Baby- en peuterboeken 0-3 jaar

Ann De Bode

http://www.anndebode.be

 

Mijn familie, een reis door de tijd
Illustraties: Ann De Bode
Fotografie: Jo Van de Vijver


Tekst is er weinig te vinden in dit boek maar je weet niet wat je ziet!
Mijn familie is een schitterend kijk- en zoekboek. Ann De Bode heeft allerlei scènes in Fimoklei gemaakt en die zijn daarna gefotografeerd. (Wat een werk!) Het resultaat is ongelofelijk. Het is een (familie)reis door de tijd. Linksboven staat elke keer vermeld uit welke tijd het tafereel komt.

Op de eerste, twee pagina's brede, afbeelding zien we 'een huiskamer' van neaderthalers. Vader komt na het jagen binnen met een rund en een hert, een vrouw en oma zitten bij het vuur en een kind is aan het tekenen, moeder is leer aan het bewerken. Aan het plafond hangen een heel stel slapende vleermuizen. Op de volgende twee pagina's zien we een andere familie in een huiskamer van ca. 1000 jaar geleden. Je ziet allerlei voorwerpen en kleding uit die tijd zoals een tobbe, een schild, een vijzel, een grote ketel, schoenen met heel lange, leren veters die je om je enkels of benen knoopt enz.
Zo zie je zes huiskamers en een familie van 35000 jaar geleden tot de huidige tijd (0 jaar geleden) aan toe.


Grappig is dat vader in elke scène steeds net met eten binnenkomt. Daardoor weet je gelijk wat mensen in die tijd  aten. Verder zie je spelende kinderen, muziekinstrumenten, meubels en kleding die ze in die bepaalde tijd hadden.  Moeder is of aan het spinnen, of aan het kantklossen, breien of... chatten!
En alles is gemaakt van Fimoklei. Het spinnewiel, de kantklosjes, het toetsenbord (de breipennen zijn van kleine takjes gemaakt) zelfs de stofzuiger, de afstandsbediening,  de spijkerbroek, het vloerkleed etc. etc. is van klei gemaakt. Alleen daarom zou je het boek al willen hebben om je vol bewondering te zitten vergapen aan al die creatieve kleikunstwerkjes.


Achterin het boek zie je een stamboom en daar staan ook allemaal vragen waarvan je het antwoord op de afbeeldingen in het boek kunt vinden.
Het boek heeft dikke, hardkartonnen pagina's. Grappig is dat op alle familieplaatjes wel iemand heel boos kijkt, behalve op de laatste. In de moderne tijd is er kennelijk geen reden meer om boos te zijn!


Het is een erg leuk en origineel boek. Je krijgt neigingen om Fimoklei aan te schaffen en het zelf eens te proberen maar dat zal nog niet meevallen. Ik zou al blij zijn als het muisje zou lukken.


ISBN 9789058385604 Hardcover 16 blz. Uitgeverij De Eenhoorn, september 2009
Leeftijd 3+

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER