Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Frédéric Stehr

Dansje doen
Frédéric Stehr


Als het regent: wacht niet op zonneschijn! 
Dit staat achterop het boek geschreven en dat is precies wat er gebeurt in dit boek. De vogeltjes zijn op school en we zien door de ramen dat het heel hard regent. De vogeltjesjuf staat voor de klas en alle vogelleerlingetjes kijken haar verwachtingsvol aan. De juf zegt opgewekt:


'Goedemorgen, vogeltjes
Vandaag gaan we niet buiten spelen...
... want het stormt.
We gaan dansen!
'Hebben jullie er zin in?'


Natuurlijk willen ze dat wel! Ze trekken allemaal hun gymspullen aan en de les kan beginnen. Juf doet voor hoe ze hun spieren op kunnen warmen en de vogeltjes doen haar na. Maar Zwaantje heeft ook wat te zeggen: 'Juf ik kan al dansen!' roept ze. Zwaantje mag gelijk laten zien hoe goed ze kan dansen, ze staat op haar tenen en draait mooie rondjes.


Ravi de Raaf vindt dat maar saai, dat kan hij ook wel en hij wiegt heen en weer. Kiki wil ook wel eens laten zien hoe zij danst... En steeds meer vogeltjes willen hun eigen dans laten zien. De een tapdanst, de ander swingt en zo laat Juf ze allemaal hun dans doen. Maar wat juf niet gezien heeft, is dat Zwaantje verdrietig weggelopen is. Waar zou ze zijn?
Opeens zien ze haar... Buiten in de regen, ze danst haar eigen dans!
Natuurlijk willen de andere kinderen dan ook naar buiten en even later staat iedereen lekker in de regen - samen, in een kring, of alleen - te dansen!


Een leuk verhaaltje over je eigen ding doen, doen wat bij je past en laat de ander dat ook doen. Dan heb je samen pret! De teksten zijn kort en duidelijk. De afbeeldingen zijn gezellig en knus.  Alle vogeltjes zijn goed te herkennen, een vogeltje heeft een bril,  andere vogeltjes zijn wit, gespikkeld, zwart, geel en de snavels hebben ook verschillende vormen. Maar het belangrijkste is dat ze duidelijk plezier in de lessen en het dansen hebben.
Het mooie is dat Zwaantje trouw aan zichzelf blijft. Zij wilde gewoon ballet dansen en dat mag ook...  En daardoor wordt ze eigenlijk de trekker van alles wat er in de les gebeurt. De ene keer dansen ze door haar allemaal verschillende dansjes en dat ze buiten verder gaan, is ook aan Zwaantje te danken... Iets om over na te denken!

ISBN 9789025876593 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | november 2018 | leeftijd 3+
Vertaald door Studio Bos

© Dettie, 3 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER