Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Harry Woodgate

https://www.harrywoodgate.com

 

Opa's camper
Harry Woodgate


Opa vindt het altijd heerlijk als zijn kleindochter bij hem in zijn huisje aan zee komt logeren en zij vindt het net zo fijn. Elke zomer kijkt ze er naar uit. Ze kan dan de kersen uit de boom schudden en lekker tussen de spullen snuffelen die opa verzameld heeft tijdens al zijn reizen met opie. Maar het het allerliefst kruipt opa's kleindochter op de bank lekker tegen opa aan. Dan luistert ze naar de verhalen over alle bijzondere plaatsen waar hij en opie zijn geweest.

Opa vertelt: Jouw opie was een echte avonturier! Hij was lang en knap en overal goed in, maar hij was wel een rommelkont. Toen ze elkaar pas kenden gingen ze al samen op vakantie en dat beviel heel goed!


Op een middag zei opie
tegen me: 'Er zijn zo veel
mooie dingen op deze wereld,
ik wil ze allemaal zien.
Met jou!
En dat is precies wat we
deden.


Ze reisden in hun mooie camper de hele wereld af en opa heeft daar veel prachtige verhalen over te vertellen. Best jammer dat hij niet meer reist nu opie er niet meer is, maar opa vindt reizen zonder opie helemaal niet meer leuk.


Het is zo anders zonder opie, met hem was alles bijzonder. Nu hij er niet meer is, blijf ik liever thuis.


Zijn kleindochter vindt dat maar niets. Ze wil haar avontuurlijke opa terug. Is er nou echt niets aan te doen?
En ineens krijgt ze een briljant idee!


Het lijkt zo'n simpel verhaaltje maar de strekking gaat veel verder. Het is natuurlijk al verrassend dat opie een man blijkt te zijn, dat komt nooit voor in een kinderboek. Daarnaast is het reizen ook apart. Het zijn geen roadtrips door woeste, uitgestrekte landschappen maar naar steden die ze uit en te na verkennen. De afbeeldingen tonen dat op een heel speelse manier. Daarnaast is de hechte band tussen opa en zijn kleinkind ook hartverwarmend weergegeven in woord en beeld.
Kortom, in alle opzichten een fijn en bijzonder boek!


- Opa’s camper is geïnspireerd op Harry Woodgates scriptie, waaruit bleek dat oudere LHBTIQ+-personages haast niet vertegenwoordigd zijn in kinderboeken.-


ISBN 9789000376513 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Goor | april 2021
Vertaald uit het Engels door Janneke Schotveld | Leeftijd 3+

Dettie, 8 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER