Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Axel Scheffler

https://axelscheffler.com

 

Pip en Posy en de Kerstboom
Axel Scheffler


Konijn Pip en Muis Posy hebben een prachtige kerstboom gekocht, met kluit. Ze zetten hem in een mooie pot en gaan dan lekker aan de slag, ze bakken namelijk een deel van de kerstversiering zélf! Dat staat heel mooi in de boom, zien we op de plaatjes.
Maar wat raar... even later hangt er één koekje minder in de boom. Dát is vreemd!
Pip kijkt heel verbaasd...

Pip en Posy hangen daarna samen nog veel meer lekkers in de boom, maar elke keer als Posy even weg is geweest, ziet ze steeds minder snoep in de boom hangen... Hoe kan dat nou?
Op gegeven moment is de boom zelfs leeg en is Pip verdwenen...
Hij ligt op de bank, hij voelt zich niet zo lekker, hij is een beetje misselijk...
Posy snapt best wel wat er aan de hand is maar ze blijft lief en gaat gauw even buiten spelen met Pip want daar knapt hij vast lekker van op.

Even later gaan ze de boom opnieuw versieren, met zelfgemaakte spullen van... papier!

Een grappig verhaaltje, vooral de zogenaamd 'onschuldige' blik van Pip is leuk.
De afbeeldingen zijn eenvoudig en prettig van kleur. Boven en onder de afbeeldingen is de tekst in duidelijke, redelijk grote letters weergegeven.
Het boek is verder mooi verzorgd qua uitvoering en de band is helemaal in kerstsfeer met zijn stralend glimmende, kerstrode strepen. De kaft voelt lekker zacht aan.


Kortom, een lief en fraai boekje over vriendschap maar vooral over eerlijk zijn!


ISBN 9789025767990 | Softcover | 32 pagina's | Gottmer | oktober 2017
Afmeting 22,8 x 22,8 x 1,8 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 2 +

© Dettie, 13 december 2018

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pip en Posy en het nieuwe vriendje
Axel Scheffler


De boekjes over Konijn Pip en Muis Posy zijn razend populair. Dit is alweer het zevende deel over de twee grote vrienden. Deze keer gaan ze naar het strand en hebben het enorm naar hun zin. Ze doen wat zoveel kinderen doen; mooie schelpen verzamelen in een emmertje, een kuil graven, visjes in het water zoeken etc. Posy is helemaal slaperig geworden van al dat spelen in de zon en ze gaat even lekker samen met Kikker de knuffel onder de parasol een dutje doen.


Naast de plek van Pip en Posy is ondertussen iemand anders komen zitten. Hij heet Vic vertelt hij en Vic  heeft heel veel spullen meegenomen die hij allemaal rond zijn strandtentje heeft gelegd. We zien o.a. een surfplank, een strandbal, een radio, een schep, tafeltennisbatjes en een balletje, een duikbril en zwemvliezen. Dat ziet er wel heel aantrekkelijk uit. Als Vic vraagt aan Pip of hij zin heeft om te spelen dan wil Pip dat wel! Posy slaapt toch. Ze voetballen samen, doen handstand en Pip mag zelfs de duikbril en flippers gebruiken waarmee hij gekke capriolen uithaalt.


Maar dan wordt Posy wakker en zij vindt het helemaal niet leuk dat Pip zo'n plezier met Vic heeft. Ze is stiekem een beetje jaloers. Maar als het drietal een ijsje gaan halen en een meeuw het ijsje van Vic wegpikt, vindt Posy dat toch wel heel zielig voor Vic... Uiteindelijk komt alles helemaal goed en hebben ze met zijn drieën nog veel plezier.

Een boekje over vriendschap en jaloers zijn maar dat wordt niet al te erg aangedikt. Het is vooral een verhaaltje zoals het er in de kleine kinderwereld aan toe gaat. Kinderen zijn gauw boos of verdrietig maar dat is ook zo weer over vooral als je, zoals in dit geval, ontdekt dat je met zijn drieën ook heel fijn kunt spelen.

De afbeeldingen zijn in heldere kleuren weergegeven. De figuurtjes zelf zijn met een zwarte lijn omkaderd waardoor ze mooi aftekenen tegen de achtergrond.
 
Voor mij was het een eerste kennismaking met Pip en Posy maar het zal zeker niet de laatste zijn.


ISBN 9789025765347 | Hardcover met foam | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2016
Afmeting 22 x 22 cm | Vertaald door J.H. Gever | leeftijd 2+

© Dettie, 25 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Rimboerumba
Axel Scheffler


Wie schudt er met die sambabal?
Wie blaast er op de fluit?
Wie roffelt er op de trom? Wie maakt toch dat geluid?


Het zijn de apen die heerlijk staan te swingen en te zingen midden in de rimboe. Door hun vrolijke muziek begint een nijlpaard te dansen en de twee giraffen stoppen gelijk met eten. De drie babyolifantjes vinden het ook wel gezellig en trompetteren lekker met de apen mee.
De vier zebra's springen en swingen alle kanten op...
En zo is er binnen de kortste keren midden in de rimboe een super dansfeest aan de gang. Zelfs de vijf leeuwen brullen een partijtje mee en ze worden begeleid door tien fleurige kikkers die al rondspringend meekwaken.


Het leuke is... deze vrolijke boel is niet alleen te lezen en te zien maar je kunt het ook horen! Bij het boek zitten namelijk geluidsknoppen die je kunt indrukken. In het boek staat een bijbehorend icoontje. Een kind kan daardoor actief meedoen bij het (voor)lezen door op de knop te drukken die in het boek staat weergegeven. En zo hoor je de olifantentrompetters tetteren, de leeuwen grrrrommen en de kikkers kwakkwaaaken. Zelfs het gesnifsnuffel van de miereneter klinkt er ritmisch tussendoor.
Het geluid is kort maar duidelijk, dus het is geen eindeloos 'lawaai' waardoor je niet verder kunt (voor)lezen.


Achterin het boek staan de dieren nog een keer afgebeeld zonder geluidsicoontje en dan kan het kind zelf de geluiden erbij bedenken.
De afbeeldingen van de dieren zijn redelijk waarheidsgetrouw maar wel gericht op een kind getekend. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal een 'gezichts'uitdrukking. Al spelenderwijs leren kinderen dankzij deze vrolijke dieren ook nog van één tot tien te tellen!
Een boek waar je blij van wordt.


Axel Scheffler is o.a. bekend van zijn illustraties in de boeken over De Gruffalo.


ISBN 9789025757793 Hardcover met ronde hoeken en geluidsknoppen, 10 pagina's , Uitgeverij Gottmer september 2014
(Heruitgave van Rimboerumba zonder geluidsknoppen 2003) Vertaald door J.H. Gever Leeftijd 3+

© Dettie, 12 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER