Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Anne-Kristin zur Brügge & Kathrin Wessel

Wie is een piraat?
Een dieren zoekboek
illustraties: Kathrin Wessel
tekst: Anne-Kristin zur Brügge


Soezen op de bank of tevreden spinnen?
Nee! Daar zal Murat nooit aan beginnen.
Met een lap op zijn oog
houdt hij de piratenvlag hoog!

Welke kat heet Murat?


Dit is een van de gedichtjes uit Wie is een piraat? Op de afbeelding, verspreid over twee pagina's,  zien we heel veel katten in een huiskamer. Een grijze kat hangt in de gordijnen, een zwarte drinkt een kopje thee, een witte heeft zich verstopt onder het kleed, een rode gestreepte ligt uit te buiken in de pizzadoos, een gevlekte kat speelt met een bol wol en weer een andere hangt in de lamp én er is één kat met een lapje voor zijn oog en een piratenvlag in zijn poot. Dát moet Murat zijn!
- Het grappige is overigens dat er geen schedel met twee gekruiste botten op die piratenvlag staat maar twee visgraten in X-vorm! -


Net als bij de kattenpagina moeten we bij de overige zes afbeeldingen ook een dier zoeken, de ene keer zien we allemaal paarden, die windjes laten, rondrennen, van een appel snoepen etc. De andere keer zien we een heleboel beren of zwierige, zwaaiende, zwevende kwallen. Soms gaat het speuren vrij snel maar soms is het nog best lastig, vooral als de weergegeven dieren erg op elkaar lijken zoals bij de flamingo's.


Op elke afbeelding staan circa 25-30 dieren weergegeven. Elk dier dat gezocht moet worden heeft speciale kleding aan of kan iets wat de andere dieren niet kunnen en op de allerlaatste afbeeldingen zien we heel veel verschillende dieren die allemaal  iets bijzonders kunnen. Zoals de  koe die vrolijk op zijn rolschaatsen voorbijkomt of een inktvis die lekker aan het kokkerellen is - al die 'armen' zijn dan best wel handig! - of  een konijn die gitaar staat de spelen enz.
Wat kunnen we daarvan leren? Wat is de moraal van het verhaal? Wel... dat zal ik vertellen...


Het is ook superfijn als je jezelf kunt zijn!


Kortom, het is ook superfijn dat er van die leuke boekjes als dit zijn! De afbeeldingen op de hardkartonnen pagina's zijn heel levendig en kleurrijk. En de speuropdrachten zijn niet al te makkelijk voor de bestemde leeftijdsgroep en de gedichtjes zijn een beetje hoogdravend van taal maar wel te begrijpen en duidelijk leesbaar afgedrukt. Hopelijk volgen er meer van dit soort zoekboekjes. Mijn kleine buurmeisjes hebben tenminste genoten. Ze deden lekker mee met de speurtocht en raakten niet verveeld.


Anne-Kristin zur Brügge studeerde Duitse Literatuur en Culturele Wetenschappen en werkt als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij.
Kathrin Wessel studeerde Communicatiedesign in Hannover. Ze was betrokken bij de productie van Astrid Lindgrens bekroonde tekenfilm Tomte Tummetott and the Fox.


ISBN 9789000355662 | Hardcover met ronde hoeken | 14 pagina's | Uitgeverij Van Goor | 4 juli 2017
Leeftijd 3+

© Dettie, 22 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER