Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Catharina Valckx

http://www.catharinavalckx.com

Zie ook de recensie over Fritzi en de razende schoen (4-5+)

 

Drop het stoute eendje
Catharina Valckx


Vanaf de cover kijkt ons een eendje aan dat duidelijk boos is.
Dat eendje is Drop en iedereen vindt hem schattig en daar heeft hij nu eens helemaal genoeg van. Daar moet iets aan gebeuren. Hij wil niet meer schattig zijn maar stout!

Hij stapt vastberaden op mevrouw Geit af en vraagt:


"Wiesje, vind jij me schattig?
'Natuurlijk, Dropje, dat weet je toch? Ik vind je een echte
schattenbout! Waarom vraag je dat?
'Daarom ,' zegt Drop

En dan... bijt Drop keihard in de poot van mevrouw Geit. Natuurlijk is ze daar niet blij mee en roept 'Au! Wat doe je nou? Je bent stout!' En dat is precies wat Drop wilde horen! Eindelijk is hij nu eens niet schattig maar stout!

Om het aan iedereen te laten weten dat hij stout is, stampt hij het zandkasteel van Guus Konijn in elkaar, zegt hij tegen Stoffel de Pony dat hij stinkt naar rotte vis en poept hij expres op mevrouw Koe haar hoofd. Zo! Nu weet iedereen dat hij stout is! Nu kan hij vrienden worden met de vreselijke Brullo de pad, maar die is nog veel erger dan Drop en wil bovendien helemaal niets met Drop te maken hebben! 'Donder op!' zegt Brullo gewoon. Tja, daar zit Drop dan. Met wie zal hij gaan spelen?


Maar ja, als je zo stout bent dan wil niemand meer vriendje met je zijn, laat staan met je spelen. Daar had Drop even niet aan gedacht.
Gelukkig wil Noenie het lieve Miertje wél met hem spelen en ze mag op zijn rug mee de vijver in. Best leuk, totdat ze zegt dat Drop echt schattig is... Bah! Dát wil hij helemaal niet en nooit meer horen! Hij is stout! En dat zal Noenie weten ook...
En nu is Noenie ook boos, of is ze écht heel lief?


Het verhaal doet me denken aan het gedicht Ik ben lekker stout van Annie M. G. Schmidt.  Ook daarin gaat het over een opstandig wezentje, net als Drop. Beiden zijn het gewoon even zat om aldoor maar braaf en lief te zijn. Want ze moeten zoveel en het is ook vervelend als iedereen je steeds maar schattig vindt, dan wil je wel eens wat anders. Dan wil je even heerlijk uit de band springen en de boel gaan provoceren!

Voor kinderen is het natuurlijk heerlijk om over zo'n lekker opstandig eendje te lezen. - Drop doet ook écht stoute dingen. - Ze zullen ook best wel even oooh roepen van griebelschrik als Drop in het been van Wiesje bijt, maar stiekem is het ook wel weer grappig dat hij op mevrouw Koe haar hoofd poept.
Dat Drop zo'n opstandige bui heeft, zullen kinderen ook wel herkennen en het boekje geeft ook aanleiding tot vragen daarover. Misschien gaan kinderen wel spontaan hun eigen opstandige verhaal vertellen. Maar dat het stoute gedrag ook zijn keerzijde heeft, wordt ook niet uit de weg gegaan en zo ontstaat er uiteindelijk een mooi evenwicht.


Opnieuw een perfect boek van deze unieke illustratrice/schrijfster.


ISBN 9789025768843 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | januari 2018
Afmeting 27,2 x 20,6 cm. | Leeftijd 3+

© Dettie, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER