Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Chih-Yuan Chen

Kippenvel!
Chih-Yuan Chen


Op een dag werd er een kuiken geboren... zonder veren. Hij had het daardoor de hele tijd heel erg koud en liep maar te proesten en te niezen.
Op een morgen zag hij vier vreemde kuikens die heel erg liepen te pronken met hun veren. Ze gingen varen maar zo'n kuiken als hij mocht niet mee... veel te kaal, hij had geen veren, alleen maar kippenvel!
Maar kuiken vond allerlei dingen om zich mee te versieren en gelukkig mocht hij toen wel mee. Op de boot  kwebbelden en wiebelden en duwden de pronkkuikens zo hard dat de boot omkieperde en ze alle vijf  in het water vielen.
Toen ze  boven water kwamen en elkaar zagen, lachten ze zich helemaal slap. Waarom?  Dat moet je zelf maar lezen.


Het is een leuk verhaal en vooral het laatste gedeelte is verrassend.
Grappig is ook dat de titel Kippenvel is, je verwacht dat het alleen over 'het koud hebben' zal gaan maar het gaat ook om een kuiken zonder veren, hij loopt in zijn blote kippenvel.

De tekst en de illustraties sluiten mooi op elkaar aan. Die illustraties zijn erg vrolijk en fantasievol. De kuikens hebben grappige koppen en heel aparte veren. Ze zijn elk een persoonlijkheid. Je leest het hele boek met een glimlach en op het eind móet je wel meelachen met de kuikens. 

Heel aantrekkelijk uitgevoerd boek én een vermakelijk verhaal, wat wil je nog meer?


Chih-Yuan Chen (1975) woont in Taiwan en werkt als schrijver, illustrator en politiek cartoonist. Zijn prentenboeken worden wereldwijd vertaald.

ISBN 9789026127250 Hardcover 40 pagina's | Uitgeverij De Fontein | februari 2010
Vanaf 3 jaar Uitstekend vertaald door Bette Westera

© Dettie, februari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kiekeboe 
Chih-Yuan ChenEr rolde een ei door het bos.
Het rolde tussen de bomen door,
dwars langs de akker,
helemaal de heuvels af
tot in het nest van Moeder Eend.Zo begint de variant op het lelijke kleine eendje. Uit het ei komt Kiekeboe en hij heeft het erg naar zijn zin zo samen met de andere eendjes. Moeder Eend leert haar kinderen alles wat ze moeten leren.
Maar Kiekeboe ziet er wel anders uit dan de rest van de eenden. Is hij wel een eend? Volgens drie enge krokodillen is hij dat niet. Die griezels hebben stiekem wel trek in een lekker eendenhapje en vragen Kiekeboe iets te doen... dan kunnen zij die lekkere eendjes opeten...
Kiekeboe vindt het maar niets, hij vindt zijn familie veel te lief. Nu moet hij iets vezinnen...

Vaak is het moeilijk een prentenboek te beoordelen. Wat maakt het boek zo leuk, zijn het de tekeningen? Of de tekst? Als de illustraties niet zo mooi of grappig waren zou het boek dan ook zo bijzonder zijn? Wie verdient eigenlijk de eer? De illustrator of de schrijver? Bij dit boek is dat dilemma er gelukkig niet. Zowel de tekst als de illustraties zijn door Chih-Yuan Chen gemaakt. De afbeeldingen aan het begin van het verhaal zijn vrolijk en licht. Zo gauw de 'enge' krokodillen komen zijn ook de illustraties donkerder. Wel zie je op elke afbeelding iets grappigs.
De tekst bestaat uit korte zinnetjes in een middelgroot, duidelijk lettertype. Een ideaal boek om voor te lezen en samen de 'plaatjes' te bekijken.


Hardcover, ISBN 9789026124013, hardcover, 32 pagina's, De Fontein 3 mei 2008, originele titel: Guji Guji, vertaling Bette Westera, Leeftijd 3-6 jaar

© Dettie april 2008

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER