Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Xavier Deneux

Ik voel, ik voel... een beer
Xavier Deneux


Niets leuker dan met een kind een boekje lezen waar je per bladzijde iets mee kunt doen. Bij dit boekje begint het al bij de cover. Je ziet het silhouet van mama of papa beer met een babybeer en als je met je vingers over die beren aait voel je een heel zacht vachtje.
Op de volgende twee pagina's zie je een poes en een muis. De poes heeft ook een zacht vachtje maar dit keer zijn de haren veel langer dan bij de beren, het voelt net alsof je een echte poes aait. De muis heeft héél korte haartjes.
En zo voelt elke dier in het boekje anders aan. De mol heeft korte gladde haren, het konijn is zacht en wollig en bij de schaapjes kun je de structuur van hun krullen voelen. De wolf heeft de langste haren van alle dieren in dit boekje. De ijsberen zijn heerlijk dikharig en de pinguïns? Die zijn helemaal glad... of toch niet?


Er is nauwelijks tekst in dit boekje, bij de mooie zwart-wit afbeeldingen staat alleen vermeld welk dier in het is. Toch lijkt het, dankzij de verschillende vachtsoorten, alsof je veel meer gelezen hebt dan alleen de soortnamen.
Op afbeeldingen zelf zie je alle dieren in zwart of wit silhouet uitgebeeld. Af en toe zit er een heel klein kleuraccent bij zoals een rood tongetje, een roze oortje of een geel maantje. De afbeeldingen zijn heel rustig maar wel erg duidelijk, de dieren tekenen zich scherp af tegen de witte of zwarte achtergrond. De voelplekken geven alles iets extra's.

Het kindje aan wie ik het boekje liet zien, vond het prachtig. Met haar kleine priegelvingertjes aaide ze heel voorzichtig over de plaatjes. Aanvankelijk vond ze het griezelspannend maar ook heel erg leuk. Elke keer moest mama ook eerst voelen voordat ik naar de volgende bladzijde mocht. Ze kon er geen genoeg van krijgen. Vooral de ijsbeer was helemaal geweldig. Erg leuk om dat enthousiasme te zien!


Xavier Deneux
is een zeer succesvolle Franse illustrator die bekend staat om zijn voelboeken voor peuters.


ISBN 9789025760809 | Hardcover met afgeronde hoeken |12 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Gottmer juni 2015
Afmeting 15,5 x 16 cm Leeftijd 2+

© Dettie, 5 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER