Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Anna lucida - Chiara Vignocchi - Silvia Borando

http://www.minibombo.it/autori/chiara-vignocchi.php

http://www.minibombo.it/autori/silvia-borando.php

 

Waarom is iedereen toch zo triest?
Tekst en illustraties: Anna lucida - Chiara Vignocchi - Silvia Borando


Als we het boekje openslaan zien we op de witte pagina een mooi blauw visje, maar het beestje ziet er niet vrolijk uit, zijn mondhoeken wijzen zielig naar beneden. Op de volgende bladzijde lezen we dat het visje zich verdrietig en bedroefd voelt, daarom gaat hij lekker een stuk zwemmen, dan vrolijkt hij vast weer op.


Maar ook het gele visje dat hij ontmoet is verdrietig, net als de grote paarse kwal, die voelt zich ook niet zo fijn en alle andere dieren die  het blauwe visje tegenkomt zoals de sippe inktvis, de tobberige kogelvis en nog veel meer dieren, allemaal zien ze er even bedroefd of somber uit. Het blauwe visje snapt er niets van. Wat is er aan de hand? Waarom is iedereen toch zo triest?


Maar dan komt hij de schildpad tegen en die lacht! Eindelijk een vrolijk dier! Je zou er blij van worden en dat wordt het blauwe visje ook want in een handomdraai krijgt de schildpad iedereen aan het lachen! En zo wordt het uiteindelijk toch een heel vrolijk verhaal...Het boekje zit vernuftig in elkaar, alle waterdieren zijn heel eenvoudig weergegeven, later begrijp je waarom. Elk dier heeft een eigen heldere kleur waardoor je het kind de kleuren kunt leren te benoemen. Verder straalt elke 'vis' een of andere mate van bedroefdheid uit wat steeds met een ander woord zoals sip, triest en dergelijke aangegeven wordt. Maar dat is nog niet alles, kinderen leren ook gelijk hoe een kwal, een inktvis, een clownsvis er min of meer uit zien, het zijn geen realistische weergaven maar ze hebben wel de contouren van de soort die genoemd wordt.
Bij elke afbeelding staat maar één zin, toch is dat voldoende. Die zinnen geven de strekking van het verhaal evengoed prima weer.


Altijd wonderbaarlijk dat in zo'n dun boekje voor kinderen zoveel wetenswaardigheden gestopt kunnen worden. Knap werk van de drie dames!


ISBN 9781911496007 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Book Island | 22 oktober 2016
Afmeting 20,5 x 20, 5 cm. Vertaald door Jota Chabel & Edward van de Vendel | Leeftijd 3+

© Dettie, 8 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER