Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Adriaan van Dis

http://www.adriaanvandis.nl

https://lotteklaver.eu

 

Adje doet heel druk
illustraties: Lotte Klaver
tekst: Adriaan van Dis


Hij kan het wel, net doen of hij een houten
lichaam heeft. Een beetje wiebelend, dat wel
Maar ook dat is spel. Vanbinnen droomt hij storm.


Adje vindt alles spannend, alles is leuk en alles maakt dat hij gelijk verhalen ziet in elk ding wat hij ziet of doet. Als je een sinaasappel schilt met je mes, en zo'n mooie lange schil krijgt dan snap je toch wel dat die schil een slang wordt en Adje slangenbezweerder is. En als hij de radio aandoet dan wordt hij vanzelf een bekende dj, die de muziek steeds harder moet laten horen. Dan trilt het zo lekker en alles trilt gezellig mee...
Aan tafel is hij natuurlijk een ridder, zijn stoel is zijn paard en zijn mes het zwaard. Geweldig toch? En als het eten op de grond valt dan lik je het toch lekker van de vloer. Waarom snapt niemand dat?


Zijn moeder wenst hartgrondig dat hij eens een keertje stil zit, maar snapt mama dan niet dat het niet Adje is die zo druk is, het is zijn stuiterbil!


Adje ziet avontuur in alles maar helaas is zijn omgeving wat minder enthousiast. Adje zit stil, Adje sta rechtop, Adje doe gewoon... maar gewoon is maar gewoon. Je kan daar beter ook een verhaal bij verzinnen. Dus... 'Adje is een boom. Staat als een boom. Loopt als een boom [...] Boom tussen de bomen. Niet uit de rij gehaald, niet in de hoek gezet. Buigzaam en braaf...'
Voor de buitenwereld is Adje rustig maar in zijn hoofd 'droomt hij storm...'


Dit kinderboekendebuut van Adriaan van Dis is een voltreffer. Van Dis maakt van Adje, het drukke ADHD jongetje, een geweldig fantasievol kind dat de wereld als één grote uitdaging ziet. Je vindt Adje gelijk een heerlijk joch. Het is eens een heel ander geluid dan het eeuwige gemopper op het druk, druk, druk zijn van kinderen met ADHD.
Daarnaast is de taal ook zo lekker om te lezen. Bijvoorbeeld:


Hij knijpt een halve fles shampoo uit. Zeept
hoofd en huid. Laat het schuimen en witte
bellen onder zijn oksels trompetteren.

of

Als hij geen hond meer mag zijn... dan een zeemeerman.
Spillebenig mooi.


Lotte Klaver heeft er fantastische afbeeldingen bij gemaakt waaarbij ze zich helemaal ingeleefd heeft in deze fantasierijke jongen. We dansen, zingen, blaffen, zwemmen etc. dankzij haar tekeningen heerlijk met Adje mee. Het is een en al dolle pret!
Meer van dit soort boekjes van Adriaan van Dis en deze illustrator zouden dan ook zeer welkom zijn!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047627296 | Hardcover | Gouden boekjes reeks | 34 pagina's | Uitgeverij Rubinstein | november 2019
Afmeting 17 x 19,3 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 3 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER