Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Julian Tuwim & Bohdan Butenko

http://www.butenko.pl

 

Meneer Minuscuul en de walvis
illustraties: Bohdan Butenko
tekst: Julian Tuwim


Meneer Minuscuul is, zoals zijn naam al aangeeft, piepklein. Hij is zo klein als een koffieboon en dat is écht klein! Maar meneer Minuscuul is van het type 'klein maar dapper'. Hij is ontdekkingsreiziger en reist de hele wereld rond en heeft ook nog een grote wens. Hij wil, zo klein als hij was, zo graag een reusachtig dier, misschien wel een van de grootste dieren ter wereld, zien... namelijk een walvis!
Hij besluit op een dag het er maar op te wagen en bouwt een boot van een notendop. Het is onvoorstelbaar wat hij allemaal meeneemt in zijn kleine bootje. Maar...

Het was allemaal heel erg petieterig,
minimaal, microscopisch klein.
Want voor die kleine meneer Minuscuul
moest alles ook minuscuul zijn.


En zo vertrekt meneer Minuscuul met een volgeladen bootje naar zee maar hoe ver en hoe lang hij ook roeit, er is helaas nergens een walvis te zien.
Na twee maanden is meneer Minuscuul doodmoe, hij geeft het op, hij wil naar huis, hij wil slapen in zijn eigen bed.
Onderweg naar huis ziet hij een onbewoond eiland en roeit er naartoe, nieuwsgierig als hij is, wil hij dat toch nog wel even verkennen.


[...] Hij fietste drie dagen rond
en keerde toen terug naar zijn boot,
omdat hij het welletjes vond.


En dan.. en dan gebeurt het!


Als iemand meneer Minuscuul nu soms vraagt:
'heb je weleens een walvis gezien?',
dan steekt hij bedachtzaam zijn neus in de lucht
en zegt geheimzinnig: 'Misschien...'


Een fantastisch boek zowel qua tekst als afbeeldingen. Het blijft altijd een klein wonder dat een schrijver met een korte tekst en 'maar' 24 pagina's een mooi afgerond verhaal, aangepast aan de taal van kinderen, kan maken. Heel knap.
De humoristische tekst op rijm, prachtig vertaald door Jo Govaerts, heeft ook een mooi ritme waardoor dit verhaal voorlezen een erg plezierige bezigheid wordt.  Daarbij staan schijnbaar eenvoudige illustraties afgebeeld waarbij alleen de kleuren blauw, zwart en geel gebruikt zijn. Het geheel is geweldig.
Dit is echt een klassieker onder de kinderboeken!


De schrijver Julian Tuwim (1894-1953) groeide in de jaren twintig uit tot een van Polens populairste dichters. Later wierp hij zich op het genre van het Poolse kinderrijm, dat hij – samen met generatiegenoot Jan Brzechwa (1898-1966) – naar ongekende hoogten tilde. Tuwims weergaloze spel met klanken, woorden en betekenissen in gedichten als De locomotief en Vogelradio weet ook vandaag nog menig Pools kinderhart te bekoren.

Bohdan Butenko (1931) is de nestor van de Poolse illustratiekunst en werd de voorbije decennia talloze malen gelauwerd voor zijn bijdragen aan kinderboeken en beeldverhalen. Zijn illustraties bij Meneer Minuscuul en de walvis dateren weliswaar van het midden van de jaren vijftig, maar doen allesbehalve oubollig aan en vormen sinds jaar en dag een onlosmakelijk geheel met Tuwims sprankelende vertelling.


ISBN 9780473261788 Hardcover 24 pagina's Uitgeverij Book Island 24 maart 2014
Formaat 199 x 300mm leeftijd 3+

© Dettie, 2 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER