Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ellen Langendam

Nurdys
Ellen Langendam


Ellen Langendam: "Ik maak de Nurdys sinds 1993. Ze zijn in de loop der tijd veranderd. Eerst waren ze schilderachtig en vaak met een lijf. Daarna zijn ze strakker en frisser geworden. Bijna grafisch. Tegenwoordig maak ik vooral portretjes van deze eigenwijze beesten. Nurdys zijn eigenwijs en grappig.
Ze zijn aaibaar en knallen van het doek af!"


Ze zijn inderdaad aaibaar, op de voorkant van dit boek is een Nurdy afgebeeld die heel zacht, fluweelachtig aanvoelt. (Dit is wel de enige zachte Nurdy de rest van de getoonde Nurdys zijn niet zacht.)
De Nurdys zelf bestaan dus al heel lang maar je kon nog niet met ze kennismaken via een boek en daar is nu verandering in gekomen. In het najaar van 2011 zijn de eerste twee Nurdy-boeken uitgegeven.
De Nurdys vormen samen een grote dierenfamilie zoals beer, pinguin, flamingo, parkiet, kat, koe enz. en ze zijn, net als Nijntje, bedriegelijk eenvoudig om te zien. Alle Nurdys kijken je recht aan en hebben een groot en een klein oog (zie http://www.nurdys.com ) en daardoor hebben ze ook iets onbeholpens en aandoenlijks.


Nurdys Vormen en Kleuren

Zoals de titel aan aangeeft kan een kind in het hardkartonnen boekje kleuren en vormen ontdekken. Op de heldergekleurde pagina's zie je bijvoorbeeld de roze varkensnurdy afgebeeld. Eén keer in zijn eigen lekkere ronde vorm en een keer als driehoek. Ook op de helderblauwe achtergrond staan zachtblauwe driehoeken weergegeven. Erg grappig om te zien is de vierkante, zwart wit gevlekte koenurdy en de gele hartvormige kuikennurdy. De laatste kijkt je aan alsof ze wiil zeggen: 'Wat me nu toch overkomen is, ik ben ineens een hartje!'
Erg leuk gedaan.


Nurdys Tellen

Dankzij de afbeeldingen in dit eveneens hardkartonnen boekje kunnen kinderen leren tellen en wel van één tot tien. Ook hier voelt de kikkernurdy op de voorkant heel zacht aan.
In dit boekje komt er op elke pagina een Nurdy bij, te beginnen met één kikker en te eindigen met tien verschillende Nurdys. Ze zijn allemaal bijzonder afgebeeld. Enkele Nurdys zijn helemaal afgebeeld maar op veel pagina's zie je een bovenstukje van een Nurdy op zijn kop of een Nurdy die om het hoekje gluurt of van de pagina af lijkt te zweven. Het is allemaal heel speels gedaan.
De grote ogen maken soms dat je afgeleid raakt van het oorspronkelijke doel, je hebt de neiging ogen te tellen in plaats van Nurdys, maar dat maakt niet uit, tellen blijft tellen.


De twee boekjes stralen frisheid en vrolijkheid uit. Ik vermoed dat ze een succes zullen zijn, mede doordat de boekjes stevig en kindvriendelijk gemaakt zijn.


Nurdys vormen en kleuren ISBN  9789049925079 Hardcover met ronde hoeken 24 pagina's Pimento Leeftijd 2+ November 2011
Nurdys tellen ISBN 9789049925062 Hardcover met ronde hoeken 24 pagina's Pimento Leeftijd 2+ November 2011

© Dettie, 8 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER