Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Paula Bowles

Dierentuin op stelten
Paula Bowles


Het boek dat je in handen krijgt, ongeopend nog, is een belofte!
Je kan al meteen beginnen met de peuter met wie je dit boek gaat bekijken, er staan veel dieren op, herkenbaar afgebeeld, al zal het kind ze nog niet allemaal kennen. Dat hindert ook niets, want als je het boek samen gaat lezen, komt dat wel in orde.


De tekeningen zijn grappig, kleurrijk, en intrigerend: want wat doet die pandabeer? Met een gitaar in zijn poten?
Laten we maar beginnen met die panda, al is het niet het eerste dier dat voorbij komt.
Op de dubbele pagina met de pandaberen zie je drie luie dieren liggen die niet zo vrolijk kijken. De meest bedrukte pandabeer is waarschijnlijk degene die de tekst ‘zegt’: hij is het taaie, saaie eten beu! Harde bamboe, bah!
En dan komt het leuke: deze pagina’s zijn opklapbaar! En achter de flap zijn de pandaberen heel actief, ze maken muziek, en nodigen de lezer uit om lekker mee te dansen en te zingen.


Zo komen er de meer bekende dieren voorbij: de olifant, de flamingo het nijlpaard en de aap. Maar een harpij? Die kennen ze vast niet! Het blijkt een grote vogel te zijn, die op een luiaard afstormt! O jee, kijk uit, luiaard!
Achter de flap zie je dan wat er gebeurt...
Zo blijkt ieder dier bijzonder. Gelukkig maar, want eigenlijk vinden de dieren het een beetje saai in de dierentuin. Ze moeten er zelf wat van maken. En dat doen ze dus.


Die kleurige opklapbare pagina’s zijn prachtig. er is veel te zien. De gelaatsuitdrukkingen van de dieren zijn duidelijk, daar kun je ook over praten. Is de olifant blij? Wat denk je dat de aap denkt? Dit gedeelte, het illustratieve, verdient een dikke tien.
Helaas zijn de tekstjes minder. Het zal oorspronkelijk in het Engels geweest zijn, maar nu lezen we eenvoudige rijmzinnen die niet lekker voorlezen.


‘Al de hele ochtend maakt die specht herrie
Het is een ware nachtmerrie
deze apen zijn het zat…’


Nou ja, het zal de kleintjes voor wie dit boek bedoeld is weinig uitmaken, zij zullen zeker genieten van de tekeningen en van het feit dat ze de pagina’s kunnen bewegen. Het is bovendien dik karton, met een stevige, zacht aanvoelende omslag.
Dus over het algemeen een boek dat zeker in de smaak zal vallen!


Paula Bowles (Hertfordshire) leeft in een wereld vol dieren, dus toen ze illustrator werd, moest er ook een eigen dierenboek komen. Ze illustreerde eerder boeken als Verlegen Vera, of Superkitty. Dit is haar eerste eigen boek.

https://www.youtube.com/watch?v=0eF_i1mAHIY


ISBN 9789002272981| Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Standaard | januari 2021
Leeftijd vanaf 2 jaar

© Marjo, 5 februari 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER