hard hij kan.
'Rustig maar,' roept papa Pim, 'ik kom eraan!
Ze zijn de tuin nog niet uit of Teckel Tom zakt door zijn achterpoten.
'Nee hè!' roept papa Pim als hij Toms poepje
op wil rapen. Op de stoep ligt geen mooi droog
drolletje, maar een natte, bruine kledder!"


Nu moet papa Pim naast Papa Pablo en Saar ook nog voor Teckel Tom zorgen. Hij is de hele dag heen en weer aan het rennen met hapjes, drankjes, beddengoed wassen enz. én wel tien keer Teckel Tom uitlaten. Teckel Tom gaat gezellig bij Saar op de bank liggen en ze eten samen biscuitjes, en kletsen lekker met elkaar.
Maar als papa Pim met een kop verse tomatensoep binnenkomt, worden ze allemaal heel misselijk alleen bij het idee al. Ineens snapt papa Pim waar ze zo ziek van zijn geworden, het komt door het restje groentesoep van gisteren. Dat heeft hij niet gegeten!

Gelukkig voelt iedereen zich de volgende dag veel beter, maar hoe kan het nou dat papa Pim nu ziek op de bank ligt?


Net als het eerste deel, is het heel leuk zoals Saar en Teckel Tom met elkaar omgaan. Toch was het eerste boek wat meer aansprekend. Misschien komt dat ook door het onderwerp, een lief schattig hondje kiezen is wel wat anders dan ziek en spugend op de bank liggen.
De gezelligheid en warmte is er wel weer. Saar en Teckel Tom hebben maar een lekker leventje bij de twee papa's. Je voelt de geborgenheid die ook van de afbeeldingen af spat.

Ondanks deze bovenstaande 'aanmerking' is het echter wel weer een fijn boek wat natuurlijk ook nauwelijks anders kan met deze twee kanjers als Bette Westera en Noëlle Smit!

ISBN 9789025774745 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | april 2021
Afmeting 23,7x27,8 cm | Leeftijd 3 - 4 +

© Dettie, 3 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hallo Teckel Tom
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Bette Westera


Als kind heb ik enorm gezeurd om een hondje of poesje, zeker als er in de buurt een nestje met jongen was. Helaas, maar achteraf goed te begrijpen, zeiden mijn ouders steeds nee. Nu ik dit boek onder ogen heb, voel ik weer hoe spannend het was als je bij een vriendinnetje was en zo'n klein wiebelhondje of poesje mocht oppakken en later heel voorzichtig weer moest terugzetten. De afbeeldingen in dit boek geven dat kleine, tere, leuke, lieve namelijk heel goed weer. Je ruikt bijna de vachtjes en hoort als het ware het gepiep van de kleine hondjes die in de doos bij hun moeder liggen.Toch zijn de tekeningen niet zoetsappig.


Het zijn allemaal kleine teckeltjes die in de doos bij mama zitten, ze zijn al lekker ondernemend, vooral Teckel Tom, zoals hij zichzelf noemt, wil de wereld buiten de doos wel verkennen, maar de doos is nog te hoog. Je ziet alleen zijn neusje en staartje erbovenuit steken. Maar op een dag verschijnt er een vreemd hoofd boven de doos en dan is hij niet zo stoer meer en al helemaal niet als een voor een zijn broertjes en zusje uit de doos getild en voorgesteld worden. Daar heeft Tom helemaal geen zin in. Hij kruipt gauw onder de deken die zo lekker naar mama Moeps ruikt.


© Noëlle SmitMaar ook Tom moet er aan geloven en een andere vreemde stem zegt 'We nemen hem' en daar gaat Teckel Tom in een doos met de twee meneren mee. Dat vindt Teckel Tom best griezelig en hij mist zijn mama Moeps en de fijne deken. 
Als de doos open gaat ziet Tom een meisje, ze heet Jarig, denkt Teckel Tom... Papa Pablo en papa Tim laten 'Jarig' kennismaken met Tom en al gauw leren ze elkaar een beetje kennen en begrijpen. Maar waarom 'Jarig' zijn keuteltjes buiten opraapt? Dat snapt Tom niet, Wat zal ze ermee gaan doen?


De sfeer in het boek is heel liefdevol, zowel in het huis van mama Moeps als in het huis van 'Jarig'. Het verhaal wordt deels vanuit het gezichtspunt van Teckel Tom verteld en de andere keer wordt gewoon verteld wat er zich allemaal afspeelt in de beide huizen.


De tekst is duidelijk afgedrukt, de taal is eenvoudig en makkelijk voor te lezen. Het is een fijn, knus verhaal. Maar het zijn vooral de mooie, aantrekkelijke prenten die het boek maken. Hallo Teckel Tom is het eerste deel van een serie over een dit hartveroverende hondje dus we krijgen nog meer te lezen over dit leuke huisgenootje! Dat is geweldig want dit deeltje is alvast een heerlijk aansprekend en lief boek voor alle kleine dierenvriendjes.


En ik? Ik ben helemaal verliefd op Teckel Tom!


ISBN 9789025770297 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Gottmer | juni 2019
Afmeting 23 x 27 cm | Leeftijd 3+
(Deel 2 Pak die bal, Teckel Tom, verschijnt waarschijnlijk in voorjaar 2020)

© Dettie, 15 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Even lekker niks
muziek: o.a. Ageeth de Haan
illustraties: Ruth Hengeveld
tekst: Bette Westera


Na een heel drukke dag is het heerlijk om even lekker rustig te gaan zitten met een boekje in een hoekje, of op de bank, in de tuin, in bed... Daar speelt dit boekje mooi op in. Bette Westera heeft namelijk voorleesversjes geschreven die een heel fijne en zachte sfeer hebben. In haar eigen ritmische stijl  beschrijft ze allemaal dingen waar je blij en kalm van wordt.

Het boek begint met een versje over de zon en wie wordt daar nu niet vrolijk van. In het versje speelt de zon verstoppertje en jij mag raden waar de zon is.
Bij dat versje zie je een lieve zonnige leeuw die water met een rietje drinkt.

Daarna is er een versje 'Ik kom zo' over je lekker warme bed en hoe moeilijk het is om onder dat dekbed vandaan te komen.


Ik kom zo

Even nog, het is hier zo gezellig.
Even nog, het is zo fijn in bed.
Even nog, ik heb het hier zo heerlijk.
Even nog, ik lig hier nog maar net.

De dag is al begonnen, maar ik heb nog niet zo'n zin.
Ik kom vandaag mijn bed niet uit, ik blijf er lekker in.


Natuurlijk kom je wèl je bed uit, want buiten is het ook leuk, dan kun je gaan schommelen bijvoorbeeld samen met... een giraffe, een bever en een slang!
We zien op de mooie afbeelding dat dat heel gezellig kan zijn. De slang leent namelijk zijn nek uit aan de andere twee dieren en schommelen maar!

En als je toch buiten bent, kun je ook op reis gaan, maar wat neem je dan allemaal mee? Dankzij het versje 'Mijn eigenste bedje' kun je lezen wat je vooral niet vergeten moet, onder andere:


Mijn warmste trui, mijn stoerste pet
en - dat moet écht - mijn eigen bed.


Alle versjes geven dat lome, lekker luie gevoel zoals je op een mooie zomerdag kunt meemaken. Zelfs het versje over huilen is heel lief en zachtaardig. Het begint zo


Traan


Kom maar naar buiten,
tranen met tuiten,
tranen van pijn of verdriet.

Zal ik een rolletje pleisters pakken?
Eventjes overal pleisters op plakken?
Pleisters met plaatjes? Of helpt dat niet?
[...]

Bij dit versje heeft debutant Ruth Hengeveld een heel lieve afbeelding gemaakt van twee honden, een grote en een kleine. De grote wordt liefdevol beplakt met pleisters door de kleine, die uit puur medeleven ook zelf maar een pleister op zijn lijfje geplakt heeft.
- Alle afbeeldingen zijn overigens zéér de moeite waard. Er zijn heel mooie natuurkleuren gebruikt met enkele heldere tinten als accent. Ze passen prachtig bij de versjes. Hopelijk gaan we nog veel meer werk van deze illustratrice zien. -


En verder met de versjes... Langzamerhand verstrijkt de dag, de zeehondjes liggen lekker in de zon te soezeren, Poes Beer is slaperig van al het spelen, er is een grappig versje gemaakt over de dag bij opa en oma en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan.


Dat komt goed uit want de versjes werken ook langzaam naar het 'naar bed toe gaan' moment toe. Het versje "Slaap je al' is heel herkenbaar want wie heeft dat niet eens een keer gevraagd?  En dan volgt het allerlaatste versje 'Slaap, lieve lief' en met een kusje op je neus is het boekje uit.
Maar dan... is er nog een erg leuke verrassing!


Er zit namelijk een CD bij met nog meer versjes die allemaal dezelfde titel hebben als de versjes in het boek, alleen het versje zelf is anders. Het zijn heel zonnige liedjes, gezongen door Ageeth de Haan en zij wordt begeleid door meeslepende, zomerse gitaar- of mondharmonicamuziek. Vooral het schommelliedje is heerlijk, je zweeft gewoon mee met de muziek duwdieduwdieduw schommel jij, schommel mij duwdieduwdieduw. Je wordt er vanzelf helemaal rustig van...
Slaap lekker!


ISBN 9789025769352 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2019
Afmeting 23 x 25 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 12 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER